Méhsejt az otthonunkban – a hatszögletű tökéletesség

A méhsejt alakzatot a családi házak tervezésénél és építésénél is sokan használják. Bár mindig is divatos volt, mégis azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi években ismét kiemelt népszerűséget élveznek az építészek, lakberendezők és otthontervezők körében, kültéren és beltérben egyaránt.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Az építészetben betöltött szerepéről és történetéről már írunk, nézzük, hogy otthonunkban hogyan jelenhet meg ez a forma.

Meglehetősen gyakori a méhsejt mintázat a különféle padlóburkolatoknál, hiszen – mint már említettük – remekül képes a sík lefedésére, és nem mellesleg elegáns, mégis játékos hatást érhetünk el, ha a megszokott négyszögletű padlóelemek helyett hatszögletű burkolatot választunk. Lehetnek ezek fából készült padlólapok is, különleges csempék, de mozaik formában is előfordul.

Ugyanez igaz a faliburkolatokra is, legyen szó otthonunk bármelyik részéről. A méhsejt alakú falicsempék remekül mutatnak a konyhában és fürdőszobában egyaránt – a vidám, meghökkentő hatás kedvéért akár más és más színű hatszögleteket is érdemes kombinálni. Gyakori még, hogy a visszafogott, világos színű méhsejtek közül bizonyos sorközönként kitűnik egy-egy markánsabb árnyalatú darab, azonban a hasonló színű, de különféle árnyalatokban megjelenő hatszögek is remekül mutatnak, erre remek példa az Argento Hexa termékcsaládjának csempéi.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Ha már fal: a méhsejttel kapcsolatban muszáj megemlíteni az angol belsőépítész és enteriőrtervező David Nightingale Hicks nevét, akinek vibrálóan színes, méhsejt mintázattal ellátott tapétái hihetetlen sikert arattak az 1960-as években, és a mai napig ikonikus designdarabnak számítanak, amelyekhez előszeretettel nyúlnak a profi lakberendezők, ha retró hatásra törekednek kliensük otthonában.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Természetesen nem muszáj Hicks tapétáit beszereznünk a hasonló hatás kedvéért: színes festékek és maszkolószalagok segítségével mi is kedvünkre díszíthetjük geometriai mintákkal otthonunk falait.

Designerek ihletője

A méhsejt alakja a designereket is megihlette – ennek legismertebb példája a focilabda, amely valójában nem gömb alakú, hanem több összevart méhsejt alkotja. A sportrajongókon kívül a lakberendezés szerelmesei is gyakran találkozhatnak a formával: a hatszögletű, falra fúrható polcok rendkívüli népszerűségnek örvendenek az otthonteremtők körében.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Remek kiegészítői a skandináv, az indusztriális és a minimalista enteriőröknek is – a formavilág a hagyományos, egyenes polcoktól merőben eltérő dinamikát visz a térbe anélkül, hogy túlságosan lágyítaná az összhatást.

Különleges formájú kiegészítők

De épp ilyen a hexagon alakú fali tükör is, amely remek módja annak, hogy kockázat nélkül otthonunkba csempésszük a mintázatot.

A méhsejt épp ezért tökéletes választás, ha valamilyen különleges formára vágyunk: szimmetrikus, így kellemes a szemnek, szögletes elemekből áll össze, így kellően letisztult, és – ahogy azt már a focilabdánál tapasztalhattuk – mégis hasonlít a körre, így a mérnöki tökéletesség mellett kellemes játékosság és izgalom is felfedezhető benne.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Ez a vidámság a tapéták mellett a színes lakástextíliák területén is jól érvényesül – szinte minden üzletben találunk hatszögletű grafikával díszített díszpárnát, ágytakarót, plédet és függönyt is.

Néhány tipp, amire érdemes figyelni

Bár a forma minden otthonba illik, nem árt néhány dologra odafigyelnünk, ugyanis a nem megfelelően alkalmazott geometrikus formák rendkívül zavaróak lehetnek a szemnek. A trükk az egyensúly: az aprómintás, színes méhsejteket ne kombináljuk más mintákkal, mert könnyen bántó lehet a vizuális összhatás. Érdemes ilyenkor visszafogott, egyszínű darabokat választani melléjük, hogy érvényesülni tudjon a mintázat.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

A forma akkor is működik, ha futurisztikus hatásra törekszünk, ez esetben keverjük modern stílusú, letisztult vonalvezetésű bútorokkal – amennyiben pedig a retró szerelmesei közé tartozunk, a már említett tapéták mellett egy-egy nagyobb szőnyeggel is átalakíthatjuk az enteriőr hangulatát – jó példa erre Stanley Kubrick klasszikus filmje, A ragyogás, melyben az azóta ikonikussá vált hexagon mintázatú szőnyegpadló díszíti a szálloda folyosóit.

Esztétikum, mérnöki tökéletesség, misztikum – a méhsejt formája mindent magában foglal, így bátran állíthatjuk, hogy örökérvényű motívum, amely tökéletes kiegészítője lehet otthonunknak.

2023. március 03.

Így válaszd ki a tökéletes vakolatot!

A színek, struktúrák és kötőanyagok erdejében nehéz lehet eligazodni –  itt egy kis segítség. Mutasd a házad, megmondom, ki vagy: nagyon sokat számít, hogy fest az épület,...

2023. február 20.

Egy modern, exkluzív, pazar EXPO a jakuzzikról (nem csak) a víz szerelmeseinek

Egy hétvége, nem wellness hétvége. Magyarország legnagyobb vásárral egybekötött kiállítása csak rád vár. Merülj el a SPATREND EXPO kínálatának tengerében! Miről is van szó?...

2023. február 19.

Érezd a természet lágy érintését otthonodban, meríts ihletet az IBDesign bemutatótermének segítségével!

Otthonunkból mindannyian a maximumot szeretnénk kihozni és erre kiváló lehetőséget nyújt egy bemutatóterem, ahol szakértő segítséggel, minden helyiségre kiterjedő összhangot...