Wabi-sabi a belsőépítészetben?

A távol-keleti irányzat a szépségről alkotott különleges felfogás, szemlélet alapjaként a tökéletlenséget, a múlandóságot hirdeti. Vajon hogyan egyeztethető ez össze modern nyugati világunkkal, tökéletességre törekvő identitásunkkal, és legfőképpen a kortárs, nyugati belsőépítészet megnyilvánulásaival.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

A gyár termékei nagy választékban megtekinthetőek a Palatinus Fürdőszoba szalonokban és a V-S Fürdőszoba szalonokban. Számos családja raktárkészletünkön megtalálható. Amennyiben kérdése merülne fel a termékekkel kapcsolatosan a kollégák készséggel állnak rendelkezésre.

Porcelanosa

A különleges esztétikai irányzat Japánból származik, és valóban a tökéletlenségben, a mulandóságban látja a szépséget. Ha a hazai megfelelőjét keressük, akkor leginkább a nyers szépség fogalmát társíthatnánk hozzá.

A wabi-sabi 2018 egyik legnagyobb ígéreteként hirdeti mindazt, ami nem tökéletes. De mit jelentsen ez a belsőépítészet, az anyagok, a formák, technológiák, és azon belül is a csempe, a csempegyártás terén?

Nos, akik ezt a stílusirányzatot hűen követik, a természet, a természetesség erejét és szépségét hirdetik. Gyakran éppen önmaguk állítanak elő befejezetlenek tűnő felületeket, textúrákat.

Noha a mai modern csempegyártás és az innovatív technológiák nem engednek meg semmilyen hibát, és tökéletlen terméket – mégis, a természetes felületek utánzása, a bütykölt fa, a lepattogzó lakkréteg, a korhadás finom jelei, motívumai a mai mázaknak, különleges bevonó technológiáknak köszönhetően teljesen élethűen képesek visszaadni ezt a látványt, melyhez egy egész életérzés párosul.

A Porcelanosa csempék számos kollekcióiban is megfigyelhetőek ilyen felületek, melyek éppen csak kis híján tökéletesek, vagy pedig tudatosan a befejezetlenség, olykor pedig a múlandóság hangulatát, érzését idézik fel.

Vannak, akik a lakberendezés terén úgy alkalmazzák ezt a stílusirányzatot, hogy ők maguk tesznek némi kárt egyes dekorelemekben, például amikor szánt szándékkal elrontanak egy kerámiát, vagy pedig be sem fejezik azt teljesen. Vagy van, hogy egy elkészült porcelán tálat kicsit megütögetnek, aminek hatására egy cseppnyi helyen sérül, megrepedezik a zománcréteg a felületén – és éppen ettől szép, értékes, és egyedi számukra.

Ilyen hatást kelt például a Porcelanosa Wood Antik Colonial kollekció mozaikcsaládja, amelyben modelltől függően változó méretű, faforgácsos fa mozaikok találhatók.

A hiba ugyanis nem hogy nem szégyenletes, hanem sokszor éppen ez adja meg a tárgyak, a környezet valódi értékét, esztétikai szépségét. Ettől lesz igazán otthonos, egyedi, személyre szóló, és igazán a miénk.

Ebben az irányzatban a természetesség, és a természetközeli effektek mindent felülírnak – és szerencsénkre a mai burkolatok természetes hatása, felülete teljesen élethűen adja vissza a valódi természet mintáit, beleértve az apróbb tökéletlenségeket is.

Elsősorban a fa és a kő anyaga, felülete a domináns, és az olyan neutrális árnyalatok, mint a barna, szürke és a fekete árnyalatai. Az sem baj, ha a csempék mintázata, anyaghatása nem egyezik, hanem a színvilág, a hangulat azonos csupán, de a méretek, formák, mintázatok eltérnek. Ettől az esetlegességtől, befejezetlennek tűnő érzéstől, megszakadó egyhangúságtól is még izgalmasabb, még élettelibb lesz az összkép.

A modern enteriőrökbe, lakásbelsők hangulatvilágába jól be tud illeszkedni a tökéletlenséget sugalló feeling. Egy lepattant szélű váza, egy nem teljes felületen burkolt fal, esetleg egy kopott hatású padló felület különleges atmoszférát teremt.

Ahogyan az ajtón, vagy étkezőasztalon néhány karcolás, vagy égési folt élettel tölti meg a modern, kimért enteriőr összképét.

Vagyis, a hiba nem rossz, és nem is szégyellnivaló, és otthonunk így lesz egy élhető, élettel megtöltött, természetes közeg, a maga egyedi hibáival.

Elvégre senki sem várja el tőlünk, hogy minden katonás rendben álljon, és ha az új trendek és keleti felfogás szerint szépítgetjük és dekoráljuk otthonunkat, akkor érdemes a dekorációk, a burkolatok, csempék, és a bútorok kiválasztásánál is ezt az elvet követni, miszerint a valódi szépség ereje a dolgok múltjában, az élet múlandóságában keresendő…

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2020. január 03.

Vigyünk luxust a fürdőszoba enteriőrbe is! 

A luxus - mint egyik vezető világtrend napjainkban - erősen meghatározza mindennapjainkat, vásárlási szokásainkat, környezetünket. Nem kell kiemelkedően tehetősnek lennünk ahhoz, hogy...

2019. december 30.

Trendteremtő éjfekete zuhanyfalak és kádparavánok

Egy éjfekete zuhanykabin azt üzeni  tulajdonosáról, hogy nem fél kifejezni önmagát, felvállalja a stílusát, legyen az bármilyen merész. Egy éjfekete zuhanyfal vagy kádparaván pedig...

2019. december 28.

Kád trópusi fa előlappal

A fürdőszoba eleganciáját a természetes anyagok használatával még jobban ki lehet emelni. Gondoltad volna, hogy a kád előlapja is lehet fából? Ráadásul az időtálló és vízálló...