Lépcsőlapok burkolása

A járószintek kialakítása után, a felületek közt képzett fellépők, lépcsők alapvetően négy féle megoldással készülnek…

A cikket szerkesztette: Otti Manufactura

A belsőépítészekből, művészekből és építőipari szakmunkásokból alakult cég egyedülálló betontechnológiával tervez, gyárt és kivitelez minőségi burkolatokat. Kül- és beltéri burkolataikon kívül többek között különböző mosdók, pultok, kőkeretek, konzolok, kandallóelemek, kerti kutak és különleges dekorációk gazdagítják a széles termékpalettát.

Beltéri burkolatok

Az Otti kövek alkalmazása egyediségük révén teljes szabadságot ad a megrendelőnek: a szériatermékeket a berendezéshez leginkább illő színben önti ki. Az Otti szakembereit a teljesen egyedi igények sem ejtik zavarba: igény esetén személyre szabott burkolatot terveznek, illetve gyártanak padlóra és falra egyaránt. A kopóréteg fél–egy centiméter vastagságú, anyagában színezett, így a burkolat sosem fog elkopni! Ráadásul színkód vagy sablon alapján bármilyen termékszín reprodukálható. Az Otti burkolatok padló- vagy falfűtésnél is alkalmazhatók.

Konyha

A rusztikus stílusok – a provence-i, a vintage, a country vagy az angolos – sohasem mennek ki a divatból. Az Otti burkolatok, öntött konyhapultok, konyhaszigetek, mosogatók exkluzív kategóriát képviselnek, ugyanakkor rendkívül tartós, esztétikus termékek. A felületeket minden esetben impregnáljuk, illetve felület kezeljük, hogy a konyhai szennyezőanyagok (zsír, olaj, kávé, vörösbor, kóla stb.) ne okozzanak foltosodást. Az ehhez szükséges segédanyagokról és alkalmazásukról érdeklődjenek az Otti Manufacturánál!

Fürdőszoba

Különleges lesz a fürdőszoba, ha egy vagy több falat Otti kenhető kőburkolattal látunk el. Túl ezen, egy Otti öntött kőmosdó, egy beton- vagy műkő pult exkluzív megjelenést biztosít. A helyiséget tovább gazdagíthatjuk Otti fajansztállal, amitől igazán harmonikus lesz az enteriőrünk.

Lámpák

A világításra is érdemes külön gondot fordítani! Különleges Pálos & Napos lámpákat is kínál az Otti Manufactura. Anyaghasználatukra a réz, üveg, kerámia és fajansz jellemző. A fajanszlámpák peremeit díszítő finom szalagminta színe és a motívumok is kézzel készülnek, a kerámiák szintén kézműves termékek. A foglalatokat többnyire ledtechnikára alakították ki. A rézlámpák gyártósorokon készülnek, mégsem nélkülözik a kézműves termékek eleganciáját, ahogy egyedi kialakításuk révén az üvegtermékek is különleges megjelenésűek.

Az Otti termékei a magas minőséget képviselik!

Kapcsolat
Otti Manufactura

  1. A kialakítandó lépcső szerkezete manapság stabil vasalt betonból készül. Erre burkolatragasztóval különbféle köveket, greslapot, klinkert, terrakottát, mozaikot, illetve beton burkolólapokat fektetünk, amelyek közt a hézagokat ásványi alapú fugázó anyaggal töltjük ki. Burkolhatunk a hordozó felületre európai, és egzotikus falapokat, PVC-t, Wpc- t stb. Kültéren, beltérben egyaránt ismert lépcsőkialakítási technikák ezek.
  2. Vasszerkezetre szerelhetünk belépő lapokat: betonból, műkőből, fából, edzett üvegből, vasból, inoxból, alumíniumból, kompozit anyagokból, stb. Ezek az építési technikák a belsőépítészetben használatosak leginkább, de külső megvalósításban is találkozhatunk vele: lépcsőházak, tűzlépcsők, stb.
  3. Ritkábban önálló szerkezetként, és egyben látványelemként kőből, látszóbetonból, esetleg földből, vagy fából építhetünk tömbszerű lépcsőt úgy, hogy annak felületét már nem burkoljuk. Ez a kialakítás főleg kertekben, strandon, közterületen, parkokban jellemző, de szinte kizárólagosan a házon kívül alkalmazott lépcsőépítési eljárás ez.
  4. Van pár ritka, elsősorban design diktálta, esetleg költségcsökkentő megoldás, amelyet nevezhetünk alternatíváknak is, de fontos megjegyezni, hogy az alapszerkezet nagyrészt stabil vasbeton alap. Erre nem burkolással, hanem egyéb felhordással képzünk látszó felületet. Például: kenhető betont, műgyantát, betonfestéket, végleges arculatot adó betonjavító anyagot, egyéb színezést, csiszolást, stb.

