Nézzünk a színek mögé!

Nem újdonság, hogy a színek hatással vannak közérzetünkre, hangulatunkra, lényegében pszichológiájuk van. Hangulatbefolyásoló hatásukat reklámokban, plakátokon is használják, de a legtöbb plázában, bevásárlóközpontban is nagy hangsúlyt kap a szín, amelyet speciális világítással és persze a falak színével lehet megteremteni. Minden színnek megvan a maga jelentése: nem véletlen, hogy a rendelők zöld színnel vannak kifestve, és az sem, hogy a gyerekszobákban a lágy, pasztellszíneket szeretjük. Ebből kiindulva érthető, hogy milyen dilemmát okoz, hogy otthonunkban a megfelelő színeket válasszuk ki.

A cikket szerkesztette: Trilak

Fejlesztéseink célja, hogy a kor követelményeinek megfelelő, környezetbarát, korszerű és megbízható, akár a profi építtetők, akár a barkácsolók számára is könnyen felhasználható termékekkel tegyük örömforrássá az otthonszépítő munkát. Különösen igaz ez a gyerekszobára, amelyet az ügyes kezű szülők valóságos mesebirodalommá varázsolhatnak – ehhez kreatív ötletekkel és praktikus megoldásokkal is szeretnénk hozzájárulni.

Mutatós, mosható felületek

Vállalatunk új, csúcskategóriás büszkesége a piacon egyedülálló, Év Terméke Díjat nyert Héra Prémium Clean. Ez a mosható, dörzsálló, akár 2000 alkalommal letörölhető, beltéri, matt falfesték egy vízlepergető, hipoallergén bevonatot képez, így gyerekszobába, konyhába remek választás. Minősítése egészségügyi intézményekben történő alkalmazását is lehetővé teszi.

A Clean magasan pigmentált, lélekmelengető színei közül máris bestseller a lágyan pasztelles Kis Hercegnő, a töretlenül divatos szürkék világát képviselő Jégeső és Farkaskölyök vagy a szürkéskék Esthajnal. Utóbbihoz nagyon jól illenek a törtfehér és bézs árnyalatok, mint a Pirított Mandula vagy a Marcipántorta. Akik netán nem találnának kedvükre való készre kevert színt, a színkeverőgéppel rendelkező szakkereskedésekben több ezer árnyalatból választhatnak.
Nemrégiben indult egy új programunk, amelyben Csorba Anita tértervező, kreatív alkotó egyszerűen kivitelezhető Csináld Magad trükköket mutat be lépésről lépésre – például, hogyha készen vagyunk a festéssel, hogyan varázsolhatunk lemosható táblafalat otthonunkba a Skolatex termékcsalád segítségével.

Vízbázisú zománcok és lazúrok

A falfestékek területén már régóta elfogadottak a vízzel hígítható termékek, az egyéb felületek bevonására alkalmazott festékeknél azonban egy darabig még tartotta magát a tévhit, hogy ha egy festék vizes bázisú, akkor azt előbb-utóbb „lemossa az eső”. Ez természetesen nem igaz. A rendkívül gyors száradási idő után ezek a legújabb generációs festékek is éppen olyan időjárásálló, tartós bevonatot képeznek, akárcsak a már jól ismert oldószeres társaik. Korszerű összetételüknél fogva ráadásul nem színeződnek el és hosszan ellenállnak az UV-sugárzásnak is – használjuk őket akár bel- vagy kültéren.

Az egészségkárosító anyagokat nem tartalmazó vízbázisú termékekkel megszépíthetjük a gyerekjátékokat, kerti hintákat vagy csúszdákat is. A Trinát Aqua zománcfesték fémre, fára, sőt PVC-re is alkalmazható, a favédő szerként, alapozóként és lazúrként egyaránt működő Lazurán Aqua 3in1 pedig a favédelmet teszi hihetetlenül egyszerűvé! Ha szeretjük a fa természetes erezetének látványát, akkor a lazúrt válasszuk, mert a zománc egységes, magasfényű, homogén réteget képez!

