Mi kell még az első lakásba?

Az első otthon berendezése mindig kihívás – egy hosszú procedúra, kísérletezéssel, hibákkal és különleges felfedezésekkel. Ez a kis lista (amelynek első része itt érhető el) segít, hogy minden létfontosságú bútort és kiegészítőt beszerezhessünk, és okosan használhassuk fel a rendelkezésünkre álló büdzsét.

Ülőbútor

Sokaknál az első dolgok egyike, hogy az új lakásba rögtön beszereznek egy kanapét vagy ülőgarnitúrát. Ez nem feltétlenül jó ötlet. Ha hirtelen döntést hozunk vagy kompromisszumot kötünk, nem leszünk elégedettek a kanapénkkal, ami több szempontból sem jó.

Egyrészt egy kanapé eléggé meghatározza a nappali esztétikáját – ha nem tetszik, valószínűleg nappalink sem lesz igazán otthonos.

Ha pedig nem kényelmes, az esti filmezések sem lesznek az igaziak – ha pedig meg akarunk szabadulni a kanapétól, csak jóval áron alul tehetjük meg, ha épp találunk érdeklődőt.

Ha kissé szűkös a büdzsénk vagy még nem találtuk meg a tökéletes darabot, inkább várjunk és spóroljunk, ne elégedjünk meg az "egész jóval". Gyakran látni például a külföldi lakberendezési blogokon, Instagramokon, hogy a nappaliban nincs kanapé – aztán büszkén mutatják, hogy végre megszerezték az áhított darabot.

Remek megoldás két olcsóbb lábtartós fotel, amíg nem találkozunk az igazival.

Ha rendelkezünk étkezővel, az odaillő asztal és székek megvásárlását ne hamarkodjuk el – és legyünk realisztikusak: ha nem szoktunk hatalmas vacsorapartikat tartani, nem kell hatalmas asztal kismillió székkel. 

A székeknek nem feltétlenül kell egyformának lenniük, gyakori, hogy különböző székek veszik körül az asztalt. Ha szoktunk otthon dolgozni, és nincs dedikált dolgozósarok, az egyik szék mindenképp legyen kényelmes és ergonomikus, így az étkező irodaként is funkcionálhat.

Ha kisebb helyünk van, és mindenképp szeretnénk étkezőt, érdemes rakásolható székeket vennünk.

Klíma/fűtés

Még a beköltözés előtt érdemes gondoskodni a megfelelő fűtésről, szellőzésről és klimatizálásról – ha más nem, egy minőségi álló ventillátort mindenképp szerezzünk be még a kánikulai napok előtt.

Ha központi fűtés van az épületben, egy hordozható (akár apró) hősugárzó mindig jó társ lehet, ha fázósak vagyunk.

A mindennapi eszközök

Általában apró tételek, azonban legtöbbjük tényleg elengedhetetlen. Van, amelyet mindennapi használatra vásárolunk, és akad olyan is, ami bizonyos helyzetekben életmentő lehet. 

Nézzük listázva!

A konyhában az alapvető tányérokon, evőeszközökön, poharakon és lábasokon kívül nem árt még, ha van konzervnyitónk, sörnyitónk, bornyitónk, evőeszköztartónk, fakanalunk, edényfogókesztyűnk, citromfacsarónk, mérőpoharunk és mérőkanalunk.

A hálószobába – az ágyon, matracon és ágyneműn kívül – mindenképp érdemes egy egészalakos tükör az öltözködéshez, és ne feledkezzünk el az éjjeli lámpákról sem – az éjjeliszekrény ajánlott, de első körben nyugodtan helyesíthető egy ülőkével is, ez gyakori például a skandináv stílusnál.

A fürdőszobába mindig jól jön egy mérleg, zuhanyfüggöny, kilépő szőnyeg, törölköző-akasztó (vagy akár egy fűtött törölköző-szárító, ha belefér a büdzsébe), valamint ne feledkezzünk el a wc-pumpáról és wc-keféről sem.

És alábbi mosogatáshoz, mosáshoz és takarításhoz szükséges dolgokat se hagyjuk le a listáról: mosószer, öblítő, vasaló és vasalódeszka, szennyestartó, fregoli, gumikesztyű, tisztítószerek (fürdőszobai tisztítószer, mosogatószer, stb.), felmosó, felmosóvödör, seprű, lapát – és persze egy nagy teljesítménnyel bíró porszívó is nélkülözhetetlen. 

Még néhány elengedhetetlen kiegészítő, a váratlan helyzetekre: szerszámosláda (kalapáccsal, csavarhúzókkal és csavarokkal, kis fűrésszel, fúróval), elsősegélyláda, elemlámpa (hiába van mobilos elemlámpa, nem árt egy klasszikus, nagyobb teljesítményű darab a hozzáillő elemekkel kiegészítve) és a mindent megoldó szigetelőszalagot se mulasszuk el megvenni.

Ha a lista többi részét kipipáltuk, a nappaliba hasznos beszerezni az alábbi dolgokat: poháralátét, extra elemek a távirányítóhoz, pléd a filmezéshez.

Dekoráció

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg a dekorációról – de ne essünk túlzásokba. Fokozatosan szerezzük be a hiányzó dolgokat. Egy-egy kép a falra, néhány díszpárna, szőnyeg... Amennyiben nincs nagyon határozott ízlésünk, tartózkodjunk első körben az extravagáns és drága holmiktól – a későbbiekben úgyis kitapasztaljuk a lakást, és érezni fogjuk, mi illik a térbe és mi nem.

Ha a két cikkben található tanácsok alapján indulunk beszerzőkörútra az első lakásunk berendezéséhez, jóval könnyebb dolgunk lesz, és nem fogjuk felesleges holmikra költeni a büdzsét.

A képek forrása: Zehnder, Arezzo Design, Unsplash

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. november 12.

Színes skandináv otthonok

Ha a skandináv stílusra gondolunk, elsőre a fehérre mázolt falak, a neutrális színpaletta és a letisztult berendezés ugrik be. Nem véletlenül: a fentebbiek mind jellemzőek a skandináv...

2019. november 01.

5+1 dekortrükk, amivel őszivé varázsolhatjuk a lakást

A naptár szerint már jó ideje beköszöntött az ősz, de az utcán járva ennek nem sok nyomát látjuk – javában tombol még az indián nyár. Ettől függetlenül nem árt készülődni az...

2019. október 30.

12 inspiráló őszi enteriőr

Hangolódjunk az őszre! Ezekkel a pompás, ragyogó színekkel, pihe-puha anyagokkal, meghitt hangulatú őszi fényekkel nem lesz nehéz…