Klasszikus új formában

Néhány éve a „klasszikus” jelző hallatán antik bútorokkal berendezett otthonok jutottak eszünkbe, melyeket régi vágású lakóik csupa értékes tárggyal tömtek meg. Napjainkra ez megváltozott, a fiatalok ugyanis újra felfedezték maguknak ezt az irányzatot, és alaposan felforgatták, újrafogalmazták stílusjegyeit.

Mit jelent mindez?

A legfontosabb, hogy a klasszikus stílus nem érvényesül megfelelő méretű terek nélkül. Nem monumentális méretekben kell gondolkodnunk, de ez nem is a garzon- vagy panellakás stílusa. A miliőhöz alapvetően hozzátartozik az elegancia és a nem hivalkodó fényűzés. Fontos jellegzetesség a bútorok és a dekorációs elemek elhelyezésében mutatkozó szimmetria. Ezeket a tereket harmonikusnak és kiegyensúlyozottnak érezzük, részben ezért.

Bútorok

A klasszikus stílusú bútorokra jellemző az időtálló anyagok használata és a minőségi kivitelezés. Alapdarabjai a kényelmes kanapé és fotelek a nappaliban, nagy méretű vagy bővíthető asztal és tálalószekrény az étkezőben, a dolgozószoba íróasztala és könyvszekrénye, valamint a hálószoba franciaágya. A modernizált berendezésünket kiegészíthetjük egy-egy antik bútorral vagy kiegészítővel is.


Az ülőbútorok kárpitozottak és süppedősek. Az étkezőszékek párnázott támlával és ülőrésszel jelennek meg, mert fontos a kényelem. A fotelek és a kanapék mélyek, karfájuk gömbölyded.

Jellemzőek az üvegezett vitrinek, könyvszekrények - rézfogantyúkkal, selyemfényű felülettel. A szigorú geometria kevésbé elfogadott, gyakran az asztalok is kör alakúak.


Az étkező, akár a konyha, akár a nappali részeként, a lakás középpontja. A szépen terített asztal, a porcelán étkészlet, kristálypoharak, arany- vagy ezüstszínű evőeszközök alapkellékei a vacsoráknak, ugyanis a közös étkezések fontos mozzanatai a mindennapoknak és az ünnepeknek. A csokorba rendezett vágott élővirág asztali dekorációként jelenik meg.

Jellemző színek és burkolatok

A színpaletta összhatása világos, nyugodt és letisztult. A világosabb árnyalatok, például a jégkéktől a tintakékig terjedő skála, jól párosíthatók a sötét színekkel anélkül, hogy a végeredmény nyomasztó lenne.


A burkolatválasztás hagyománykövető. A szobák padlója általában természetes anyagú melegburkolatot kap, lehetőleg parkettát vagy fapadlót. Gyakran a falakat is melegburkolat borítja, de a stílusba jól illik a tapéta is.


A konyha és a fürdőszoba padlója és falai csempe- vagy kőborításúak, és megjelenhet a márvány is. A műanyagot, a pozdorját mindenhol kerüljük, olcsó hatása miatt, ahogy a textíliák anyaga is igényes.

Szőnyegek nélkül nem létezik klasszikus enteriőr. Lehet ez értékes perzsa, kilim vagy modernebb darab, de semmiképpen sem ragasztott utánzat. Ne használjunk rusztikus példányokat vagy rongyszőnyegeket.

A világítás, a lámpák elhelyezése szintén tradiconális jellegű. A központi fényt a mennyezetről belógatott csillár szolgáltatja, emellett alkalmazhatunk álló- és asztali lámpákat, falikarokat.

Ha a klasszikus stílus mellett döntünk, tartsuk szem előtt, hogy értékes bútoraink az átlagnál több törődést igényelhetnek, cserébe viszont időtlen és rendkívül igényes, kifinomult enteriőrben élhetjük mindennapjainkat.

A Klasszikus irányzat külső építészetben megjelenő jegyeiről ITT olvashat bővebben.

Fibinger Zsuzsa lakberendező tervei, melyeket a Style&Draw pályázatára adott be 2017-ben, pontosan ezeket a stílusjegyeket képviselik. Munkájáról részletesebben az alábbi cikkekben olvashat:

Nagypolgári elegancia, klasszikus és modern izgalmas keveredésével 1. rész

Nagypolgári elegancia, klasszikus és modern izgalmas keveredésével 2. rész

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET

Regisztráljon, jöjjön el a standunkra (G pavilon 103E), és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt!

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. május 13.

Pietra Echo – a visszhang kövei

Tihany egyik jellegzetessége a visszhang. A félsziget építészetének egyik meghatározó alapköve a bazalttufa, azonban sajnos ma már nem fellelhető a környéken. Ez viszont kimondottan...

2019. május 09.

Egy előszoba is lehet trendi

Az előszoba az a helyiség, amelybe legelőször belépünk. Ez az, ami fogad bennünket akkor is, ha fáradtak, ha dühösek vagyunk és akkor is, ha örömmel telten térünk haza. Ez az, amit...

2019. április 26.

Világítás magas fokon

Az otthontervezésnél valamiért a világítás szinte mindig háttérbe szorul. Bár a főbb világítótestek kiosztását meghatározzák az építés előtt, sokszor csak utolsó gondolatként...