Nyári szelektálás magasfokon

Az időjárás láttán talán hihetetlen, de már majdnem beköszöntött a nyár – az önfeledtség, vidámság, boldogság évszaka.

Napfényben minden a szebbik arcát mutatja, mondják; ezt az állítást elég nehéz megcáfolni. De otthonunkban ez csak félig igaz; a napsugarak megvilágítják azt is, amire nem vagyunk büszkék: jobban látszik a por például a szekrények tetején, az asztalokon és a rengeteg szabadon álló csetreszen, limlomon.

Úgyhogy ha eddig nem tettük meg, itt az ideje egy kicsit (vagy nagyot) szelektálni otthonunkban.

De hogyan kezdjünk neki?

Már korábban éltettük a minimalista otthonokat, hiszen átláthatóak, tágasak, élhetőek – és nagyon egyszerűen, gyorsan és könnyen kitakaríthatjuk őket. Ha nem tudunk teljesen megbékélni az irányzattal, akkor is biztosan akad rengeteg olyan holmink, amely csak az értékes helyet foglalja. Ideje megszabadulni tőlük!

Először is, érdemes Marie Kondo módszerét, a KonMarit követni, és nem helyiségről helyiségre haladni, hanem kategóriáról kategóriára. Háztartási eszközök, elektronikus készülékek, könyvek, dísztárgyak, textíliák, szentimentális tárgyak... Mindet érdemes kézbe venni, és megkérdezni magunktól három dolgot:

Használtam/elővettem ezt az utóbbi egy évben?

Örömet okoz nekem ez a tárgy?

Képvisel valamilyen hozzáadott értéket?

Ha mindegyik kérdésre nemmel válaszoltunk, a tárgynak nincs helye otthonunkban. Ez még nem jelenti azt, hogy ki kell dobnunk: ha jó állapotban van, adjuk el (például valamelyik online piactéren), ajándékozzuk valamelyik barátunknak, vagy adományozzuk olyan szervezetnek, amely hasznát veszi.

Akad egy mondat, ami sikertelenné – vagy legjobb esetben félsikerré – teheti szelektálásunkat: "Jól jöhet ez még." Ez a mondat az evidens eszközök (szerszámok, elsősegély, elemek stb.) kivételével csak arra jó, hogy felesleges tárgyaink továbbra is megmaradjanak porfogónak.

Legyünk kíméletlenek, végső soron mégis csak tárgyakról beszélünk – és a tárgyak vannak értünk, nem pedig mi a tárgyakért.

Ha ezt sikerül elfogadnunk, már csak egy dolgot kell rögzítenünk magunkban a nagy szelektálás előtt: ez egy maraton, nem pedig sprint. Ne akarjuk letudni az egészet egy hétvége alatt, bármilyen lelkesek is vagyunk az elején; haladjunk akkor, amikor épp van rá időnk. Csinálhatunk beosztást is, a lényeg, hogy rendszeresen szánjunk rá akár csak egy-egy órát.

A hirtelen fellángolásból történő próbálkozás ugyanis gyorsan hamvába hal, és a végén legfeljebb tessék-lássék módon összecsapjuk a munkát.

Szánjunk rá időt és energiát, fantasztikus érzés, amikor a munka végeztével ott állunk jóval szellősebb otthonunkban, ahol csak azok tárgyak vesznek körül minket, amelyek tényleg értéket adnak az életünkhöz.

Nemcsak otthonunknak lesz ez igazi megtisztulás, hanem saját magunknak is – ráadásul a takarítást is gyorsan abszolválhatjuk, és felhőtlenül élvezhetjük a nyarat!

 

A képek forrása: Unsplash, TripAdvisor

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. szeptember 30.

5 tipp a rendezett lakásért: Avagy, hogyan szelektáljunk, lomtalanítsunk, takarítsunk és tároljunk helyesen?

Annak, aki sokszor költözik, hozzá van szokva rendszeres időközönként dolgai selejtezéséhez. Ám időnként akkor is érdemes ezt megtennünk, ha semmi sem kényszerít – egyszerűen csak...

2019. szeptember 28.

5 lépés a tökéletes gardróbhoz

Egy jól kialakított gardrób jelentősen megkönnyíti mindennapjainkat. Legyen szó akár egy ruhássszekrényről a hálóban vagy külön helyiségről, ha sikerül megalkotnunk egy...

2019. szeptember 02.

Űzze ki otthonából a pollent, a füstöt, a port

Amikor szennyezésről beszélünk, általában kültéri szennyezésre gondolunk, azonban a beltéri levegőben is számos káros anyag fordulhat elő, amit szabad szemmel nem feltétlenül látunk....