Kortárs terek, japán hangulatban

Horváth Rita oldalunk közönségszavazásán 100 fölötti szavazattal tarolt, ami nem is csoda: Ritának nem csak munka, hanem szenvedély, és hobbi a lakberendezés, ahol a személyre szabott stílusokat, hangulatokat igyekszik visszaadni oly módon, hogy ahol csak lehet, felhasználja a régi bútorokat, új köntösbe öltöztetve. Nem kell,  hogy megváljunk személyes tárgyainktól: az új környezetben, egy még izgalmasabb formában használhatjuk tovább kedvenc vintázs dekorációinkat vagy utazásaink emlékeit.

Horváth Rita és lakberendező társa, Szigeti Zoltán többnyire közösen dolgoznak, és munkáikban nagy szerepet játszik az egyediség, a megrendelők személyre szabott, saját ízlésének megfelelően kialakított terek. Természetesen, mind mindenkinek – neki is van kedvenc stílusirányzata, ez pedig nem más, mint a japán kultúra megjelenítése az egyes terekben, enteriőrökben.

A Style&Draw pályázatára beadott, 60 négyzetméteres tetőtéri otthon terveiben is visszaköszönnek a japán motívumok, hatások.

Rita esetében a megbízó egy egyedülálló, jól szituált 30 éves férfi, aki vezető pozícióban dolgozik egy multinacionális cégnél. Szereti a japán kultúrát, már több ízben is ellátogatott Japánba. Utazásai során beleszeretett a japán tradicionális szállások (ryokanok) letisztultságába, megfogta őt azok nyugalmat árasztó hangulata. 

Mivel széles baráti körrel rendelkezik, és barátai sűrűn megfordulnak nála, ugyanakkor főzni is nagyon szeret, ezért grill partikat tervez tartani majd a teraszán.
A megrendelő kifejezett kérése volt, hogy új otthona Japánra, az ott látott hangulatra emlékeztesse, miközben a modern stílus, mai trendek világa is kellőképpen érvényesül.

Japán útjai során számos dísztárgyat gyűjtött össze, ezeknek szeretne majd megfelelő, méltó helyet találni otthonában – így a tervezési koncepciót illetően a lakás belső terének kialakításában a japán hangulat megvalósítása volt az elsődleges, figyelembe véve a tulajdonos személyes tárgyainak elhelyezését, és társasági élettérre való igényét.

A baráti összejövetelekhez egy tágas, amerikai konyhás nappalit szeretett volna, ahol kényelmesen el lehet majd férni. A lakás leendő lakója fontosnak tartotta a nagy terek kialakítását, ezért az eredeti terven szereplő közlekedő megszüntetésével ide került át a konyha.
A konyha új helye miatt a nappali egy tágas térré alakult, ahol kényelmesen elférnek a vendégek – így igény volt a lehető legnagyobb nappali-konyha tér kialakítására.

A nappaliban a TV körüli szekrény szintén egyedi tervezésű. Annak érdekében, hogy a nappali egységet alkosson az előszobával és konyhával – célszerű azonos anyagból készült bútorokat alkalmazni – javasolja Rita, így az itt látható lakás terveiben is a közösségi terekben használt bútor tulajdonképpen az előszoba szekrény folytatása.

A világítás is egyfajta modern látványelem: a bútor síkjai alá és az álmennyezet szélére rejtett LED csíkokat, illetve spotokat helyezett el a tervező a nappali oldalán elhelyezkedő ferde falsíkra, az állmennyezetre pedig mennyezeti lámpa került.
A nappali bútorai a Poliform olasz gyártó termékei. A japán stíluskarakteres eleme a tatami, ezért az ülőgarnitúrák alá egy vékony tatami szőnyeg került.

Az egyedülálló férfi úgy döntött, hogy nem lesz szüksége két külön szobára, ezért a kisebb szobát megszüntetve egy nagyobb fürdőt és hálószobát tervezett számára Rita – aki a japán hangulatot a színvilággal, az anyag használattal, és a sok indirekt világítással, illetve a különböző dekorációs elemek összehangolt látványával teremtette meg.

A hálószobában egy hangsúlyosabb, kényelmes francia ágy volt a megbízó vágya, és egy olyan gardróbszekrény, mely helyet adhat a japánból hozott dísztárgyaknak.

Mivel kedveli az egyedi, különleges bútorokat, ezért kérésére Rita még néhány egyedi bútort is tervezett az előszoba, a nappali, és a hálószoba enteriőrjébe is.
A hálószobában a modern hatású, egyedi bútorokhoz magas fényű fehér bútorlapot terveztek be, fa hatású elemek kombinálásával. A fa hatású lapokat az Egger kínálatából választották. 

