Kortárs finomság, női szemmel

Válint Anikó is még frissen végzett lakberendezőnek számít, 2016-ban végzett a Junior Art Centerben, ám már gyerekkora óta vonzzák a művészetek, különösen a lakberendezés. Mindig nyitott szemmel jár: legyenek azok éppen a főváros utcái, az építészet, és persze, a hazai dizájnerek újdonságai mindig nagy hatással vannak rá.

Anikó nagyon örül, hogy gyerekkori álma válhat valóra a lakberendezési szakma elsajátításával, ahol – úgy véli – egyre több lehetőség nyílik ma már az igazi kreativitás kiélésére.

A Style&Draw pályázatának tervét egy 30 éves, egyedülálló hölgy számára készítette el, aki mára már sikeres vállalkozóként dolgozik.

Munkájából adódóan, valamint kikapcsolódás gyanánt is sokat utazik, jár-kel, nyüzsög a nagyvilágban – azonban kifejezetten rajong a vízpartokért, hiszen nagy rajongója a vizes sportoknak: ha teheti, szörfözik, úszik, búvárkodik szabad idejében.

Amikor itthon van Budapesten, rendszeresen találkozik a barátaival, akiket otthonában vendégel meg szívesen, nagy vacsora partik, élénk társasági élet zajlik esténként nála.

 Jó idő esetén a grillezés a legkedvesebb kikapcsolódás a csapat számára.

Anikó azon túl, hogy teljesíti természetesen a megrendelője által kért elvárásokat, a hölgy könnyed és nőies személyiségét is szerette volna tükrözni mind a térszervezés, mind pedig a lakberendezés terén.

Az egyik leglényegesebb pontja ugyanis a szakmának – Anikó szerint, hogy individuális tereket alkossunk. Vagyis, ne a tipikus „egyen-terek” szülessenek – a jól bevált bútorokkal, burkolatokkal és kiegészítőkkel.

Így ebben az esetben egy légies, könnyed színvilágú, nőiesen elegáns, mégis modern, kortárs otthont igyekezett Anikó megalkotni a sportos, fiatal, nagyvárosi hölgy számára – ahol a ferde síkok jelentették az igazi kihívást: A 60 nm-es lakás legmagasabb síkjánál tulajdonképpen kettéválik a tér, az aktív és az intim szférákat kettéosztva.

Bár ez esetben nem a klasszikus, teljes elválasztás történik a két oldal között – ugyanis a megrendelő kifejezetten azt kérte, hogy ne legyenek ajtók és válaszfalakat sem akart látni légies, nyitott otthonában.

Anikó az Egger EURO DEKOR laminált 8,6 mm-es, vékony bútorlapjából tervezte meg a háló és az ebédlő közé a könyvespolcot, mely funkcionális illetve térelválasztó szereppel is bír, és koherensen, a hálóból induló gardrób folytatódásaként vonul át a téren.

Szintén nem hagyományos elem a hálószobában elhelyezett MarmorinPia kád, melyet a tervező véleménye szerint  vétek lenne egy ilyen kis alapterületű, ferde sík alá ’szorult’ fürdőszobában elhelyezni.

És ha egy fiatal éveiben járó, egyedülálló nőnek tervezhet az ember, akkor bőven belefér egy ilyen csavar. Már csak azért is, mert megrendelője ugye szereti a vizes – wellness élményeket, és erre igénye is volt új otthonának tervezése során.

A nappali terét illetően Anikó fontosnak tartotta, hogy ne a bejárati ajtó felé nézzen a kanapé és a fotel – noha az INTERNORM letisztult, minimalista stílusú bejárati ajtóra esett a választás.

„Ebben az esetben ismét arra a tervezői elvre törekedtem,  – magyarázza Anikó – hogy ne a markáns falak és a térelválasztás oldják meg a nappali és konyha közötti TV állvány funkcióját. Így esett a választásom a sűrűn elhelyezett fa lécekre, melyekhez konzolosan csatlakozik az Egger bútorlapból tervezett lebegő polc, mint TV állvány.”

A konyha kialakításánál Anikó szintén ügyelt arra, hogy minden egyes négyzetmétert a lehető legjobban kihasználhassanak, és amit csak lehet, rejtsenek el a szekrények. A gyakori főzés miatt azonban lényeges, hogy hagyjunk szabad helyet, munkaterületet a mosogató és a tűzhely mellett.

A Whirpool páraelszívónál már csak lebegő polcokat gondolt elhelyezni a tervező, követve velük a könyvespolc Egger kőszürke vonalát.

Az előszoba és a fürdőszoba közé egy Z-falas megoldással alakított ki a tároló szekrényeket mindkét helyiségben. Ennél a belmagasságnál ugyanis a legpraktikusabb, ha beépítjük a tároló bútorokat.

A hatalmas, mennyezetig érő előszobai szekrény robusztusságát két kis fülkével oldották fel, melyekben ledek világítanak. Így nem egy unalmas tároló bútorral találkozik a lakásba megérkező, hanem máris egy elegáns, otthonos hangulatú elem fogadja majd.

A fürdőszobában, a Z-fal túlsó oldali bemélyedésénél egy szintén a mennyezetig érő, Whirpool mosógép, és számos más háztartási gép kapott helyet, valamint ide kerültek a piperéket, és a tisztítószereket elnyelő szekrények és fiókok is.

Az elv itt is ugyanaz: polcokkal áttört frontok, ahová a törölközők és akár méretbe beillő, szép kosarak is elhelyezhetők.

Ebben a térben azonban Anikó élt az úgynevezett „klasszikus optikai tuninggal” – azaz a tükörrel, melyet a Marmorin Kiara mosdótál mögött, teljesen végig vezetett az adott falszakaszon, majd a tükörre helyezte rá a mutatós, minőségi gyártmányú Kludi csaptelepet. Csillogást és luxus élményt adnak a térnek az Eglo Vintage arany lámpái is, melyeknek fénye és formája megduplázódik a tükörben.

A mutatós látvány azonban elegendő csupán az egyik oldalon, a másik oldalon letisztult maradt a fal, mindössze az Argenta Ceramica Toulouse csempéi adnak egy vidám, fiatalos mintát a parapetfal magasságának vonaláig.

Összességében egy modern, tulajdonosát mégis teljes körűen kiszolgáló teret alakított ki a fiatal tervező. Púderes színekkel, elegáns kiegészítőkkel, fiatalos hangulattal –  melybe belefér némi szokatlanság, egy kevés pikantéria. Hiszen éppen ettől válik egy fiatal, mai nő stílusos otthonává, nem pedig egy tipikus, újépítésű lakássá.

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...