Mediterrán, kertvárosi életérzés újszerű megoldásokkal I. rész

Gubacsi László ezúttal egy mediterrán világot mutat be nekünk a budai kertvárosban. László fontosnak tartja, hogy munkáiban ne csupán stílusos berendezést és harmonikus élettereket lássunk, hanem olyan, egyszerre praktikus és funkcionális egységet – mellyel megbízói képesek azonosulni, akár lakásról, házról, akár közületi színtérről legyen éppen szó…

László Style&Draw pályázati munkája során ezúttal egy budai kertvárosba kalauzol bennünket, képzeletbeli megbízója ugyanis itt vette át nemrég új lakását, mely egy mediterrán stílusú családi ház.

A kifogástalan állapot és berendezés ellenére néhány új kritériumoknak teljesülnie a beköltözés előtt. A ház ura egyedülálló, sikeres vállalkozásából adódóan a gondtalan aranyifjak életét éli.

Gyakori külföldi üzleti ügyek mellett ritkán tér haza budai otthonába, mely így elsősorban a pihenés és a baráti kapcsolatok fenntartására orientálódik számára. Az úr másik hobbija, szenvedélye – a sport mellett – a sportautók világa, melyeknek nem csupán csodálója, de birtokol is egy-kettőt.

A különleges modellek közelsége így számára a legjelentősebb szempont a ház kialakításánál, tehát autói is el kell, hogy férjenek majd a házban, és a ház körül. Így a tervezési koncepció kialakításánál előtérbe kell helyeznünk a benapozottságot, a szabadságérzethez hozzájáruló tágas térkialakítást, főként, ami a közösségi tereket illeti.

A luxusérzet elkerülhetetlen, ám a ház külső jegyeihez illően a belső térnek is tükröznie kell azt a mediterrán életérzést, mely kívül is jól szembetűnik – méghozzá modern formavilággal ötvözve.

Itt minden a kényelem, és a mediterrán szabadságérzetet képviseli: eme két dolog lett a középpontba állítva a tervezésnél, az éppen aktuális luxus sportautóval.

A házban gyakorlatilag az összes mozdítható válaszfal kibontásra került. A legszükségesebb határoló falak az intim szféra megőrzését biztosítják, azonban ezek is mind újjá lettek építve – magyarázza a tervező.

A ház alsó szintjén csupán a vendég vécé és a kazánház került határolás alá, a privát szférát az emelet tagolásával oldották meg, ahol a fürdő rész került leválasztásra. Azonban ez is egybenyitható a háló résszel – a hatalmas üvegajtónak köszönhetően. A garázs részt egy nagyméretű üvegfelület teszi a konyha és az előtér díszévé. Ezzel így máris meg lett oldva a legfontosabb kritérium – mármint, hogy a sportautó a lakótérből is jól látható legyen, közel legyen tulajdonosa közvetlen életteréhez.

Megőrizve a garázs külső falának borítását, a belső térben fokoztam a mediterrán hatást, kiegészítve álgerendás mennyezettel és egy borsarok elhelyezésével – meséli László. A konyha kialakítása pedig már inkább modern stílusjegyeket hordoz, hasonlóan a lakás többi bútorzatához, melyek szintén a modern, kortárs vonalvezetési követik. 

A külső kőtégla borítás és az oszlopok borítása az Otti manufaktúra termékeivel kerültek kivitelezésre. Ezek az építőelemek elszórtan a lakás több pontján is megjelennek, s ezzel biztosítják a déli érzetet az egyes helyiségekben.

Az alsó szinten a padlóburkolat a Zalakerámia kínálatából lett kiválasztva. Az itt látható előtérben egy praktikus tároló funkciót alakítottak ki, egy rejtett, beépített szekrény megoldásával – illetve a kazánházban fennmaradó hely felhasználásával.

A lépcső is átalakításra került, illetve új, helyi megvilágítást kapott. Közvetlen mellette egy kisebb tárgyaló és dolgozó előtér is helyet kapott, hiszen a megrendelő gyakran dolgozik otthonából, és hívja meg otthonába üzletfeleit is.

Mosó – és nagyobb tároló funkcióra az életvitel miatt, illetve a rendszeres házvezetésnek köszönhetően nem volt szükség.

A délutáni órákban tovább olvashatja lakásbemutató cikkünket. A második részében megismerheti még a László által tervezett nappalit, fürdőszobát, gardróbot és nem utolsó sorban a hálószobát. Csatalakozzon hozzánk délután is, hogy mindent megtudjon a mediterrán és egyben kertvárosi életérzéssel átjárt otthonról!

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...