Ragyogó és eredeti: könyvespolc-ház Párizsban

Esős, novemberi időben, „bekuckózós hangulatban” mi lehetne jobb egy finom meleg tea és egy izgalmas könyv társaságánál? A sok-sok könyv! Melyeknek ráadásul látványos, esztétikus helyet tudunk biztosítani otthonunkban. Ezúttal egy párizsi lakásból merítünk ihletet, de kiváló hazai tervezők és gyártók segítségével pedig könnyedén megvalósíthatjuk azt mi magunk is. 

Kreatív polcrendszer a ragyogó, párizsi könyvespolc-házban

FOTÓ: Andrea Mosca / Andrea Mosca Creative Studio

A párizsi üzletek híresek a kreativitásukról, ám ez a háromszintes „könyvespolc ház” néven emlegetett egyedi projekt igazán eredeti megoldásokat kínál a könyvek, az olvasás, valamint az otthoni munka szerelmeseinek!

A polcrendszerek, tárolók és térelválasztók kialakítására csodás ötlet a tárelválasztó jellegű, szép, egyedi fa vagy laminált kreatív polcrendszer, mellyel nem kevés helyet megspórolhatunk, miközben még remekül díszíti is a tereket, falsíkokat. Ezt akár asztalossal, akár egyedi igényeknek megfelelő szériabútorok, szekrénymodulok, gardrob – és polcrendszerek rögzítőkészletével, sokoldalú elemeivel mi is megoldhatunk, például a Forest Hungary Kft egyedülálló, hiánypótló megoldásaival.

A képeken látott megoldás egyébként a néhány esztendeje felújításra került párizsi lakásprojekt, Andrea Mosca Creative Studiojának nagyszerű munkája, melyen keresztül a lakosok közvetlen kölcsönhatásba léphetnek a tárolásra, térelválasztásra használt natúr fa elemekkel – és ez volt a felújítás, az egyedi kialakítás egyik elsődleges célja. 

Lépcsőkorlát, irodai térelválasztó, vagy éppen egy jól funkcionáló tároló elem? 

Az innovatív könyvespolccal mindez remekül megvalósítható, melynek ráadásul az egyedi design áll a fókuszában. 

“A projekt céljául azt tűztük ki, hogy ebből a sötét, lepusztult otthonból egy fényes és meleg helyet kreáljunk, ahol minden könyv, album, illetve munkaeszköz helyet kaphat, miközben meghitt és otthon lesz az élettér. Mindössze egyetlen helyiséget, egy egylégterű irodai enteriőrt alakítottunk ki az alsó szinten, melyhez szorosan kapcsolódik egy önálló, de jól látható és könnyen hozzáférhető szép kis konyharész is.” – magyarázzák az építészek. 

Az innovatív könyvespolc pedig a design központját képezi, mely egészen az első szinttől elindulva, végigfut a háromszintes házon. 

Az első elem már az alsó szinttől kezdve egészen a plafonig tart, és valamennyi helyiségben ez lesz majd a tárolásra szánt funkció: a fenti hálószobában éppúgy, mint a lenti irodában. A hálószobát, mint intim zónát ugyanakkor ez a kreáció egyedi, ötletes térelválasztó funkciójával le is választja a közösségi zónáktól.  

A könyvespolc-dizájn azonnal szembetűnik, amint belépünk a helyiségbe, köszönhetően annak is, hogy annak tartó pillérei jól látszanak a tükörben. 

A tükrös megoldás, a világos, meleg hatású színekkel együtt már önmagában is hozzájárul a világos,  fiatalos, vidám térérzet megteremtéséhez, melyet a fehér falakon visszatükröződő játékos árnyékok és a színes bútorok még egyedibbé, és igazán ragyogóvá tesznek.

Mivel egy átlátszó üveglap választja el a konyhát az étkezőtől, így ez a tér is optikailag egy térként mutatkozik. Csupán egy egészen finom, mondhatni jelzés értékű, többfunkciós térelválasztó megoldással lett kialakítva a közösségi terek látszólagos elválasztása. Az erőteljes, élénk árnyalatok – mint a sárga és sötétkék –energiát, és egyedi lendületet visznek az egyébiránt tipikusra tervezett térbe. 

A hófehér laminált padló és a fehérre festett falak igazán légiessé és kellőképpen fiatalossá varázsolják a tereket, ám ha mi inkább a természetes, meleg színvilágú enteriőr-megoldásokat kedveljük jobban, akkor egy mutatós, eredeti tölgyfapadlóval, hozzá illő HARO valódi fából készült étkezőasztallal és fa borítású falkoncepciókkal, illetve lépcsőmegoldásokkal még melegebbé, bensőségesebbé tehetjük otthonunkat. 

A cikkben lévő fotók és tervezés: Andrea Mosca (Andrea Mosca Creative Studio, Párizs)

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2021. október 04.

Elképesztő átalakítás: így lesz a lepusztult erkélyből hívogató oázis!

Ha unjuk teraszunkat, erkélyünket, és nem tudjuk, hogyan hozhatnánk ki belőle a legtöbbet, érdemes példát vennünk az amerikai Jen Robinsonról. Unalmas, rideg, barátságtalan erkélyük...

2021. szeptember 27.

Így készülj fel a hidegre otthonodban stílusosan

Bár még szinte nyári az idő, nem árt időben felkészülni a sötét, didergős téli napokra. Senki sem szeret vacogni otthon, de az ideális hőmérséklet elérése sokszor az egekbe rúgja...

2021. augusztus 30.

Télen meleg, nyáron hideg, mi az? – Erre figyelj oda otthonodban

Lehet bármilyen stílusos egy ház, lehet bármilyen modern az enteriőr, skandináv designbútorokkal és ízlésesen összeválogatott dísztárgyakkal, lehet bármilyen okosan megtervezett az...