Káoszból rend – tippek egyterű otthonok hatékony takarításához

Bár kevesen vannak, akik szeretnek takarítani, a legtöbben mégis örülnek, ha rendezett, tiszta otthonba érkezhetnek egy hosszú és fárasztó nap után. Sajnos a téli hidegben, sáros- szürke utakon járva, pláne, ha kisállat is van a családban, szinte ellehetetlenül a patikatisztaság. 

Káoszból rend

Az egyterű lakóingatlanok, amerikai konyhás nappalik térnyerésével egyre központibb probléma a megnövekedett tárolókapacitási szükséglet. A legesztétikusabb konyha is elveszti a fényét, ha nem tartjuk a pultot tisztán és üresen. Egy-két elöl hagyott pohár, egy kósza tányér és máris rendetlen az összhatás. Miközben a lakás élet-tér.

A nyitott konyhák hátránya, hogy még normál használat mellett is könnyen tűnhetnek rendetlennek vagy zsúfoltnak.

Mit tehetünk? Először is – különösen igaz ez most, az újév kezdetén- érdemes átgondolnunk, szükségünk van-e minden meglévő használati tárgyunkra? Ha a válasz igen, jó ötlet megfontolnunk, hogyan tudnánk további rejtett vagy zárt tárolóhelyet kialakítani a stratégiailag fontos pontokon. Elférne-e, jól mutatna-e valahol egy plusz polc, vagy egy falra szerelt szekrényelem, esetleg lebegő bútor? Van-e, amit további felhasználásig egyszerűen csak be kellene dobozolnunk?
Persze az is lehet, hogy végül arra a megállapításra jutunk, hogy valójában túl sok a tárgy körülöttünk. Ha sok a felesleges darab, ideje „konmariznunk” egyet.

Marie Kondo: a zen lifehacker

A konmari módszer lényege, hogy életünkből a felesleges tárgyakat és érzéseket kiiktatva újfajta szabadságot teremtsünk önmagunk számára. A japán rendszer központi gondolata, hogy ne halmozzunk, hanem engedjük el, amire nincs szükségünk. Hiszen, ha már nincs a lakásban, helyet sem foglal és nem keltheti a rendetlenség, zsúfoltság érzését sem. Az eljárás sajátossága, hogy egyszeri átfogó önvizsgálatot és tárgyi elemzést kíván, utána viszont máris élvezhetjük az újraszervezett otthon élményét.

Látszólag vagy tényleg tiszta?

Az egészségesen tiszta otthonért nem elég csak selejtezni és átlátható tereket teremteni, lényeges, hogy a levegő, a padlófelületek és a textíliák tisztaságára is ügyeljünk. A téli időszakban, amikor rendkívül gyakoriak a felső légúti megbetegedések és vírusok, kiemelten fontos, hogy alapos és a lehetőségekhez mérten baktériummentes, higiénikus környezetet biztosítsunk családunknak.

A tisztaság mértékét emeljük, amikor száraz-nedves készüléket választunk, hiszen egyszerre használhatjuk őket bel- és kültéren, emellett HEPA szűrőjük a levegőt is megtisztítja a baktériumoktól, vírusoktól és más káros összetevőktől. 

A látható tisztaság érdekében válasszuk olyan háztartási kisgépeket, melyeknek használata egyszerű és kényelmes, ugyanakkor nagy hatásfokkal dolgoznak. Ha lakásunkban nagy felületen van jelen szőnyeg vagy szőnyegpadló, érdemes beszerezni egy száraz-nedves porszívót. Ezek a gépek különösen praktikusak, ha kisgyermek is van a családban, hiszen alkalmasak a puha és a kemény felületek alapos tisztítására, ugyanakkor akár a kiömlött folyadékot is könnyedén eltávolítják.  Ne elégedjünk meg a kompromisszumos állapotokkal, hiszen a család jól-léte a tét.

Láthatatlan tisztaság

A láthatatlan tisztaság elsősorban a levegő sajátja. Ehhez választhatunk akár vízszűrős, vagy gőzporszívókat is, melyek nemcsak a padlót suvickolják helyettünk csillogósra, hanem innovatív vízszűrő technikájukkal azt is biztosítják, hogy a levegő mintegy 99.5%-a valóban tiszta legyen.

A légtér nagyságának megfelelően kiválasztott teljesítményű levegőtisztító berendezés hatékony harcostárs az őszi- téli időszakban a betegségek ellen. Eltünteti a baktériumokat, vírusokat és csírákat, védi egészségünket.

Legyőzve a kórokozókat beüzemelhetünk egy komplex tudású, esztétikus levegőtisztító berendezést, mely az életünket nem változtatja meg jelentősen, az életminőségünket viszont annál inkább. Ne ezen spóroljunk!

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2022. április 26.

Így válassz padlót otthonod helyiségeibe!

Összeszedtük, melyik helyiségbe milyen típusú padló illik a legjobban. Sokan az otthontervezésnél nem fordítanak elég figyelmet a padlóválasztásra: a koncepció csupán annyi, hogy a...

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...