Átrendeznéd a teret, jól jönne néhány új funkció? A megoldás: egy többfunkciós térelválasztó!

Ilyenkor ősszel mindannyian nyitottabban fogadjuk a változásokat. Ha megváltozott az életünk, és már másképp lenne ideális számunkra a terek elosztása – nem kell azonnal falakat bontani: egy praktikus térelválasztó, esetleg egy gyorsan megépíthető térelválasztó fal megoldja a problémát.

FOTÓ: PORCELANOSA /VS Fürdőszoba

Mert lakásfelújításra, a lakás teljes átalakítására nincs mindig lehetőség – ám bőven van olyan élethelyzet, életesemény, amikor otthonunk bizony megérett egy átalakításra. 

Mikor lehet szükség otthonomban térelválasztásra?

Például bővült a család, vagy a kamaszodó gyerekek egyre nehezebben viselik el egymást a közös gyerekszobában… 

Ilyenkor egy gipszkarton válaszfalat felhúzva, megőrizhetjük a családi békét…

Aztán az is lehet, hogy a gyereknek ugyan már megvan a külön birodalma, helyette nekünk változott meg a munkánk, és szükségünk lett egy zavartalan kis dolgozósarokra az otthonunkban. 

Előfordulhat, hogy nem volt éppenséggel változás az életünkben, csupán átalakult az ízlésünk: már nem a tágas, nagy egybefüggő terekben, hanem inkább a kuckós tér-elrendezésben látunk fantáziát…

Konyha és étkező belső üvegfallal, és a konyhabútor elrendezésével elválasztva

FOTÓ: Lakbermagazin

Mindegy az ok: ha azon gondolkodunk, hogyan oszthatnánk meg a teret és a különböző funkciókat otthonunkban, akkor érdemes segítségül hívnunk a számtalan lehetőséget rejtő térelválasztókat, melyek segítségével a különböző funkciók afféle kis „szigeteket” alkotnak, fizikailag is elkülönülve egymástól.  

Egy jó térelválasztó dekorációs szerepet is betölthet, miközben tagol és tárol is egyszerre!

FOTÓ: Homeinfo

Miből lehet manapság térelválasztó? 

Tulajdonképpen bármilyen bútor, polcrendszer, belsőépítészeti elem alkalmas térelválasztónak, melyet a térbe tudunk állítani, hogy elszeparálja egymástól az egyes funkciókat. Egy jó térelválasztó ugyanakkor dekorál, öltöztet is – akár egy szép kiegészítője is lehet otthonunknak. 

Milyen szempontok szerint válasszunk térelválasztót? 

Vegyük figyelembe, mekkora hely áll a rendelkezésünkre, milyen célt szeretnénk vele elérni, hol van rá szükség, és mivel jár a beszerzése. Ha a konyhát szeretnénk elválasztani az étkezőtől, akkor egy középre elhelyezett a konyhasziget is lehet opcionális térelválasztó.

Ha pedig kevés a hely a lakásban, akkor a térelválasztó betöltheti egyúttal a tárolás szerepét is, ha egy szép, egyedi polcmegoldást választunk erre a célra, hiszen egy függőleges felület érhet akár a plafonig is…

Egy mutatós, egyedi polcrendszer egyszerre több feladatot is betölthet élettereinkben

FOTÓ: pinterest

Anyagok: miből készülhet térelválasztó?

A fém keretekből, vasból készült polcrendszerek jól mutatnak a loft lakások tereiben, de ha inkább a natúr, meleg hatásokat szeretnénk erősíteni otthonunkban, akkor egy szép, természetes fából készült rusztikus térelválasztó mutatós dísze lehet otthonunknak. Vagy ha nem fából készül, burkolhatjuk fával:  a HARO parketták és laminált padlók gyártója kifejlesztette saját fali paneljeit, egy speciális klikkrendszernek köszönhetően, egyszerűen felszerelhetők.  Megvilágíthatjuk akár alulról vagy fölülről is, a még izgalmasabb, sejtelmesebb összhatás érdekében. 

Gipszkarton fal térelválasztó fal, a vele azonos anyagú és árnyalatú parkettával burkolva

FOTÓ: comeristrutturarelacasa.it

De lehet egy szép függöny vagy dekoratív paraván is – ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb módja nyilván a térelválasztásnak, ám, ha a hangszigetelés is cél, például a hálófülke vagy a dolgozó-tanuló sarok nyugalma – akkor érdemes legalább egy vékony gipszkarton falat felhúzni. Ez lehet akár a plafonig épített, akár csak egy, a térbe állított pengefal – mely készülhet gipszkartonból, Ytong téglából is: erre egy jó példa a Rigips Habito rendszere, melynek köszönhetően a gipszkarton fal felépítése gyors és tiszta, variálhatóságának köszönhetően teret enged az egyéni elképzeléseknek, a hagyományos építési módokhoz képest rendkívül gyorsan és tisztán tudunk dolgozni vele, és akár utólag is nagyon könnyen alakítható. 

A keskeny térelválasztó falon sok minden helyet kaphat – akár egy mutatós radiátor is

FOTÓ: Arezzo Design

Egy dolgot viszont ne feledjünk: a térelválasztók egy kicsit mindenképpen szűkítik a teret, és a világosságából is elvesznek valamennyit – így a jó megvilágításról minden esetben gondoskodjunk. 

Üvegfallak, üvegből épített belső térelválasztókkal szintén tudjuk növelni a térérzetet, de készíttethetünk pengefalat üvegbetéttel is. 

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, csak meg kell találnunk a számunkra legjobb megoldást!

2021. október 06.

Ennél menőbb lámpát nem találsz otthonodba!

Egy jó lámpa több puszta fényforrásnál. Összefoghatja az enteriőrt, fókuszpontot képezhet, fénye segítségével kiemelhetjük otthonunk látványosabb részeit, személyre szabhatjuk...

2021. szeptember 20.

Az év lakberendezési élménye, amit semmiképp nem érdemes kihagynod!

Életre kelnek a magazinok oldalai a S/ALON Budapest 2021 lakástrend kiállításon – egy álomszép világba csöppenünk, ahol körbejárhatjuk a gyönyörű nappalikat, benézhetünk a...

2021. szeptember 13.

Ez a tökéletes konyha titka!

A konyha az egyik legmeghatározóbb helyiség a lakásban. Ennek ellenére sokan csak szimpla főzőhelyiségként gondolnak rá, pedig a jó konyha ennél sokkal több: alkotóterep és...