Növeljük akár duplájára a szűkebb tereket mintákkal!

A tágas, légies otthon mindannyiunk álma, ugyanakkor nem mindenki büszkélkedhet ilyennel! Ha Ön is úgy érzi, hogy túl kicsi, túl zsúfolt az otthona, akkor olvasson tovább, mert most eláruljuk, hogy melyek az apró, de hatásos trükkök, melyekkel optikailag akár meg is duplázhatja az olyan szűkösebb, természetüknél fogva eleve kisebb terek méretét, mint a konyha, a háló, vagy a fürdőszoba…

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa


Azt sokszor olvashattuk már, hogy az egyszínű, világos terek, különösen, ha az egybefüggő, világos árnyalatok még fényesek is, optikailag tágasabbnak mutatják a helyiségeket.Porcelanosa, Firenze Versus Moon

Ez nem is csoda: hiszen a világos, egybefüggő felületek mindig nagyobbnak láttatják a tereket és ezt már a minimál stílus begyűrűzésekor is tapasztalhattuk. A minimális fugaszélességgel felrakott csempe, padlóburkolat is sokkal elegánsabb, egybefüggőbb, tágasabb látványt eredményez.


Porcelanosa, Rhin Ivory

Arról nem is beszélve, hogy a manapság divatos XXL ablakokon, üvegfelületeken beáramló napfénynek köszönhetően mennyivel légiesebb, szabadabb érzést kapunk a négy fal között is.


Porcelanosa Par-Ker

Persze, nem minden lakás alkalmas arra, hogy ilyen tágas kitekintést lehetővé tevő nyílászárókat helyeztessünk be, a családi házak építtetői itt mindenképp előnyt élveznek. Ám mi van akkor, ha otthonunk egy kedves, bájos, belvárosi kislakás? A modern, kortárs terek nyújtotta szabadságélmény, tágas, vagy legalábbis tágasnak látszó helyiségek nekünk is épp úgy kijárnak, ahogy a nagyobb, tágasabb családi házak tulajdonosainak. Mindössze annyi lesz a különbség, hogy a mi városi lakásunk esetében egy kicsivel több trükkre, fejtörésre, és kreatív téralkotásra lesz szükségünk.Porcelanosa L-Antique Colonial

Megijedni persze nem kell, hiszen elképesztően egyszerű trükkökkel, akár egyetlen optikai ötlettel is könnyedén meg tudjuk valósítani a szűkösebb, kisebb terek tágasabbá tételét – még akkor is, ha túl ridegnek érezzük a minimált, és unalmasnak, sablonosnak a homogén egyszínűséget.

A kellemes, finoman visszafogott mintákkal ugyanis amellett, hogy otthonosabbá, személyesebbé varázsolhatjuk otthonunkat, ügyes trükkökkel egy egészen más, esetünkben sokkal tágasabb tér-érzetet is kapunk.

A minták ugyanis – hasonlóan a különböző színekhez és árnyalatokhoz – többféle funkciót is képesek betölteni. Lehetnek kifejezetten előtérben, ahol hangsúlyos, domináns elemként azonnal magukra irányítják a figyelmet, de szolgálhatnak kellemes, finom háttérként is. Ha pedig ezeket jól ötvözzük és ügyesen eltaláljuk az arányokat, akkor ily módon akár a már meglévő helyi adottságokat, egyenetlen falakat, vagy az előnytelen helyen lévő beugrókat is kedvezővé, vagy akár kifejezetten előnyössé is tehetjük.

A mintás tapéták, vagy a vizes helyiségek (konyha, a fürdőszoba) esetében a mintás csempék ugyanis lágyítják a szögleteket, az előnytelen formákat, egyenetlenségeket pedig ügyesen elrejtik.