A világításhoz itt szintén LED csíkokat, spotokat használtak – illetve egy stílusba illő Nowodvorski Oki asztali lámpát helyeztek el az ágy két oldalára, éjjeli lámpának. Padlóburkolatnak szintén az Eggertől az Oak Rustic White típusú laminált lap lett a kiválasztott.
“A tárolás funkcióját nagyrészt az előszobában alakítottuk ki. Az eredeti terven nem szerepelt ugyan előszoba, azonban a megrendelő igénye volt egy előszoba szekrény a cipők és kabátok rendezett tárolására. Így egyedileg terveztem számára ehhez egy szekrényt, ami egyben térelválasztó elemként is funkcionál” – meséli Rita.

A szekrénnyel szembeni falon egy nagyalakos tükör került elhelyezésre, ez a praktikus előszobai készülődés mellett tágítja is a teret. Világításként itt Nowodvorski Sakai fali lámpát helyezett el Rita a tükör mellé.

Szintén japán hatás: a megrendelő a fürdőszobán belül, egy elkülönített helyiségben képzeli el a WC-t, és mosóhelyiséget.
A fürdőszoba hosszúkás háromszög formája lehetőséget is adott erre: a mosdó felöli oldalon elszeparáltan ki lehetett alakítani egy mellékhelyiséget, a szemközti oldalra, szintén külön helyiségben pedig egy mini mosókonyhát.


A kis helyiségek elválasztó fala ívesen követi a szabadon álló kád ívét. A japán hangulathoz célszerű természetes hatású burkolatokat választani. A mosdó mögötti falra egy csillámos felületű fehér kőpanel került a Geo 96’ Kőt-tár kínálatából, a padlóra pedig fa hatású lap (Pocahungary: Misuri Natural) került, ez a kád melletti oldalon felfut a falra is.

A szabadon álló kád melletti falon egy parapet falat alakított ki Rita a fürdőszobai kellékek számára. A mosdó és a szabadon álló kád a Marmorin Alice II termékcsaládból való, míg a csaptelepek a Kludi innovatív vonalú Amba családjának elemei. A világítás és kellemes hangulatteremtés céljából a pakoló felületekhez, valamint a mosdó mögötti tükör köré LED csíkot helyeztünk el, a mosdó fölé pedig három fekete dekor függőlámpa (Nova Luce Piccolo) került. A káddal szembeni falra két fali lámpát tervezett be Rita – ezek az előszobából már ismert Nowodvorski Sakai típusok.

A konyhába U alakú bútor került, mely szintén saját tervezés. Ennek a nappali felé eső oldala betölti a bárpult szerepét is. A háztartási gépek a Whirlpool termékei, és a bútorok lábazatánál itt is megjelennek a led csíkok, valamint a Nowodvorski Sakai függőlámpa a bárpult felett, mely így a helyiségek közti összhangot erősíti.

A konyhaszekrény szintén egyedi terv alapján készült, fekete és fa hatású Egger bútorlapokból (U999 ST30 Fekete, és H3114 ST9 Tirani Körte).
Beépítésre került itt egy Marmorin Foorn II típusú mosogatótálca fekete színben, majd szintén ugyanettől a gyártótól egy, a mosogatóhoz illő csap szintén fekete színben. 

“A padló választásánál az volt a koncepció, hogy egységes burkolatot helyezzünk el az előszobában, konyhában és nappaliban, ezzel is növelve a tér érzetet a helyiségben. Nem szerettem volna a konyha miatt hideg burkolatot használni, ezért az Aquasteptől egy vízálló vinyl (Beachhouse oak) padlót terveztem be a teljes térbe” – magyarázza Rita.

A konyha falára pedig színben egy semlegesnek ható fehér színű csempe került (Pocahungarytől Venis 3D), melynek izgalmas, háromdimenziós mintája a japán origamikra emlékeztet.
A tágasabb nappali tér és belső bárpult érdekében – jó időben az étkező a taraszon kap majd helyet, a Spatrend Ethos Corentine étkező szettjével berendezve.

A terasz padlóját műpázsittal vonták be, a társasházi lakás ellenére így a kert hangulat is meg tud jelenni.

A japán stílusra jellemző természetes anyagok használatának jegyében a külső homlokzatot fa deszkákkal borítta a tervező, a kültéri világításért pedig a hangulatfényt árasztó kőlámpások mellett a homlokzatra szerelt fali lámpák (Norlys Genve) felelnek.

A lakás fűtési rendszerét a Comfort Heat önálló fűtés céljára méretezett elektromos padlófűtésével oldottuk meg, a megbízó ugyanis nem szeretett volna a lakásban se fűtőtestet, se gépészeti berendezéseket látni.

A falak festése a Trilak festékeivel történt.
Rita vágya, hogy mindig, minden esetben lenyűgözőt alkosson, így munkáját az alábbi mottó vezérli: “Egy művészeti alkotásra három fajta reakció létezik: igen –  nem – és: WOW!” 

Neki természetesen a „WOW” a cél.

Szavazzon Horváth Ritára! A szavazók között kisorsolunk 1 db Tabletet és 1 Okostelefont! Kattintson ide!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...