Nyári szelektálás magasfokon

Az időjárás láttán talán hihetetlen, de már majdnem beköszöntött a nyár – az önfeledtség, vidámság, boldogság évszaka.

Napfényben minden a szebbik arcát mutatja, mondják; ezt az állítást elég nehéz megcáfolni. De otthonunkban ez csak félig igaz; a napsugarak megvilágítják azt is, amire nem vagyunk büszkék: jobban látszik a por például a szekrények tetején, az asztalokon és a rengeteg szabadon álló csetreszen, limlomon.

Úgyhogy ha eddig nem tettük meg, itt az ideje egy kicsit (vagy nagyot) szelektálni otthonunkban.

De hogyan kezdjünk neki?

Már korábban éltettük a minimalista otthonokat, hiszen átláthatóak, tágasak, élhetőek – és nagyon egyszerűen, gyorsan és könnyen kitakaríthatjuk őket. Ha nem tudunk teljesen megbékélni az irányzattal, akkor is biztosan akad rengeteg olyan holmink, amely csak az értékes helyet foglalja. Ideje megszabadulni tőlük!

Először is, érdemes Marie Kondo módszerét, a KonMarit követni, és nem helyiségről helyiségre haladni, hanem kategóriáról kategóriára. Háztartási eszközök, elektronikus készülékek, könyvek, dísztárgyak, textíliák, szentimentális tárgyak… Mindet érdemes kézbe venni, és megkérdezni magunktól három dolgot:

Használtam/elővettem ezt az utóbbi egy évben?

Örömet okoz nekem ez a tárgy?

Képvisel valamilyen hozzáadott értéket?

Ha mindegyik kérdésre nemmel válaszoltunk, a tárgynak nincs helye otthonunkban. Ez még nem jelenti azt, hogy ki kell dobnunk: ha jó állapotban van, adjuk el (például valamelyik online piactéren), ajándékozzuk valamelyik barátunknak, vagy adományozzuk olyan szervezetnek, amely hasznát veszi.

Akad egy mondat, ami sikertelenné – vagy legjobb esetben félsikerré – teheti szelektálásunkat: “Jól jöhet ez még.” Ez a mondat az evidens eszközök (szerszámok, elsősegély, elemek stb.) kivételével csak arra jó, hogy felesleges tárgyaink továbbra is megmaradjanak porfogónak.

Legyünk kíméletlenek, végső soron mégis csak tárgyakról beszélünk – és a tárgyak vannak értünk, nem pedig mi a tárgyakért.

Ha ezt sikerül elfogadnunk, már csak egy dolgot kell rögzítenünk magunkban a nagy szelektálás előtt: ez egy maraton, nem pedig sprint. Ne akarjuk letudni az egészet egy hétvége alatt, bármilyen lelkesek is vagyunk az elején; haladjunk akkor, amikor épp van rá időnk. Csinálhatunk beosztást is, a lényeg, hogy rendszeresen szánjunk rá akár csak egy-egy órát.

A hirtelen fellángolásból történő próbálkozás ugyanis gyorsan hamvába hal, és a végén legfeljebb tessék-lássék módon összecsapjuk a munkát.

Szánjunk rá időt és energiát, fantasztikus érzés, amikor a munka végeztével ott állunk jóval szellősebb otthonunkban, ahol csak azok tárgyak vesznek körül minket, amelyek tényleg értéket adnak az életünkhöz.

Nemcsak otthonunknak lesz ez igazi megtisztulás, hanem saját magunknak is – ráadásul a takarítást is gyorsan abszolválhatjuk, és felhőtlenül élvezhetjük a nyarat!

 

A képek forrása: Unsplash, TripAdvisor

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2022. április 26.

Így válassz padlót otthonod helyiségeibe!

Összeszedtük, melyik helyiségbe milyen típusú padló illik a legjobban. Sokan az otthontervezésnél nem fordítanak elég figyelmet a padlóválasztásra: a koncepció csupán annyi, hogy a...

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...