Mielőtt belefogunk – kalkuláció az első lépések előtt

Ha otthonunk felújítását vagy egy új otthon építését tervezzük, akkor az álmok megvalósítása egy alapos kalkulációval indul. Látnunk kell a lehetséges költségeket, hiszen ehhez mérten dönthetünk arról, hogy milyen volumenű legyen a munkálat. A kalkuláció azonban nagyon szerteágazó és nehéz feladat, hiszen a szakemberektől is gyakran kapjuk azt a választ, hogy „attól függ”…

A cikket szerkesztette: Rigips

Otthon. Az a hely, amely menedéket és biztonságot nyújt, és hozzájárul ahhoz, hogy feltöltődjünk. Fontos szempont, hogy a lakás alakítható legyen és megfeleljen a család igényeinek a különböző életszakaszokban. Korszerű építészeti megoldásokkal a lakás a benne élők szükségletei szerint alakítható.

A Rigips célja, hogy olyan innovatív tervezési megoldásokat és belsőépítészeti rendszereket nyújtson az építkezőknek, kivitelezőknek, melyek megfelelnek korunk elvárásainak. Folyamatos termékfejlesztéseinknek köszönhetően – legyen szó akár építkezésről vagy felújításról – rugalmas megoldásainkkal folyamatosan az emberek komfortérzetének növelésén dolgozunk. A modern lakásépítés alapja a könnyű alakíthatóság. A Rigips szerelt válaszfalai gyorsan építhetőek, és akár az utólagos átalakítás is könnyen megvalósítható.

Ismerje meg a Habito® rendszert!

A gipszkarton fal építése gyors, tiszta és variálhatóságának köszönhetően teret ad az egyéni elképzeléseknek.
A Habito válaszfalak szerelése megegyezik a gipszkarton falak építésével, ami a hagyományos építési módokhoz képest nagyon gyorsan kivitelezhető és utólag is könnyen alakítható. Emellett ugyanazon műszaki tulajdonságok kisebb falvastagsággal is elérhetők, ami nagyobb tereket és jelentős megtakarítást jelent.

A Habito válaszfalak mindegyike minimum 30 perces tűzgátlást biztosít, ez igény esetén akár 90 percesre is növelhető. Továbbá kiemelkedő hanggátlási értékekkel rendelkezik, így kis falvastagság mellett is garantált a csend a lakásban.

Különféle eszközök nagyon egyszerűen rögzíthetők a Habito szerkezetekre, legyen szó konyhaszekrényről, tévéről vagy képekről. A berendezések falra szerelésénél nincs szükség fúróra vagy egyéb gépre, nem szükséges dübel használata, megfelel a pozdorjacsavar. Nincs zaj és nem keletkezik építési törmelék. Akár 60 kilós tárgyat is rögzíthetünk egyszerű csavarozással.

Ajánljuk konyhába, nappaliba, hálószobába, gyerekszobába, térelválasztáshoz, valamint fokozott terhelésű válaszfalakhoz. Lakáselválasztó falak építéséhez kiváló, egy rendszerben egyesíti a tűzvédelmet (EI 120 perc), a jó hangszigetelést (Rw=62 dB), a biztonságot (15 perces áttörésgátlás) és a gyors építési időt.

A mindennapi életben egy válaszfalnak sok mindent ki kell bírnia. A belső térben épített szerkezeteknek statikus és dinamikus terheléseket is viselniük kell. Például a válaszfalnak nekiütődhet a szék háta, a porszívó, az ajtók vagy a gyerekek játéka. A Habito építőlemez jól bírja a terhelést, nagyon nagy felületi keménységgel és ütésállósággal rendelkezik.

Otthona kialakítása során azonban ne feledkezzen meg a megfelelő élvédelemről! A Rigips prémium élvédőivel gyerekjáték a tartós és szép belső és külső sarkok kialakítása. Külső derékszögű sarkokra az AquaBead élvédő glettanyag nélkül egyszerűen felragasztható, így időt és anyagot spórolhat. Magas ütésállóságának köszönhetően könnyen elkerülheti a falak csorbulását, belső terei sokáig megőrzik szépségüket.

A Rigips termékpalettáján számos gipszalapú portermék – glettek, vakolatok, hézagolóanyagok – is szerepelnek, melyekkel tökéletes, esztétikus felületek képezhetők.
A Rigips Rimano termékcsalád megfelelő megoldást nyújt otthona beltereinek gyors, esztétikus és környezetbarát kialakításához.

