Kortárs klasszicizmus?

Csorba Tünde munkáin tökéletesen megférnek együtt: a kortárs, modern berendezések klasszikus köntösben gyönyörű és otthonos megoldást kínálnak. Tünde – aki két ízben is pályázott a Style&Draw lakberendezési pályázatán – a régi értékek megőrzésére, a történelmi stílusok felelevenítésére fókuszál, miközben otthonossá varázsolja megrendelői élettereit.

Tünde hitvallása, hogy a mai igényeket legapróbb részletig kielégítő enteriőr is lehet klasszikusan gyönyörű.

Eme szellemiség tükrében rendezte be Tünde képzeletbeli megbízója, egy 28 éves, egyedülálló, családban egyelőre még nem gondolkodó fiatalember számára a 80 négyzetméteres zöldövezeti, negyedik emeleti lakást, melyet teljes körűen átalakított a számára. A lakásba lépve egyből egy klasszikus előszobába jutunk, tükörrel, szekrényekkel, és egy mutatós esernyőtartóval, melyhez színben harmonizáló lámpatesteket is választottak…

A tulajdonos otthonán kívül dolgozik, azonban a hétvégéit barátainak, és hobbijának, a főzésnek szenteli. Mivel hétvégente, szabadidejében előszeretettel fogad nagyobb, akár 8-10 fős társaságot is, akiknek ő maga főzi meg a menüt, ezért egy tágas, egybenyitott konyha-étkező-nappali teret szeretett volna látni megújuló, átalakítás utáni otthonában.

Ez azt a célt is szolgálja, hogy főzés közben is lehetőség nyíljon együtt lenni a vendégekkel, hogy folyamatosan tudjanak beszélgetni és mindenki kényelmesen elférjen. Alkalmanként előfordul, hogy néhány vendége ott is tölti nála az éjszakát, ezért vendégszobára is szükség volt.

Klasszikus stílusú, férfias megjelenésben gondolkodtak megbízójával, aki otthona enteriőrjében a régmúlt idők angol eleganciáját szerette volna felidézni.

A színválasztást Tündére, lakberendezőjére bízta, azzal a kikötéssel, hogy ne legyen harsány majd az összkép.

Mivel szereti az antik tárgyakat – így rendelkezett is már néhány szép darabbal, így ezeket igyekeztünk beleilleszteni az új enteriőrbe. A tükrök, képek, antik szőnyegek, dísztárgyak tehát már az ő tulajdonát képezték.

Szereti a különböző árnyalatú, de sötétbarna faanyagok találkozását, a kényelmesen kárpitozott ülőbútorokat és a kellemesen otthonos hangulatot.

“A világítás megtervezésénél figyelembe kellett vennünk – magyarázza a lakberendező – , hogy a stílushoz illeszkedve, inkább a dekoratív világítótesteket részesítsük előnyben a rejtett LED-es és spotosvilágítással szemben (kivéve természetesen a konyhai munkapult megvilágítását)”.

A fürdőbe a tulajdonos zuhanyzót kért, és letisztult, sötétkék – fehér kontrasztot.

A gyönyörű lábas mosdóval szintén a régi korokat idézhetjük fel, ahogyan a tükör is pompásan illik a korhű enteriőrbe.

A fürdőszobai polcok és szekrények szintén fehérre festettek és fazettázottak. A háztartási gépek azonban a mai, kortárs igényeket és márkákat (Whirlpool)  képviselik.

Megbízója média eszközeit – mivel viszonylag ritkán használja – Tünde “elrejtette” számára egy szekrényben, ahonnan a televízió könnyedén kihúzható és elfordítható. Így ezzel a megoldással egyszerre érvényesülnek a szép antik világ, és a modern technika vívmányai – miközben mégsem üti egymást a két teljesen más, különböző látványvilág.

A bőrbútorokat, kőburkolatokat és a tapétát nem kedveli, így ezeket nem tervezett be számára Tünde, és mivel allergiával küzd, így sem a padlószőnyeg, sem pedig a padlófűtés nem jöhetett szóba.A házközponti fűtés az eredeti lakásban is már egy adottság volt, ezen pedig nem is kívántunk változtatni: a klasszikus stílushoz elvégre jól illeszkednek a látható radiátorok.

Így végezetül a férfiasan elegáns végeredmény egy könnyen élhető otthon lett, ahova büszkén hívhatja meg barátait, ismerőseit.

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...