Nézzünk a színek mögé!

Nem újdonság, hogy a színek hatással vannak közérzetünkre, hangulatunkra, lényegében pszichológiájuk van. Hangulatbefolyásoló hatásukat reklámokban, plakátokon is használják, de a legtöbb plázában, bevásárlóközpontban is nagy hangsúlyt kap a szín, amelyet speciális világítással és persze a falak színével lehet megteremteni. Minden színnek megvan a maga jelentése: nem véletlen, hogy a rendelők zöld színnel vannak kifestve, és az sem, hogy a gyerekszobákban a lágy, pasztellszíneket szeretjük. Ebből kiindulva érthető, hogy milyen dilemmát okoz, hogy otthonunkban a megfelelő színeket válasszuk ki.

A cikket szerkesztette: Trilak

Fejlesztéseink célja, hogy a kor követelményeinek megfelelő, környezetbarát, korszerű és megbízható, akár a profi építtetők, akár a barkácsolók számára is könnyen felhasználható termékekkel tegyük örömforrássá az otthonszépítő munkát. Különösen igaz ez a gyerekszobára, amelyet az ügyes kezű szülők valóságos mesebirodalommá varázsolhatnak – ehhez kreatív ötletekkel és praktikus megoldásokkal is szeretnénk hozzájárulni.

Mutatós, mosható felületek

Vállalatunk új, csúcskategóriás büszkesége a piacon egyedülálló, Év Terméke Díjat nyert Héra Prémium Clean. Ez a mosható, dörzsálló, akár 2000 alkalommal letörölhető, beltéri, matt falfesték egy vízlepergető, hipoallergén bevonatot képez, így gyerekszobába, konyhába remek választás. Minősítése egészségügyi intézményekben történő alkalmazását is lehetővé teszi.

A Clean magasan pigmentált, lélekmelengető színei közül máris bestseller a lágyan pasztelles Kis Hercegnő, a töretlenül divatos szürkék világát képviselő Jégeső és Farkaskölyök vagy a szürkéskék Esthajnal. Utóbbihoz nagyon jól illenek a törtfehér és bézs árnyalatok, mint a Pirított Mandula vagy a Marcipántorta. Akik netán nem találnának kedvükre való készre kevert színt, a színkeverőgéppel rendelkező szakkereskedésekben több ezer árnyalatból választhatnak.
Nemrégiben indult egy új programunk, amelyben Csorba Anita tértervező, kreatív alkotó egyszerűen kivitelezhető Csináld Magad trükköket mutat be lépésről lépésre – például, hogyha készen vagyunk a festéssel, hogyan varázsolhatunk lemosható táblafalat otthonunkba a Skolatex termékcsalád segítségével.

Vízbázisú zománcok és lazúrok

A falfestékek területén már régóta elfogadottak a vízzel hígítható termékek, az egyéb felületek bevonására alkalmazott festékeknél azonban egy darabig még tartotta magát a tévhit, hogy ha egy festék vizes bázisú, akkor azt előbb-utóbb „lemossa az eső”. Ez természetesen nem igaz. A rendkívül gyors száradási idő után ezek a legújabb generációs festékek is éppen olyan időjárásálló, tartós bevonatot képeznek, akárcsak a már jól ismert oldószeres társaik. Korszerű összetételüknél fogva ráadásul nem színeződnek el és hosszan ellenállnak az UV-sugárzásnak is – használjuk őket akár bel- vagy kültéren.

Az egészségkárosító anyagokat nem tartalmazó vízbázisú termékekkel megszépíthetjük a gyerekjátékokat, kerti hintákat vagy csúszdákat is. A Trinát Aqua zománcfesték fémre, fára, sőt PVC-re is alkalmazható, a favédő szerként, alapozóként és lazúrként egyaránt működő Lazurán Aqua 3in1 pedig a favédelmet teszi hihetetlenül egyszerűvé! Ha szeretjük a fa természetes erezetének látványát, akkor a lazúrt válasszuk, mert a zománc egységes, magasfényű, homogén réteget képez!

Shabby chic-hatás egyszerűen

A vintage bútorokkal különleges hatást érhetünk el. Az új Bondex Vintage Effect termékcsaládunk segítségével néhány lépésben átalakíthatók a régi, kopott bútorok, így kiváló ár-érték arányban újíthatjuk meg a szobát a gyermekek korának megfelelően, hiszen az ideális otthon egy, az élethelyzeteinkkel együtt folyamatosan változó, szépülő tér.