A Rigips Vario hézagológipsz, valamint a ProMix Finish glettelőanyag ideális megoldás a Habito építőlemez és egyéb gipszkartonok legmagasabb minőségű felületi glettelésére. Gipszkartonra történő tapétázás és festés esetén ugyanis érdemes végiggondolni a tervezett helyiségben elvárt felületi minőséget. Ugyanis a burkolat anyaga (pl. közepes, durva vagy finom szerkezetű tapéta), színe, fényessége, mintája, illetve a megvilágítás minősége, iránya és erőssége különböző alapfelületi minőséget igényel. A felületi minőségi igény pedig annak létrehozásához megfelelő terméket is követel. A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára.

Rigips

Persze ez a válasz érthető, nagyon sok paraméter valóban attól függ, hogy mekkora alapterületről, milyen igényekről van szó és az is komoly szerepet játszik, hogy egyáltalán mit engedhetünk meg magunknak. Nehéz elveszni a számok világában, éppen ezért az előzetes tájékozódást nagy mértékben megkönnyítik az online kalkulátorok, amelyekkel átláthatóbban és könnyebben számolhatunk. Főleg akkor, amikor még hozzávetőleges költségterv sincs a fejünkben.

Nézzük, hogy milyen kalkulátorok segíthetik a költségvetés összeállítását!

Anyagszügséglet kalkulátor

Első lépésben ki kell választanunk, hogy milyen szerkezetet szeretnénk építeni. A négyzetméter megadásával megkapjuk a választható termékek listáját és szükséges mennyiséget. Továbbá azt is láthatjuk, hogy milyen végösszegre számíthatunk. Ez azért nagy segítség, mert láthatjuk a termékek, megoldások közötti árkülönbséget, így már a tényleges számok és alternatívák segítségével tárgyalhatunk szakemberrel. Az anyagszükséglet kalkulátor segítségével válaszfalra, előtétfalra, aknafalra, kazettás és gipszkarton álmennyezetre, tetőtérre és szárazpadlóra is számolhatunk anyagigényt. Sőt, egyedi árat is megadhatunk, így komplett anyagszükséglet árajánlat készíthető.

Tűzvédelmi kereső

A tűzvédelmi kereső segítségével a megfelelő rétegrendet, tetőtér, válaszfal, aknafal vagy álmennyezet függvényében számolhatjuk ki. A kalkulátor által megadott értékek támpontot adnak számunkra abban, hogy milyen lapburkolatot használjunk adott tűzvédelmi besorolás mellett. A tűzvédelmi kereső itt érhető el.

Vakolat és glettkalkulátor

A vakolat és glettkalkulátor  használatakor nincs más teendőnk, mint a megmunkálandó felület méretét és a kívánt rétegvastagságot megadjuk. Persze ez sokszor nem annyira magától értetődő, de a kalkulátor már abban is nagy segítségünkre van, hogy tudjuk: erre is gondolni kell. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen paraméterek szükségesek egy-egy számításhoz, már közelebb vagyunk ahhoz, hogy pontosabb kérdéseket tegyünk fel szakembereinknek, illetve pontosabb információt adjunk át, így a kalkuláció is részletesebb és a költség is jobban tervehető lesz. A kalkulátor egyébként a szükséges mennyiség mellett az ajánlott kiszerelést is kiadja, és azt is jelzi, hogy ha a rétegvastagsághoz nem a megfelelő terméket választottuk.

Természetesen a teljes költségterv elkészítése még így is hatalmas feladat, azonban az online kalkulátorok segítségével gyorsan és akár otthunban ülve is választ kaphatunk felmerülő kérdésekre. Emellett rálátást kapunk a termékekre, a kiszerelésre és arra is, hogy milyen adatokat, paramétereket gondoljunk át, amikor már konkrét és a valósághoz nagyon is közel álló árajánlatot szeretnénk kérni.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2020. január 10.

4 dolog, amit kerüljünk, ha a felújított lakást eladásra szánjuk!

Egyre többen vásárolnak ma már felújított lakást, mert szép, kényelmes, rendben van, és oda már csak költözni kell. Ha éppen mi állunk az eladói oldalon, és előtte felújítanánk...

2019. december 21.

4 dolog, amit télen is betervezhetsz, ha nem várhat a lakásfelújítás!

Sokak számára furcsán hangzik egy téli idényre tervezett lakásfelújítás, pedig egyre többen vágnak bele. Az ok pedig elég kézenfekvő: azon túl, hogy lakáseladás, költözés miatt...

2019. december 19.

„Élvezem a házam!” – Style & Draw enteriőr tervező pályázat

4. alkalommal kerül kiírásra a Style & Draw enteriőr tervezési pályázat, amelynek keretein belül egy kisszékelyi otthon belső terét kell megálmodniuk a jelentkezőknek. Fókuszban az...