Dolgozzunk otthonról!  Homeoffice trendek és lehetőségek az otthonunkban

A legunalmasabb munka is azonnal kellemesebbnek tűnik, ha szép, kellemes környezetben végezhetjük. Ha úgy alakult az életünk, hogy van szerencsénk az otthonunkból dolgozni, akkor talán még inkább fontos a nyugodt, inspiráló környezet, egy olyan kis szoba vagy dolgozósarok, ahol semmi sem vonja el a figyelmünket…

FOTÓ: Modsy Blog

A „home office” fogalma jó pár éve kering a köztudatban, forog a munkaerőpiacon. Nem kell ahhoz feltétlen vállalkozónak lennünk, hogy otthonunkból dolgozhassunk: ma már egyre több munkaadó válik nyitottá az irodai dolgozók otthonukból történő munkavégzésére. 

Persze, bizonyos munkaköröknél (pl. recepciós) ez nyilván nem lehetséges, de egy könyvelő, fordító, vagy kreatív szakmát végző grafikus vagy újságíró még hatékonyabb is lehet, ha otthonában, telefoncsörgéstől és a kollégák folyamatos csicsergésétől mentes, nyugodt környezetben alkothat. 

Gondoljuk át, hol nem zavarjuk családtagjainkat, és ők sem minket - amíg dolgozunk!

FOTÓ: Interior Design Ideas

Ehhez ügyesen meg kell teremtenünk a munka-magánélet egyensúlyát, melyhez nagyban hozzájárul egy saját, kifejezetten a munka céljából számunkra elkülönített kis zug az otthonunkban, ahol nem vonják el figyelmünket sem a családtagok, sem a mosogatnivaló. 

A laptopunkkal az ölünkben végzett munka hosszú távon nem kifizetődő, és ergonómiailag sem egészséges. 

FOTÓ: dolgozzotthon.com

Noha első gondolatra kényelmesnek tűnhet, hogy egész nap pizsamában ülhetsz a kanapén, inkább válassz egy kulturáltabb alternatívát – hol is lehetne otthonotokon belül a dolgozó?

A hatékony időbeosztás kulcsa: az otthoni dolgozószoba

Klasszikus íróasztallal, jó fényviszonyokkal, egy kényelmes, ergonomikus székkel… Ha tudjuk, hogy munkánk nagy részét otthonról végezzük majd – akkor célszerű erre egy kis szobát, félszobát tervezni már a legelején. Ez azért ideális, mert így a munkáját végző személy elszeparálódhat a lakásban élő családtagoktól, és a maga csendességében tud koncentrálni teendőire. 

Jó ötlet a csendes padló is: A HARO speciális alátétei gondoskodhatunk nyugalmunkról

FOTÓ: IBD Magyarország Kft /HARO 

Nincs külön szobánk – akkor hol lehet a dolgozósarok?

Előfordulhat, hogy van ugyan külön helyiségünk, ám meg kell osztanunk funkcióját mással. Például a dolgozónk egyben a vendégszoba, vagy a háló. A vendégszoba még a szerencsésebbik eset, hiszen az nincs állandó használatban, a hálószobát viszont célszerű legalább egy paravánnal vagy sötétítőfüggönnyel leválasztani, hogy ne zavarjuk a már pihenni térő társunkat. Ha teljesen eltérő a ritmusunk, napirendünk, akkor a háló helyett gondolkodjunk másban…

Egy térelválasztó – pláne ha még polcos is – kiváló a dolgozósarok leválasztására

FOTÓ: Livinator

 Ha a hálószoba szóba sem jöhet… 

Akkor még mindig ott a nappali! Ám ez egy reprezentatív tér, itt fogadjuk vendégeinket, így csak akkor válasszuk, ha meg tudjuk teremteni a rendet, zárt tárolókat biztosítsunk a papírhalomnak, és gondoskodjunk a kábelek diszkrét elrejtéséről. Ha tágasabb a nappalink, akár le is választhatunk egy kisebb sarkot a nagy térből.

A szekrénybe zárt dolgozósarok egyedi elkészíttetése is ötletes megoldás!

FOTÓ: Spaceman

Kicsi a nappali is… de mi van az étkezővel?

A tapasztalat szerint a kiscsaládok szinte egyáltalán nem használják az étkezőszobájukat, ha van étkezőpult a konyhában. Ilyen esetben nyugodtan dolgozhatunk az étkezőben – készíttessünk egy fiókos étkezőasztalt, és olyan lámpát választanunk, amely egyszerre képes megjeleníteni a munkához, tanuláshoz ideális hideg, valamint az étkezéshez, meghitt beszélgetésekhez kellemesebb meleg fehér fényeket.

Az EGLO Connect rendszerrel mi állíthatjuk be a számunkra épp ideális színhőmérsékletet

FOTÓ: EGLO LUX

Ha már megvan a hely… rendezzük be jól!

Akárhol is lett végül a dolgozónk, annak kényelmes berendezése meghatározza mindennapi ritmusunkat, munkakedvünket. Célszerű házi irodánk stílusát otthonunk többi helyiségével összehangolni: a harmonikus falszíneket, a bútorok jellegét, anyagát is hozzá igazítani, hogy otthonos, kellemes legyen.

Érdemes a szoba méretéhez, funkciójához választani a falszíneket – a Trilak online színtervező segítség lehet!

FOTÓ: Interior Design Ideas

Alapvető egy jó íróasztal – az ergonómia szabályai szerint minden karnyújtásnyira legyen. 

Nem szabad a széken sem spórolni: kényelmes legyen! Ülhetünk labdán is, ha törekszünk az egyenes tartásra és sportosabbak vagyunk. Fontosak még a jól megválasztott, jól elhelyezett konnektorok, USB csatlakozók, fényforrások, a rendezett munkakörnyezetért pedig szerezzünk be polcokat, tárolókat. 

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. december 04.

6 ragyogó tipp a lehangoló szürkeség ellen: vigyünk színeket, fényeket az otthonunkba!

A színek bizony egyre inkább hiányoznak nekünk, minél szürkébbé, borongósabbá válik az idő. Nem is csoda: hiszen a színek azon túl, hogy befolyásolják egy szoba, helyiség...

2019. november 20.

A tökéletes téli otthon

A hűvösebb, sötétebb évszakokban különösen fontossá válik az, hogy otthonunkból kényelmes, meleg menedéket varázsoljunk, ahol jól érezzük magunkat, és a bent töltött napok és...

2019. október 27.

Indusztriális Penthouse Berlinben,  értékes anyagokkal és műtárgyakkal

A Santiago Brotons Design csapata ezúttal egy elegáns, ugyanakkor ipari hatásokkal is megspékelt tetőtéri loft otthon tervezett. A 320 négyzetméteres penthouse tökéletes rálátást...