Porcelanosa Blubell White

Lévén, hogy a minták képesek megváltoztatni egy helyiség hangulatát, azok kiválasztásakor érdemes számításba vennünk, hogy egy adott minta nagy felületen alkalmazva javítana vagy inkább rontana a már meglévő, vagy az éppen tervezett majdani berendezés összhatásán. Ehhez lényeges, hogy magát a helyiség funkcióját is szem előtt tartsuk, amikor a mintát kiválasztjuk.


Porcelanosa

Nagy és feltűnő minták esetében például – ahogy a telt, mélyebb árnyalatoknál is – intenzív, aktív érzetet vihetünk a helyiségbe, mely egy nappali vagy egy dolgozó esetében kifejezetten jól jöhet. Az aktív, élénk, inspiráló hatású szín és minta egy hálószobában viszont kifejezetten zavaró lehet. Ott inkább a visszafogott, nyugodt légkör elérésére érdemes törekednünk. A finomabb, kevésbé élénk színű aprómintákkal a semleges színekhez hasonló, homogén felületeket, nyugodtabb összhatást érhetünk el.


Porcelanosa Carrelage

A minták mérete azonban nem csak a hangulatunkra, az adott helyiség kisugárzására van hatással, hanem a helyiség méreteire is.

Kisebb terekbe, falrészletekre célszerűbb kisebb, szolidabb mintákat választani, mind a lakástextileket, mind pedig a falburkolatokat illetően. Ha történetesen kicsi a hálónk vagy a fürdőszobánk és mégis a nagyobb minta tetszik, akkor úgy válasszunk nagy mintát, hogy az ne legyen kontrasztos, erőteljes, inkább tompább tónusok jellemezzék.

Kisebb mintával azonban optikailag akár még nagyíthatunk is a téren!

Ilyen például a kisebb, szűkebb terekben – mondjuk tetőtérben – alkalmazott apró virágminta, melyet a nagy, tágas terek falai szinte elnyelnek, és inkább textúraszerű hatást érünk el, mintsem mintás falakat.

Porcelanosa Oxo Garden Gris


Vannak olyan minták is, melyek távolról nézve egyszínűnek látszanak, ezeket éppen ezért viszonylag könnyű lesz beilleszteni a színkombinációba. Ízlés kérdése, hogy ki-ki hogyan dönt a minták felől: a kisméretű aprómintát egy tónusként hagyja-e érvényesülni, vagy inkább társítja azt színbe illő, egyszínű területekkel. Azt általánosságban el lehet mondani, hogy ha kiegyensúlyozottan alkalmazunk mintás, és egyszínű felületeket, az jól esik a szemünknek, és harmonikus összhatást érhetünk el ily módon.

Porcelanosa Antique Acero

Ha pedig mozgalmasabb, aktívabb összhatásra törekszünk – például egy fitnesz részlegben vagy otthoni fitnesz szobát, aktívabb nappalit készülünk berendezni – akkor ne kis mintát keverjünk másik kis mintával, hanem az apróbb, kisebb mintákat társítsuk nagyobb, lendületesebb mintákkal, így nagyobb távlatokat nyithatunk meg a térben, és változatosabb lesz az összhatás.


Porcelanosa – Calcata

A mintákkal pedig – különösen, ha csíkos, kockás vagy ezekre hajazó aprómintákat választunk – akár még a terek belmagasságára, szélességére is hatással lehetünk.


Porcelanosa Dover Arena

Hogy hogyan? Ez majd a jövő héten kiderül, ugyanis a következő héten folytatjuk a mintákról, és azok térben betöltött különböző hatásairól szóló kis sorozatunkat.

Addig is ajánljuk a VS Fürdőszoba szaküzleteit, ahol a 3D látványterv nagy segítségünkre lehet abban, hogy akár már előre megnézhessük, hogy az általunk kiválasztott csempeminta milyen hatást gyakorol majd a fürdőszobánk tereire, vagy éppen, melyik lenne a kiválasztott modellből a legideálisabb elrendezés?

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...