Klasszikus új formában

Néhány éve a „klasszikus” jelző hallatán antik bútorokkal berendezett otthonok jutottak eszünkbe, melyeket régi vágású lakóik csupa értékes tárggyal tömtek meg. Napjainkra ez megváltozott, a fiatalok ugyanis újra felfedezték maguknak ezt az irányzatot, és alaposan felforgatták, újrafogalmazták stílusjegyeit.

Mit jelent mindez?

A legfontosabb, hogy a klasszikus stílus nem érvényesül megfelelő méretű terek nélkül. Nem monumentális méretekben kell gondolkodnunk, de ez nem is a garzon- vagy panellakás stílusa. A miliőhöz alapvetően hozzátartozik az elegancia és a nem hivalkodó fényűzés. Fontos jellegzetesség a bútorok és a dekorációs elemek elhelyezésében mutatkozó szimmetria. Ezeket a tereket harmonikusnak és kiegyensúlyozottnak érezzük, részben ezért.

Bútorok

A klasszikus stílusú bútorokra jellemző az időtálló anyagok használata és a minőségi kivitelezés. Alapdarabjai a kényelmes kanapé és fotelek a nappaliban, nagy méretű vagy bővíthető asztal és tálalószekrény az étkezőben, a dolgozószoba íróasztala és könyvszekrénye, valamint a hálószoba franciaágya. A modernizált berendezésünket kiegészíthetjük egy-egy antik bútorral vagy kiegészítővel is.


Az ülőbútorok kárpitozottak és süppedősek. Az étkezőszékek párnázott támlával és ülőrésszel jelennek meg, mert fontos a kényelem. A fotelek és a kanapék mélyek, karfájuk gömbölyded.

Jellemzőek az üvegezett vitrinek, könyvszekrények – rézfogantyúkkal, selyemfényű felülettel. A szigorú geometria kevésbé elfogadott, gyakran az asztalok is kör alakúak.


Az étkező, akár a konyha, akár a nappali részeként, a lakás középpontja. A szépen terített asztal, a porcelán étkészlet, kristálypoharak, arany- vagy ezüstszínű evőeszközök alapkellékei a vacsoráknak, ugyanis a közös étkezések fontos mozzanatai a mindennapoknak és az ünnepeknek. A csokorba rendezett vágott élővirág asztali dekorációként jelenik meg.

Jellemző színek és burkolatok

A színpaletta összhatása világos, nyugodt és letisztult. A világosabb árnyalatok, például a jégkéktől a tintakékig terjedő skála, jól párosíthatók a sötét színekkel anélkül, hogy a végeredmény nyomasztó lenne.


A burkolatválasztás hagyománykövető. A szobák padlója általában természetes anyagú melegburkolatot kap, lehetőleg parkettát vagy fapadlót. Gyakran a falakat is melegburkolat borítja, de a stílusba jól illik a tapéta is.


A konyha és a fürdőszoba padlója és falai csempe- vagy kőborításúak, és megjelenhet a márvány is. A műanyagot, a pozdorját mindenhol kerüljük, olcsó hatása miatt, ahogy a textíliák anyaga is igényes.

Szőnyegek nélkül nem létezik klasszikus enteriőr. Lehet ez értékes perzsa, kilim vagy modernebb darab, de semmiképpen sem ragasztott utánzat. Ne használjunk rusztikus példányokat vagy rongyszőnyegeket.

A világítás, a lámpák elhelyezése szintén tradiconális jellegű. A központi fényt a mennyezetről belógatott csillár szolgáltatja, emellett alkalmazhatunk álló- és asztali lámpákat, falikarokat.

Ha a klasszikus stílus mellett döntünk, tartsuk szem előtt, hogy értékes bútoraink az átlagnál több törődést igényelhetnek, cserébe viszont időtlen és rendkívül igényes, kifinomult enteriőrben élhetjük mindennapjainkat.

A Klasszikus irányzat külső építészetben megjelenő jegyeiről ITT olvashat bővebben.

Fibinger Zsuzsa lakberendező tervei, melyeket a Style&Draw pályázatára adott be 2017-ben, pontosan ezeket a stílusjegyeket képviselik. Munkájáról részletesebben az alábbi cikkekben olvashat:

Nagypolgári elegancia, klasszikus és modern izgalmas keveredésével 1. rész

Nagypolgári elegancia, klasszikus és modern izgalmas keveredésével 2. rész

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET

Regisztráljon, jöjjön el a standunkra (G pavilon 103E), és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...