Mediterrán, kertvárosi életérzés újszerű megoldásokkal I. rész

Gubacsi László ezúttal egy mediterrán világot mutat be nekünk a budai kertvárosban. László fontosnak tartja, hogy munkáiban ne csupán stílusos berendezést és harmonikus élettereket lássunk, hanem olyan, egyszerre praktikus és funkcionális egységet – mellyel megbízói képesek azonosulni, akár lakásról, házról, akár közületi színtérről legyen éppen szó…

László Style&Draw pályázati munkája során ezúttal egy budai kertvárosba kalauzol bennünket, képzeletbeli megbízója ugyanis itt vette át nemrég új lakását, mely egy mediterrán stílusú családi ház.

A kifogástalan állapot és berendezés ellenére néhány új kritériumoknak teljesülnie a beköltözés előtt. A ház ura egyedülálló, sikeres vállalkozásából adódóan a gondtalan aranyifjak életét éli.

Gyakori külföldi üzleti ügyek mellett ritkán tér haza budai otthonába, mely így elsősorban a pihenés és a baráti kapcsolatok fenntartására orientálódik számára. Az úr másik hobbija, szenvedélye – a sport mellett – a sportautók világa, melyeknek nem csupán csodálója, de birtokol is egy-kettőt.

A különleges modellek közelsége így számára a legjelentősebb szempont a ház kialakításánál, tehát autói is el kell, hogy férjenek majd a házban, és a ház körül. Így a tervezési koncepció kialakításánál előtérbe kell helyeznünk a benapozottságot, a szabadságérzethez hozzájáruló tágas térkialakítást, főként, ami a közösségi tereket illeti.

A luxusérzet elkerülhetetlen, ám a ház külső jegyeihez illően a belső térnek is tükröznie kell azt a mediterrán életérzést, mely kívül is jól szembetűnik – méghozzá modern formavilággal ötvözve.

Itt minden a kényelem, és a mediterrán szabadságérzetet képviseli: eme két dolog lett a középpontba állítva a tervezésnél, az éppen aktuális luxus sportautóval.

A házban gyakorlatilag az összes mozdítható válaszfal kibontásra került. A legszükségesebb határoló falak az intim szféra megőrzését biztosítják, azonban ezek is mind újjá lettek építve – magyarázza a tervező.

A ház alsó szintjén csupán a vendég vécé és a kazánház került határolás alá, a privát szférát az emelet tagolásával oldották meg, ahol a fürdő rész került leválasztásra. Azonban ez is egybenyitható a háló résszel – a hatalmas üvegajtónak köszönhetően. A garázs részt egy nagyméretű üvegfelület teszi a konyha és az előtér díszévé. Ezzel így máris meg lett oldva a legfontosabb kritérium – mármint, hogy a sportautó a lakótérből is jól látható legyen, közel legyen tulajdonosa közvetlen életteréhez.

Megőrizve a garázs külső falának borítását, a belső térben fokoztam a mediterrán hatást, kiegészítve álgerendás mennyezettel és egy borsarok elhelyezésével – meséli László. A konyha kialakítása pedig már inkább modern stílusjegyeket hordoz, hasonlóan a lakás többi bútorzatához, melyek szintén a modern, kortárs vonalvezetési követik. 

A külső kőtégla borítás és az oszlopok borítása az Otti manufaktúra termékeivel kerültek kivitelezésre. Ezek az építőelemek elszórtan a lakás több pontján is megjelennek, s ezzel biztosítják a déli érzetet az egyes helyiségekben.

Az alsó szinten a padlóburkolat a Zalakerámia kínálatából lett kiválasztva. Az itt látható előtérben egy praktikus tároló funkciót alakítottak ki, egy rejtett, beépített szekrény megoldásával – illetve a kazánházban fennmaradó hely felhasználásával.

A lépcső is átalakításra került, illetve új, helyi megvilágítást kapott. Közvetlen mellette egy kisebb tárgyaló és dolgozó előtér is helyet kapott, hiszen a megrendelő gyakran dolgozik otthonából, és hívja meg otthonába üzletfeleit is.

Mosó – és nagyobb tároló funkcióra az életvitel miatt, illetve a rendszeres házvezetésnek köszönhetően nem volt szükség.

A délutáni órákban tovább olvashatja lakásbemutató cikkünket. A második részében megismerheti még a László által tervezett nappalit, fürdőszobát, gardróbot és nem utolsó sorban a hálószobát. Csatalakozzon hozzánk délután is, hogy mindent megtudjon a mediterrán és egyben kertvárosi életérzéssel átjárt otthonról!

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...