5 tipp a rendezett lakásért: Avagy, hogyan szelektáljunk, lomtalanítsunk, takarítsunk és tároljunk helyesen?

Annak, aki sokszor költözik, hozzá van szokva rendszeres időközönként dolgai selejtezéséhez. Ám időnként akkor is érdemes ezt megtennünk, ha semmi sem kényszerít – egyszerűen csak a szellősebb, élhetőbb környezetért. A lomtalanítás végén egy alapos nagytakarítás tipikus őszi feladat, ekkor valahogy több kedvünk, késztetésünk van a megújulásra. Lássunk hát neki!

A selejtezés, a lomok kiszelektálása, a nem használt tárgyainktól való megválás cseppet sem könnyű feladat! Sokan hozzá sem kezdenek, mondván, nekik ez nem megy. Pedig, ha egyszer végre belevágunk, fantasztikus érzés lesz a rendezettebb, letisztultabb élettér, ahol még a takarítás is jóval könnyebb lesz!

FOTÓ: lomvagyon.hu

Mi lehet segítségünkre a folyamatban?

1. Motiváltság és elszántság 

Hogy egy túlzsúfolt otthon mekkora stresszforrás, mindannyian ismerjük. Ha mégsem vagyunk biztosak abban, hogy a rászánt idő, megéri-e a fáradságot - érdemes elolvasni a vonatkozó szakirodalmat, hogy erőt merítsünk. Túl azon, hogy nagyban javít életminőségünkön, akár pénzt is hozhat a házhoz, ha a számunkra már feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő dolgainkat eladjuk, kiárusítjuk. Ez már önmagában egy jó motiváció lehet, hogy hozzákezdjünk…

Az interneten is árulhatjuk felesleges dolgainkat, de a helyi bolhapiacokra is érdemes kilátogatni…

FOTÓ: halasinfo.hu

2.Bátorság és hideg fej 

Nehezünkre esik szembesülni a ténnyel, hogy lakásunkat elárasztotta a lom. Sokszor homokba dugva fejünket, megpróbáljuk elrejteni haszontalanná vált dolgainkat, nehogy tudomást kelljen venni róluk. A Happier at Home című könyv szerzője,  Gretchen Rubin szerint semmire sem megyünk a szemét rendszerezésével, ám ha azonnal kidobunk valamit, amint rájövünk, hogy semmi szükségünk rá – azzal elejét vehetjük a káosznak. Érzelmileg nehezünkre esik megválni pláne a személyes dolgainktól, jobban esik azzal védekezni, hogy „egyszer még jól jöhet”. Ilyenkor kell a hideg fej – szívünk ezúttal inkább az agyunkra hallgassunk! 

Gardóbunkra is ráfér időnként egy alapos szanálás: ruháinknak mindössze 20%-át hordjuk ténylegesen

FOTÓ: Joy.hu

3.Szelektáljunk tudatosan!

Könnyebb a selejtezés, ha lomjainkat megfelelően szelektáljuk. Készíthetünk pl. különböző kupacokat: eladni, elajándékozni, szelektív hulladéktárolóba, hulladéklerakóba, konténerbe, stb. Ha lakóhelyünkön van házhoz menő hulladékgyűjtés, könnyebb a dolgunk, azonban gondoljunk arra is, hogy ami nekünk hulladék, az másnak még érték lehet. Érdemes garázsvásárt, vagy barátok közötti csereberéket tartani időnként, de a hulladekvadasz.hu, a gardrobcsere.hu oldalon, vagy a tematikus facebook csoportokban is cserepartnereket találhatunk.

Használjuk ki az ingyenes lomtalanítási lehetőséget, így rákényszerülünk az évenkénti szelektélásra! 

FOTÓ: OrosCafe.hu

Végül - ha sikerült minden felesleges holminktól megszabadulnunk - jöhet a rendrakás, de ne essünk a régi hibánkba: a lakás nem lomtár, nem bútorraktár, sőt nem is akadálypálya. Tartsunk mindent ott, ahol ténylegesen használjuk, a padló maradjon szabadon, és nem árt, ha néhány polcot és fiókot is szabadon hagyunk a majd érkező új dolgok számára. 

4.Takarítsunk ki alaposan!

Az új kezdethez beruházhatunk új takarító – és tisztító szerekre is: A Kärcher takarító – és tisztítószereit, professzionális takarítógépeit már otthonunk, kertünk, és autónk tisztításához is választhatjuk. 

Takarító készülékeink az aktuális feladathoz megfelelő Kärcher tisztítószerrel még hatékonyabbak…

FOTÓ: Kärcher

5.Végül, de nem utolsósorban: tároljunk mostantól rendszerezetten!

Ahhoz, hogy néhány év múlva ne árasszon el újra bennünket a lom, érdemes a tárolást ezúttal megreformálni, és még rendszerezettebben, még körültekintőbben végezni mostantól. Ehhez ne mi alkalmazkodjunk bútoraink méretéhez, tároló kapacitásához, – hanem bútoraink alkalmazkodjanak hozzánk! Ezt az egyedi, kifejezetten a mi életmódunkhoz, igényeinkhez, rendszerezési szokásainkhoz kialakított és megtervezett bútorokkal érhetjük el a leghatásosabban. Lehet, hogy az asztalossal legyártatott bútor drágább, mint a készen kapható, azonban mindennapjaink során jócskán megtérül, ha pont olyan, amilyen nekünk kell!

A Forest Hungary Kft Nevato gardrob és polcrendszer igazi hiánypótló a piacon!

FOTÓ: Forest Hungary Kft

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. november 17.

Karácsonyi mese: nagytakarítás álomsegítséggel

Amennyire nem szeretünk takarítani, annyira vágyjuk a patikatisztaságot és a katonás rendet. Ha év közben nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget az élére állított könyveknek és a...

2019. szeptember 30.

5 tipp a rendezett lakásért: Avagy, hogyan szelektáljunk, lomtalanítsunk, takarítsunk és tároljunk helyesen?

Annak, aki sokszor költözik, hozzá van szokva rendszeres időközönként dolgai selejtezéséhez. Ám időnként akkor is érdemes ezt megtennünk, ha semmi sem kényszerít – egyszerűen csak...

2019. szeptember 28.

5 lépés a tökéletes gardróbhoz

Egy jól kialakított gardrób jelentősen megkönnyíti mindennapjainkat. Legyen szó akár egy ruhássszekrényről a hálóban vagy külön helyiségről, ha sikerül megalkotnunk egy...