Művészet otthonunkban

A művészet mindenhol ott van. Az élet része. Ahogy a lefordíthatlan angol mondás tartja: “Earth without art is just Eh.”, vagyis a Föld egy unalmas hely művészet nélkül.

Nem meglepő ezért, hogy a művészet egy igazi otthon szerves része. De mit is jelent ez? Hogyan jelenhet meg a művészet otthonunkban?

Számos módja van. Némelyik egyértelmű, de akad, amire nem is gondol az ember.

Építészet

Az építészet a művészet egyik legnagyobb szabású formája – erről azonban sokan elfeledkeznek otthonuk tervezésénél. Pedig egy-egy jól megválasztott különleges burkolat vagy egy speciális ablak csodákra képes – és persze akkor még nem beszéltünk a tetőről, a homlokzatról, és magáról a ház elrendezéséről, formájáról.

A tervezés és az építkezés is lehet művészet – merjünk álmodni és ne féljünk az egyedi megoldásoktól!

Festészet

A festészet az egyik legelismertebb művészet – ami több formában is megjelenhet otthonunkban. Kitehetjük a falakra kedvenc képeink replikáit (vagy akár egy kortárs művész eredeti alkotását, printjét), de magukat a falakat is használhatjuk vászonként. Egy hangsúlyos színes fal is lehet művészet – de különféle technikákkal (akár profi festő bevonásával) igazán formabontó enteriőrt hozhatunk létre.

Szobrászat

Egy jó szobor teljesen megváltoztatja a helyiség dinamikáját. Persze nem könnyű megtalálni a megfelelő darabot – egy rosszul megválasztott, stílusilag nem passzoló alkotás tönkreteheti az összhatást. 

Hacsak nem eklektikus enteriőrre vágyunk, mindig olyan szobrot keressünk, amely illik otthonunk stílusához. Hagyjuk érvényesülni, legyen körülötte negatív tér – és akár kiemelő világítást is alkalmazhatunk, egy jól eltalált lámpával lenyűgöző lehet az összkép.

Lakberendezés

Egy klasszikus designbútor épp úgy műtárgy, mint egy szobor vagy egy festmény. Ha egy ilyen darabot veszünk, a funkció mellett művészetet veszünk. 

Egy eredeti Eames vagy Arne Jacobsen fotel, egy Hans Wegner szék, egy Noguchi dohányzóasztal, egy Louis Poulsen lámpa, de akár egy Philippe Starck citromfacsaró vagy épp egy Dyson designporszívó is új szintre emelheti az enteriőrt, ha nem dugdossuk őket a konyhafiókba vagy az ajtó mögé. 

Ezekre a tárgyakra jó ránézni – és jó használni őket.

De épp így művészet egy kézzel készített takaró vagy párnahuzat, amit egy helyi kézművestől vettünk a saját városunkban vagy épp egy külföldi utazás során; de egy marokkói cementlap vagy formatervezett kád is művészeti értékkel bírhat.

Fényképészet

Ugyanúgy, mint a festményekkel, a fényképekkel is személyiséget vihetünk otthonunkba. Csinálhatunk képfalat, válaszhatunk egy nagyméretű, hangsúlyos fotót is a kanapé fölé, támaszthatjuk a falnak is a keretbe foglalt fényképeket, de akár saját művészeti galériát is csinálhatunk otthonunkból. 

Érdemes a fényképeket (csakúgy, mint a festményeket) szemmagasságban elhelyezni – bár ha a belmagasság vagy az elrendezés ezt gátolja, bízzuk szépérzékünkre a helyes magasság megtalálását.

Természet

A természet a legnagyobb művész – nem véletlenül készülnek gyönyörű tájképek és csodás festmények, fényképek virágokról, növényekről.

Frissen vágott, csokorba szedett virágok, egy dédelgetett szobanövény vagy egy csodás orchidea – mind fantasztikus kiegészítői lehetnek otthonunknak.

Irodalom

Egy (vagy sok) könyvekkel teli polc nem csak arra van, hogy a vendégek láthassák, milyen sokat olvasunk – a könyvek személyiséget adnak az otthonnak, élettel töltik meg a teret. 

Gondoljunk csak a lakberendezési áruházak berendezett bemutatótereire: szinte mindig találunk néhány könyvet a térben.

Zene és illatok

A művészet nem csak a szemünkről szól, minden érzékünkre hat. Egy jó lakásparfüm vagy illatgyertya teljesen megváltoztatja a lakás hangulatát – a különféle illatok nagyban befolyásolják hangulatunkat is. 

És a zene… ha szeretjük a zenét, érdemes lehet beruházni olyan bluetooth hangszórókra, amelyeket hálózati úton összekapcsolhatunk, így minden helyiségben követhet minket a zene. Különféle okosotthon-megoldásokkal kialakíthatunk egy olyan otthont, ahol sosem maradunk zene nélkül.

Mint említettük, a művészet mindenhol ott van. Kis odafigyeléssel tudatosan is megjeleníthetjük otthonunkban, és így egy igazán személyreszabott, kreatív térben élhetünk.

A képek forrása: Unsplash

 

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...