Shabby chic-hatás egyszerűen

A vintage bútorokkal különleges hatást érhetünk el. Az új Bondex Vintage Effect termékcsaládunk segítségével néhány lépésben átalakíthatók a régi, kopott bútorok, így kiváló ár-érték arányban újíthatjuk meg a szobát a gyermekek korának megfelelően, hiszen az ideális otthon egy, az élethelyzeteinkkel együtt folyamatosan változó, szépülő tér.

A Trilak Festékstúdiók termékeink széles választékával és szakértő tanácsokkal várják az érdeklődőket!

Kapcsolat
Trilak

Mi is történik pontoson velünk, amikor egy-egy szín mellett döntünk?

Az agyunk kismillió idegsejtje reagál a színek látványára, aminek mérhető eredménye is van, amit agyhullámoknak nevezünk.  Egy kutatás során 16 önkéntest kértek fel, hogy segítsenek igazolni az elméletet, miszerint a különböző színek különböző agyi aktivitást váltanak ki. A kutatásban 8 szobát rendeztek be 8 különböző színnel. A szobák teljesen egyszínűek voltak, beleértve a falakat, a padlót, minden bútort és ételt. A résztvevőknek egy az adott szoba színére színezett süteményt kellett megkóstolniuk, aminek az íze ugyanolyan volt minden szobában. Ennek ellenére eltérő ízűnek érzékelték a különböző színek hatására.

Milyen színeket válasszunk a különböző helyiségeinkbe?

A zöld színhez pozitív érzelmeket kapcsolunk, hatására megnyugszunk és biztonságban érezzük magunkat. Alkalmas olyan helyiségekbe, ahol regenerálódni szeretnénk, elmélyülni vagy relaxálni. Így a zöld a rendelőintézetek falain túl jól illik a nappalinkba és ebédlőnkbe, hiszen nyugodt, barátságos környezetet teremt.

A narancssárga színt a megkérdezettek szintén barátságosnak érzékelték, de a zöldnél sokkal élénkebb, vitálisabb színként írták le, ami nélkülözi a luxus érzését. Az élénk színek közül a narancssárgát érezték a legsemlegesebb színnek. Ha szeretjük az élettel teli színeket, de tartózkodunk a használatuktól, akkor a narancssárga a legjobb köztes választás.

A kék az a szín, amit a legkreatívabbnak értékeltek a kutatás során. Barátságos, megnyugtató szín, amihez ráadásul a legkönnyebb érzelmileg kötődni. Bátran használhatjuk a munkaterünk kifestésére a kék színt, ha pedig egy kis extra kreativitásra lenne szükségünk otthon, akkor kék kiegészítőkkel játékosságot kölcsönözhetünk a belső tereknek.

Fekete, fehér, luxus

A fehér és fekete színeket a megkérdezettek a luxus hordozójának tekintették, ám mindkét szín semleges agyhullámokat váltott ki, ezért próbáljunk meg olyan falfelületeket fehérre festeni, amiket nem szeretnénk kiemelni. A feketét sötét, fényelnyelő tulajdonsága miatt kivételes esetekben vagy nagyon kicsi falfelületre használjuk.

Egy kis segítség a döntésben

A megfelelő színeket kiválasztani nem könnyű feladat, még a belsőépítészek is napokat gondolkodnak egy-egy jól kiválasztott szín helyén projektjeik során. Nem csoda, hogy a szakavatatlan szem nem találja meg elsőre a tökéletes színt.

Egy jó szín kiválasztása tehát valódi kihívás, hiszen általában a döntésünk hosszú távra szól. Pontosan ezért érdemes színtervező alkalmazással is kipróbálni, hogy amit kinéztünk magunknak, az valójában hogyan mutathat majd a valóságban. A Trilak Színtervező alkalmazással virtuálisan festhetjük ki otthonunkat, amely tényleg segít a döntésben. Ráadásul az app használata igen egyszerű, a PPG Trilak oldalán található. Előre beállított belső terek közül is válogathatunk, de akár saját fotót is feltölthetünk, így közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy elképzeljük a végeredményt.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. január 31.

Tervezd meg egyedi garázskapudat, amely tökéletesen illik otthonodhoz!

A Hörmann konfigurátorával kipróbálhatjuk, hogyan mutatna az adott modell az otthonunkban – és bátran variálhatunk és tervezhetünk kedvünkre, amíg ki nem alakul az...

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...