Konyhatervezés egy kis hozzáértéssel

A konyha megtervezése általában a háziasszonyok dolga, de sok esetben az egész család elmélkedik azon, hogy hogyan lehetne kialakítani azt a helyiséget, amely nekünk, magyaroknak az egyik legfontosabb, vagy talán a legfontosabb életterünk.

Akár új építésű ingatlanról van szó, akár régi épület egységeinek felújításáról, mindenképpen érdemes alaposan átgondolni a funkcionális helyiségek berendezését, mind gyakorlati, mind pedig esztétikai szempontból, hiszen évekig élvezhetjük annak nagyszerűségét, vagy bosszankodhatunk a kellően nem átgondolt megoldások sutaságain.



Cikkünkben szeretnénk bemutatni egy méltán népszerű modellt, amivel biztosan nem nyúlhatunk mellé a tervezés során, s ennek hitelességét a gyakorlat is igazolja majd.


A háromszöget, mint tervezési modellt egy képzeletbeli, vízszintesen elhelyezkedő síkidomként érdemes értelmezni, ahol a háromszög minden csúcsában egy alapvető konyhai funkciót telepítünk. Így elkülönítve működhet a mosogatás, a főzés és a tárolás. E három fő konyhai funkció háromszögben való elhelyezése biztonságos és hatékony munkavégzést eredményez.





A tökéletes funkcionalitáshoz azonban ragaszkodni kell néhány szabályhoz:

  • A képzeletbeli háromszög oldalhossz összege nem haladhatja meg a 8 métert, ellenkező esetben a különböző munkaállomások már nehezen, vagy egyáltalán nem érhetőek el.
  • Mindegyik részleg szélességének 120 és 270 cm között kell lennie. Tapasztalatok szerint ugyanis ez a kényelmesen kezelhető távolság, ami nem túl kicsi és nem is túl nagy a munkavégzés során.
  • A munkaállomásokat nem keresztezheti semmilyen tárgy (például asztal)

 

A háromszög modell könnyedén alkalmazható L alakú, U alakú, illetve párhuzamos elrendezésű bútorok esetében is.

Abban az esetben, ha konyhánk szűkebb, hosszúkás alappal rendelkezik és a konyhabútor is ennek megfelelően egy síkban helyezkedik el, érdemes betartani a tároló, mosogató, majd a főző területek sorrendjét.



A háromszög modellnek számos gyakorlati haszna van: amennyiben a sütő és a főzőlap közel vannak a mosogatóhoz, nem kell hosszan cipelnünk a forró serpenyőket és edényeket. Ugyanennek az elvnek megfelelően, ha a mosogató és hűtő közel helyezkednek el egymáshoz, akkor a megmosni kívánt élelmiszereknek sem kell nagy utat bejárniuk.

Ha a munkafelület és a tároló elemek közel kerülnek egymáshoz, akkor a bevásárlásból hazatérve jóval kisebb fejtörést okoz majd az élelmiszerek rendszerezése.



Tervezéskor természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az előkészítés és az élelmiszerekkel végzett különböző munkafolyamatok is meglehetősen helyigényesek, tehát célszerű a mosogatási és a főzési terület között megfelelő méretű munkaterületet hagyni.

Ne sajnálja az időt az alapos átgondolásra, ha új konyhát szeretne. Egy jól megtervezett konyhában ugyanis öröm ténykedni, míg ellenkező esetben sok idegeskedéssel járhat a sütés-főzés.

2022. április 26.

Így válassz padlót otthonod helyiségeibe!

Összeszedtük, melyik helyiségbe milyen típusú padló illik a legjobban. Sokan az otthontervezésnél nem fordítanak elég figyelmet a padlóválasztásra: a koncepció csupán annyi, hogy a...

2022. április 13.

Kihagyhatatlan program a lakberendezés szerelmeseinek: járd be az IBDesign lenyűgöző bemutatótermét!

Fantasztikus kínálat, rengeteg inspiráció, mindenre kiterjedő szaktanácsadás és felejthetetlen élmények várnak ránk – és akár virtuálisan betekinthetünk a padlók és...

2022. április 05.

Ezeket a standokat semmiképp nem éri meg kihagynod a Construma OtthonDesign kiállításon!

A 40. Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás és a 10. OtthonDesign Otthonteremtési Szakkiállítás 2022-ben április 6-10. között várja az érdeklődőket. Mindenképp megéri...