Átrendeznéd a teret, jól jönne néhány új funkció? A megoldás: egy többfunkciós térelválasztó!

Ilyenkor ősszel mindannyian nyitottabban fogadjuk a változásokat. Ha megváltozott az életünk, és már másképp lenne ideális számunkra a terek elosztása – nem kell azonnal falakat bontani: egy praktikus térelválasztó, esetleg egy gyorsan megépíthető térelválasztó fal megoldja a problémát.

FOTÓ: PORCELANOSA /VS Fürdőszoba

Mert lakásfelújításra, a lakás teljes átalakítására nincs mindig lehetőség – ám bőven van olyan élethelyzet, életesemény, amikor otthonunk bizony megérett egy átalakításra. 

Mikor lehet szükség otthonomban térelválasztásra?

Például bővült a család, vagy a kamaszodó gyerekek egyre nehezebben viselik el egymást a közös gyerekszobában… 

Ilyenkor egy gipszkarton válaszfalat felhúzva, megőrizhetjük a családi békét…

Aztán az is lehet, hogy a gyereknek ugyan már megvan a külön birodalma, helyette nekünk változott meg a munkánk, és szükségünk lett egy zavartalan kis dolgozósarokra az otthonunkban. 

Előfordulhat, hogy nem volt éppenséggel változás az életünkben, csupán átalakult az ízlésünk: már nem a tágas, nagy egybefüggő terekben, hanem inkább a kuckós tér-elrendezésben látunk fantáziát…

Konyha és étkező belső üvegfallal, és a konyhabútor elrendezésével elválasztva

FOTÓ: Lakbermagazin

Mindegy az ok: ha azon gondolkodunk, hogyan oszthatnánk meg a teret és a különböző funkciókat otthonunkban, akkor érdemes segítségül hívnunk a számtalan lehetőséget rejtő térelválasztókat, melyek segítségével a különböző funkciók afféle kis „szigeteket” alkotnak, fizikailag is elkülönülve egymástól.  

Egy jó térelválasztó dekorációs szerepet is betölthet, miközben tagol és tárol is egyszerre!

FOTÓ: Homeinfo

Miből lehet manapság térelválasztó? 

Tulajdonképpen bármilyen bútor, polcrendszer, belsőépítészeti elem alkalmas térelválasztónak, melyet a térbe tudunk állítani, hogy elszeparálja egymástól az egyes funkciókat. Egy jó térelválasztó ugyanakkor dekorál, öltöztet is – akár egy szép kiegészítője is lehet otthonunknak. 

Milyen szempontok szerint válasszunk térelválasztót? 

Vegyük figyelembe, mekkora hely áll a rendelkezésünkre, milyen célt szeretnénk vele elérni, hol van rá szükség, és mivel jár a beszerzése. Ha a konyhát szeretnénk elválasztani az étkezőtől, akkor egy középre elhelyezett a konyhasziget is lehet opcionális térelválasztó.

Ha pedig kevés a hely a lakásban, akkor a térelválasztó betöltheti egyúttal a tárolás szerepét is, ha egy szép, egyedi polcmegoldást választunk erre a célra, hiszen egy függőleges felület érhet akár a plafonig is…

Egy mutatós, egyedi polcrendszer egyszerre több feladatot is betölthet élettereinkben

FOTÓ: pinterest

Anyagok: miből készülhet térelválasztó?

A fém keretekből, vasból készült polcrendszerek jól mutatnak a loft lakások tereiben, de ha inkább a natúr, meleg hatásokat szeretnénk erősíteni otthonunkban, akkor egy szép, természetes fából készült rusztikus térelválasztó mutatós dísze lehet otthonunknak. Vagy ha nem fából készül, burkolhatjuk fával:  a HARO parketták és laminált padlók gyártója kifejlesztette saját fali paneljeit, egy speciális klikkrendszernek köszönhetően, egyszerűen felszerelhetők.  Megvilágíthatjuk akár alulról vagy fölülről is, a még izgalmasabb, sejtelmesebb összhatás érdekében. 

Gipszkarton fal térelválasztó fal, a vele azonos anyagú és árnyalatú parkettával burkolva

FOTÓ: comeristrutturarelacasa.it

De lehet egy szép függöny vagy dekoratív paraván is – ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb módja nyilván a térelválasztásnak, ám, ha a hangszigetelés is cél, például a hálófülke vagy a dolgozó-tanuló sarok nyugalma – akkor érdemes legalább egy vékony gipszkarton falat felhúzni. Ez lehet akár a plafonig épített, akár csak egy, a térbe állított pengefal – mely készülhet gipszkartonból, Ytong téglából is: erre egy jó példa a Rigips Habito rendszere, melynek köszönhetően a gipszkarton fal felépítése gyors és tiszta, variálhatóságának köszönhetően teret enged az egyéni elképzeléseknek, a hagyományos építési módokhoz képest rendkívül gyorsan és tisztán tudunk dolgozni vele, és akár utólag is nagyon könnyen alakítható. 

A keskeny térelválasztó falon sok minden helyet kaphat – akár egy mutatós radiátor is

FOTÓ: Arezzo Design

Egy dolgot viszont ne feledjünk: a térelválasztók egy kicsit mindenképpen szűkítik a teret, és a világosságából is elvesznek valamennyit – így a jó megvilágításról minden esetben gondoskodjunk. 

Üvegfallak, üvegből épített belső térelválasztókkal szintén tudjuk növelni a térérzetet, de készíttethetünk pengefalat üvegbetéttel is. 

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, csak meg kell találnunk a számunkra legjobb megoldást!

2023. május 26.

Ezzel a természetes megoldással új szintre emelheted a teraszodat!

A fafelületek kezelése időigényes, ráadásul minden évben sort kell keríteni rá. Ha pedig teraszburkolatként használjuk őket, könnyen előfordul, hogy szálka kerül a lábunkba, komoly...

2023. április 12.

3 technológiai újítás, amelyekkel nemcsak könnyebbek, de higiénikusabbak is lesznek mindennapjaid!

A Hörmann fejlesztései könnyebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik a életet – idősebbek számára pedig különösen hasznosak.  Ha kényelmesebb otthonra vágyunk, akkor...

2023. április 11.

Így dobd fel az otthonodat spanyol stílusban – most akciós áron!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok akciója segít, hogy kifinomultan elegáns enteriőrt teremthessünk otthonunkban, és még pénzt is spórolhatunk. Egy nagy műgonddal kiválasztott burkolat...