Az Otti Manufactura nagyrészt betonból, vagy műkőből készült lépcsőburkolatokat gyárt, és hozzá egyedi homloklapokat, profilokat készít. Ezeknek a burkolatoknak speciális segédanyagait ( alapozó, vízszigetelő, ragasztó, fugázó, rugalmas hézagkitöltő, felületkezelő, stb) forgalmazza, hogy a technológiai rendszer minden egyes elemét- a funkciót, és az esztétikát is- tökéletesen kiszolgálja. A csiszolt felületek, valamint a loft- indusztriális felületek kialakításában szintén szerepet vállalunk, kérjen speciális ajánlatot kollégáinktól!

A kényelem: Kivitelezésben, munkaszervezésben is számít ránk?

Ha szeretné egy kézben tudni az Otti élményt, bízzon bennünk, megszervezzük a munkafolyamatokat, szakembereinkkel legjobb tudásunk szerint alakítjuk ki a kívánt felületet! Ez az igazi Otti garancia!

Mire figyeljek a lépcső kialakítás során, ha ragasztott Otti betonlapokat alkalmazok?


1. A lépcső legyen stabil! Vagyis a vasalt beton alapszerkezete csak jó minőségű, lehetőleg c 20-24 feletti nyomószilárdsági osztályba tartozó mixer beton legyen!
Tipp: Kültérben- főleg időjárási viszontagságoknak erősen kitett felületeknél – a szilárdsági osztály kiválasztásánál ne sajnáljuk a pénzt, akár c25 feletti mixer betonra sem!

2. Lépcső tervezésekor figyeljünk a kényelmi szempontokra! A belépő mélysége legalább 30 cm legyen, a fellépés magassága minimum 15 cm. A mélyebb belépő kb 40 cm- ig kényelmes, a fellépés magassága 22 cm felett balesetveszélyes!
Tipp: A kertben alakítsunk ki „nyújtottabb lépcsőt, ahol a belépő 35-38 cm, a fellépő viszont 10-15 cm. Ez „prémium kert” érzést kelt!

3. Vizes közegben: figyeljünk a pozitív, és a negatív oldali víznyomásra. Vízszigetelést érdemes használni ilyenkor, például a Mapelastic Fundation- t! Szigeteljünk a hajlatokban is, illetve az elmozduló betonlemezek találkozási zónájánál Mapeband szalaggal.

4. A burkolás előtt érdemes alapozni! A Primer G, egy diszperziós alapozó, amely lezárja a pórusokat, és leköti a port. A felkent burkolatragasztóból a beton nem szívja ki a vizet, így erősebb lesz a kötőfelület!

5. Burkolatragasztáshoz használjunk speciálisan e célra kifejlesztett kötőanyagot. Az Otti beton- és műkőlapokat” S” jelölésű kőlapragasztóval helyezzük fel. Például ilyen a Keraflex Maxi S1. Miért? Mert a lépcsőlapok tömege -a kötés folyamán tapasztalható nedvességvesztés, és térfogatcsökkenés miatt- nem okozza a burkolat megbillenését, és a speciális adalékszereknek köszönhetően megelőzi a felfagyást!

6. Az Otti kőlapok színe legyen semleges kőszín, világosabb, vagy sötétebb mészkő árnyalatban. A szín harmonizáljon a lábazati elemmel, vagy falvédővel, és a fal színével!

7. Döntsük el előre, hogy fentről, vagy lentről kezdjük a burkolást! A felső szintről kezdett lépcsőburkolás kényelmesebb, viszont a homloklapokat a belépő+ ragasztó+ fuga magasságában alá kell ékelni!

8. A legjobb megoldás az, ha a homloklap (front) fölé takar a belépő lap, és a homloklap síkjától túlnyúlik 1- 1,5 cm- t. Ez főleg kültérben fontos, mert a csapadéknak marad „cseppentője” , és a lábnak is kényelmesebb.

9. A fuga színe legyen természetes bézs, jázmin, esetleg manhattan, vagy cementszürke.

10. Ne felejtsük el az impregnálást, felületkezelést! Ezzel megóvjuk a lépcsőlapokat a szennyeződésektől, és a csapadékvíz bejutásának lehetőségét is csökkentjük. Az impregnáló- felületkezelő anyagok élettartama korlátozott, időszakonként ( 2-4 év) érdemes a felületet felújítani.

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...