Praktikusan a konyhában

Aki gyakran használja a konyhát, szeret főzni, sütni, annak nem csak az fontos, hogy szép és otthonos legyen, hanem az is, hogy jól kihasználható tér álljon rendelkezésre. Éppen ezért egy új konyha tervezésénél nem elegendő kiválasztani a burkolatot és az új bútort, hanem gondosan meg kell tervezni azt is, hogy mire és milyen igénybevétel mellett szeretnénk használni. Így nem csak szép, hanem kimondottan praktikus is lesz a végeredmény.

Klasszikus konyha és étkezőasztal – Forest

 

Szokásaink

Akár lakberendező segítségével, akár önállóan álmodjuk meg az új otthont, fontos átgondolni, hogy ki az, aki a legtöbbet használja és annak milyen igényei vannak. Sokan azt szeretik, ha minden közel van, így a hűtő, a mosogató a tűzhely és sütő, valamint a munkalap egy helyen koncentrálódnak. Ilyenkor sem gond, ha nagy a tér, de a legfontosabb kellékek közel kerülnek egymáshoz. Van, aki azonban pont ennek az ellenkezője: szívesebben dolgozik úgy, hogy nagy szabad tér van körülötte, jól meg tud fordulni, esetleg 2-3 ember is elfér, így a közös munkára is van lehetőség.

Tehát első körben szokásainkat érdemes végiggondolni, hiszen ez már meghatározza, hogy a legnagyobb, legmarkánsabb berendezések hova kerüljenek.

A beépíthető berendezések az egységes megjelenést szolgálják

 

Kicsi – nagy, alacsony – magas

Érdekes tény, de a magasság és a testalkat is olyan tényezők, amelyeket figyelembe vehetünk tervezéskor. Egy filigránabb testalkatú konyhaművésznek kisebb térre van szüksége, mint egy mackós alkatúnak. A magasság pedig egyértelműen meghatározza azt, hogy a felső szekrénysor milyen magasságba kerüljön.

Minden kéznél, mégsem szem előtt – professzionális beépíthető Liebherr hűtőszekrények

 

Aki alacsony, annak kár gondolkodnia a manapság nagyon divatos felfelé nyíló szekrényajtókban, mert kinyitni még csak-csak ki tudja, de a bezáráshoz mindenképpen segítség kell. Ha családon belül nagy különbség van magasságban és a tér jobb kihasználása miatt a magas szekrények fontosak, akkor pedig ne felejtsünk ki a kiegészítők közül egy stabil fellépőt. Ezzel komfortosabbá tehetjük a hétköznapokat az alacsonyabb családtagok számára is. Ma már egészen elegáns és kényelmes változatok léteznek, könnyebb a választás.

Mosogatás, tisztítás

Bár a legtöbb konyhában már a mosogatógép alapfelszerelés, azért a mosogatóra is szükség van. Egy-egy gyors mosogatáshoz vagy a zöldségek, gyümölcsök, egyéb alapanyagok tisztításához pedig nélkülözhetetlen kellék.

Extra megoldások mosogatásnál az IBD Design kínálatában

 

Szerencsére ma már olyan dizájnos megoldások közül választhatunk, hogy inkább éke és meghatározó berendezése lesz a konyhának. Az inox bevonatokat a gránit és gránit hatású medencék váltották fel, lényegében színben és formában végtelen a kínálat. Itt is az elképzelt stílus és a praktikum vezetheti döntésünket.

Étkezővel vagy nélküle

Ha igazán nagy tér áll rendelkezésünkre, akkor nem a konyha vagy konyhasziget része az étkező. Ha kevesebb szabad helyünk van, akkor viszont ezt is be kell építenünk, ennek is helyet kell találnunk. A legegyszerűbb megoldás, ha egy megfelelő méretű asztal és megfelelő számú szék elfér a térben. Azonban ez sem mindig megy simán: van, hogy olyan kevés a hely, hogy az asztal elhelyezése problémát okozhat. Ilyenkor jó ötlet lehet a pult folytatásaként vagy abból leágaztatva kialakítani az étkezőasztalt. Főzéskor ugyanis munkalapként is használhatjuk, étkezéskor pedig gyorsan át tudjuk alakítani.

Mivel ez elég stílusos megoldás, így akkor is dönthetünk mellette, ha egyébként van külön étkezőnk. Egy gyors reggelire vagy kávézásra garantáltan bevált hely lesz otthonunkban.

A munkalap akár étkezőasztal is lehet – Forest

 

Bármilyen feltételek és lehetőségek állnak is rendelkezésünkre, ne feledkezzünk meg arról, hogy ez az a helyiség, ahol sokszor kell dolgoznunk, tevékenykednünk. Így a kialakításakor a legfontosabb szempont, hogy kényelmesen és komfortosan tudjunk benne mozogni akkor is, ha nem csak egyedül vagyunk.

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...