Mire ügyeljünk a hálószoba kialakításakor? – 2. Rész

Cikkünk első részében már bemutattuk, hogy mennyire fontos a kényelmes és pihentető alvás, amelyhez a hálószoba kialakítása, praktikuma nagyban hozzájárul.

Ott írtunk a burkolatokról, a nyílászárók és a fűtés körültekintő kiválasztásáról. Ebben a cikkünkben már a külcsínre térünk ki: színvilág, berendezés és kiegészítők. Sok-sok összetevő, amely végül hozzájárul a komfortos végeredményhez.

Forrás: pixabay

Színvilág

A szín meghatározása nem könnyű, főleg amíg csak a képzeletünkben létezik a szoba. Ha a bútorok, lakástextilek adottak, akkor az már ad egy kiindulást arra vonatkozóan, hogy mekkora a mozgásterünk. Azonban ha a nulláról indulunk, akkor tényleg végtelen a paletta. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, online színtervezőt is használhatunk, amely segíthet a döntésben.

Honnan induljunk ki? Először is nagyon fontos, hogy melyek azok a színek, amelyeket szeretünk, valamilyen hangulatot kelt bennünk vagy éppen emléket ébreszt, és melyek azok, amiket mindenképpen kerülni fogunk.

A pasztellszínek nyugtatnak, kiemelkedően pozitív hatása van hangulatunkra a zöldnek. De ennél bátrabbak is lehetünk, viszont arra mindenképpen ügyeljünk, hogy zavaró, élénk, vitalizáló színeket inkább kerüljünk, ha tényleg jól szeretnénk pihenni.

Forrás: Pixabay

De az egészen speciális dizájnnak sincs akadálya. A metál- márvány- vagy antik hatású festékek széles tárháza áll rendelkezésünkre, tényleg csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mit válasszunk. Minderről egy korábbi cikkünkben is írtunk már.

Az ágy, mint a hálószoba főszereplője

A legfontosabb szerep egy hálószobában az ágynak jut. Éppen ezért szánjunk elegendő időt arra, hogy olyat válasszunk, amely megfelel az igényeinknek. Általában az első sarkalatos kérdés a matrac mérete. Ha párunkkal megosztjuk az ágyat, akkor is van lehetőség arra, hogy két szóló matrac mellett döntsünk. Illetve persze léteznek dupla matracok, szintén többféle méretben.

Forrás: Pixabay

A méret meghatározását követően figyelembe kell venni, hogy milyen keménységű és milyen minőségű matracra van szükségünk. A választásnál segítség lehet, hogy ha a gyártó lehetőséget ad arra, hogy meghatározott „próbaidő” után elálljunk a vásárlástól. Illetve az sem utolsó szempont, hogy az adott termékre hány év garanciát kínálnak.

Az igazán kényelmes matrac kiválasztása után – ha még nincs – akkor az ágykeret következik. Stílusban és minőségben itt is hihetetlenül széles a skála. Van, aki az egyszerűbb keretek híve, míg van, aki tényleg azt szeretné, hogy az ágy uralja a szobát. A legmarkánsabb különbség általában, hogy a fejrész támlája milyen magas, illetve hogy van-e ágyvég. Magasabb emberek az ágyvég nélküli változatra esküsznek.

Világítás, kiegészítők

A hangulatot az apró kiegészítők teszik teljessé. A megfelelő világítás megválasztása nélkülözhetetlen. Mennyezeti lámpák közül a kristályos csillogásúak nagyon népszerűek. Ezek hálószobába is jó választásnak bizonyulnak, és ha tovább szeretnénk növelni a komfortot, akkor gondoljunk arra, hogy a fényerősség is szabályozható legyen. A hangulatmegvilágítás, a fényerő csökkentése ugyanis segít abban, hogy szervezetünk ráhangolódjon a pihenésre.

Forrás: Pixabay

Emellett ha a könyvek rajongói vagyunk, ne feledkezzünk meg az esti olvasáshoz szükséges fényforrásról sem. Lehet ez jól irányítható állólámpa, de persze klasszikus olvasólámpa is. Hála a sokrétű kínálatnak, ma már szinte sosem kell kompromisszumot kötnünk, mindig találunk olyan változatot, amely a szoba színvilágához, stílusához egyaránt illeszkedik.

EgloLux

Bár a hálószoba általában alapterületét tekintve nem a legnagyobb helyiség otthonunkban, mégsem szabad megfeledkezni a körültekintő berendezésről. Ha alaposak és átgondoltak vagyunk, akkor a végeredmény biztosan olyan lesz, amelyben örömmel búcsúztatjuk a napot.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...