Takarítási tippek kezdőknek és haladóknak

Otthonunk tisztán tartása embert próbáló feladat – főleg, ha több emberrel élünk egy fedél alatt. Akad, aki szeret takarítani, és van, akitől nagyon távol áll a házimunka; bárhogy is, meg kell csinálni. Bár nincsen titkos recept, amivel megkímélhetjük magunkat a takarítástól (hacsak nem számítjuk ide a professzionális segítség kérését), de akad pár tipp és trükk, amelyek segítségével gyorsabban és hatékonyabban tarthatjuk tisztán otthonunkat.

A padló portalanításához elengedhetetlen egy nagy teljesítményű porszívó. Tapasztalat, hogy érdemes vezeték nélküli darabot választani, hiszen jóval könnyebben rászánjuk magunkat a műveletre, ha nem kell szobáról-szobára rángatnunk porszívónkat és ki-be dugogatnunk-húzogatnunk csatlakozóját a konnektorból. Szerencsére ma már találunk minőségi darabokat, amelyek sokáig bírják töltés nélkül.

Dyson Cyclone V10™ Motorhead porzsák és vezeték nélküli porszívó - Dyson

A portalanítás után következik a padló alapos tisztítása: akár hagyományos felmosóval is csinálhatjuk, de megéri beruházni egy tisztítógépre (például egy gőztisztítóra), amivel még gyorsabban és hatékonyabban tehetjük higiénikussá otthonunkat.

Amennyiben a hagyományos kézi módszer mellett döntünk, ne haladjunk körkörösen: így csak a padlón lévő koszt mozgatjuk arrébb. Szoros S-alakban takarítsunk; sokkal higiénikusabb és tisztább lesz az eredmény. A vegyszeres felmosás után mindenképp mossunk fel még egyszer – ezúttal tiszta vízzel, így vissza tudjuk szedni a padlóra tapadt felesleges tisztítószereket. Utána jöhet még egy kör porszívózás, a felmosás ugyanis felszabadítja a leragadt koszt, és nem árt eltávolítani a feljött port.

Dyson Cyclone V10™ Motorhead porzsák és vezeték nélküli porszívó - Dyson

A legkönnyebb az egybefüggő burkolatok (például cement, márvány), a laminált és vinylpadlók tisztítása. A járólapoknál és a különféle parkettáknál gyakran megtörténik, hogy az illesztésnél vagy a fugánál megtelepszik a por – erre fordítsunk extra figyelmet, ha takarítanunk. Lehetőség szerint minden helyiségben használjunk külön felmosófejet, mivel így higiénikus – a vegyszeres felmosóvizet pedig gyakran öntsük ki és cseréjük felmosás közben.

Azonban fontos, hogy ne a padlóval kezdjünk, mivel a por lefelé száll. Először az ajtókat, ablakokat, szekrényeket, polcokat tisztítsuk, és mindig fentről lefelé haladjunk, így el tudjuk takarítani a leszálló port. Az alapos munka érdekében guggoljunk le, és nézzük meg, akadnak-e szennyeződések – különösképp érdemes ezt megtenni a konyhában, ahol az alsó polcokon keresgélve bosszankodva vehetjük észre, hogy nem távolítottunk el egy-egy foltot.

Gőztisztítóval akár vegyszer nélkül is higiénikussá tehetők a konyhai felületek - Kaercher

A fenti tippek segítségével gyorsabban és hatékonyabban takaríthatjuk otthonunkat és könnyebben megőrizhetjük a tisztaságot.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. szeptember 02.

Űzze ki otthonából a pollent, a füstöt, a port

Amikor szennyezésről beszélünk, általában kültéri szennyezésre gondolunk, azonban a beltéri levegőben is számos káros anyag fordulhat elő, amit szabad szemmel nem feltétlenül látunk....

2019. augusztus 21.

Takarítási tippek kezdőknek és haladóknak

Otthonunk tisztán tartása embert próbáló feladat – főleg, ha több emberrel élünk egy fedél alatt. Akad, aki szeret takarítani, és van, akitől nagyon távol áll a házimunka; bárhogy...

2019. augusztus 01.

Hogyan lehet egészséges az otthonunk?

Az utóbbi évek lakásépítéseinek legfőbb jellemzői – modern, környezettudatos, energiatakarékos – mellé egyre nagyobb igény mutatkozik a kiemelten egészséges, higiénikus...