A Trilak Festékstúdiók termékeink széles választékával és szakértő tanácsokkal várják az érdeklődőket!

Kapcsolat
Trilak

Mi is történik pontoson velünk, amikor egy-egy szín mellett döntünk?

Az agyunk kismillió idegsejtje reagál a színek látványára, aminek mérhető eredménye is van, amit agyhullámoknak nevezünk.  Egy kutatás során 16 önkéntest kértek fel, hogy segítsenek igazolni az elméletet, miszerint a különböző színek különböző agyi aktivitást váltanak ki. A kutatásban 8 szobát rendeztek be 8 különböző színnel. A szobák teljesen egyszínűek voltak, beleértve a falakat, a padlót, minden bútort és ételt. A résztvevőknek egy az adott szoba színére színezett süteményt kellett megkóstolniuk, aminek az íze ugyanolyan volt minden szobában. Ennek ellenére eltérő ízűnek érzékelték a különböző színek hatására.

Milyen színeket válasszunk a különböző helyiségeinkbe?

A zöld színhez pozitív érzelmeket kapcsolunk, hatására megnyugszunk és biztonságban érezzük magunkat. Alkalmas olyan helyiségekbe, ahol regenerálódni szeretnénk, elmélyülni vagy relaxálni. Így a zöld a rendelőintézetek falain túl jól illik a nappalinkba és ebédlőnkbe, hiszen nyugodt, barátságos környezetet teremt.

A narancssárga színt a megkérdezettek szintén barátságosnak érzékelték, de a zöldnél sokkal élénkebb, vitálisabb színként írták le, ami nélkülözi a luxus érzését. Az élénk színek közül a narancssárgát érezték a legsemlegesebb színnek. Ha szeretjük az élettel teli színeket, de tartózkodunk a használatuktól, akkor a narancssárga a legjobb köztes választás.

A kék az a szín, amit a legkreatívabbnak értékeltek a kutatás során. Barátságos, megnyugtató szín, amihez ráadásul a legkönnyebb érzelmileg kötődni. Bátran használhatjuk a munkaterünk kifestésére a kék színt, ha pedig egy kis extra kreativitásra lenne szükségünk otthon, akkor kék kiegészítőkkel játékosságot kölcsönözhetünk a belső tereknek.

Fekete, fehér, luxus

A fehér és fekete színeket a megkérdezettek a luxus hordozójának tekintették, ám mindkét szín semleges agyhullámokat váltott ki, ezért próbáljunk meg olyan falfelületeket fehérre festeni, amiket nem szeretnénk kiemelni. A feketét sötét, fényelnyelő tulajdonsága miatt kivételes esetekben vagy nagyon kicsi falfelületre használjuk.

Egy kis segítség a döntésben

A megfelelő színeket kiválasztani nem könnyű feladat, még a belsőépítészek is napokat gondolkodnak egy-egy jól kiválasztott szín helyén projektjeik során. Nem csoda, hogy a szakavatatlan szem nem találja meg elsőre a tökéletes színt.

Egy jó szín kiválasztása tehát valódi kihívás, hiszen általában a döntésünk hosszú távra szól. Pontosan ezért érdemes színtervező alkalmazással is kipróbálni, hogy amit kinéztünk magunknak, az valójában hogyan mutathat majd a valóságban. A Trilak Színtervező alkalmazással virtuálisan festhetjük ki otthonunkat, amely tényleg segít a döntésben. Ráadásul az app használata igen egyszerű, a PPG Trilak oldalán található. Előre beállított belső terek közül is válogathatunk, de akár saját fotót is feltölthetünk, így közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy elképzeljük a végeredményt.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2021. június 09.

Felújítasz vagy építkezel? Enélkül nem érdemes!

Kihívás. Az otthontervezést ez a szó jellemzi a legjobban. Mindegy, hogy kis lakásunk, vagy többgenerációs családi házunk van – a tökéletes otthon megtervezése próbára teszi az...

2021. június 03.

Így lesz templomból lenyűgöző lakóház!

Mindig érdemes otthonátalakításokat nézegetni: hihetetlen látni, ahogy a tulajok és a tervezők meglátják az unalmas vagy épp lepusztult épületben a potenciált, és a lehető legtöbbet...

2021. május 31.

Enélkül lehetetlen az otthonteremtés

Nagy fába vágja magát, aki új otthont tervez. Legyen szó családi házról vagy kis lakásról, egy kényelmes, funkcionális, stílusos és biztonságos fészket kell kialakítanunk, ahol...