A valódi fa parketták ápolása

Nem is kérdés, hogy a természetes anyagok korát éljük. Egyre többen választanak otthonukba szép, natúr köveket, vagy, kellemes meleg hatású fa anyagokat. A valódi fa parketta is egyre népszerűbb, azonban ahhoz, hogy hosszú időn át megőrizhesse szépségét, fontos a megfelelő ápolás és felületkezelés. De mire is ügyeljünk a tisztításkor, takarításkor, hogy hosszú legyen élettartama?

A cikket szerkesztette: Haro by IBDesign

A családi vállalkozás, amit 1866-ban a bajorországi Rosenheimban Franz Paul Hamberger téglagyár és fűrészüzemként indított. Mára Németország vezető parkettagyártója. 150 év után is családi vállalkozás maradt, tulajdonosi vezetés alatt a negyedik és ötödik generáció kezében. A tradíció és innováció ezen egysége jelzi a HARO parkettát is.

A Haro parkettagyár története

Az értékes fából, ami rendezett erdőgazdálkodásból származik, a legmodernebb innovatív gyártási technológiákkal, kiváló parketta készül, ami minden lakást értékkel ruház fel, és a lakásból otthont teremt.

A HARO TRITTY laminált padlóburkoló választásával az Ön előnye közel 150 éves fa megmunkálásból származó tudásunkból és 60 éves többrétegű parketta gyártásából származik. Mint parketta specialista, igazán jó érzéssel ajánljuk a legszebb és legtermészetesebb HARO fa burkolóinkat, melyek szinte megkülönböztethetetlenek a valódi parkettától. A megtévesztésig valódinak ható stlíusjegyek alapján válik igazán vonzóvá a laminált padlóburkoló termékcsalád is. Kedvelt és divatos termékek, mint a HARO TRITTY Campus, a HARO TRITTY Loft vagy a hosszabb formátumú HARO TRITTY Gran Via hangsúlyozzák a káprázatos parketta megjelenést.

A Hamberger cég generációk óta családi vállalkozásként működik, így előnyhöz jut a legendás „Németországban gyártott” minőségi termékekből is. Nyerjen inspirációt az összehasonlíthatatlanul széleskörű laminált burkolóinkból!

Akár a sokoldalú 75-ös szériából választ, vagy a keményebb 100-as szériából, akár az extraerős 250-es termékekből – mindegyik esetben olyan laminált padlót választ, mely lába alá varázsolja a padló iparban jelen lévő innovatív technológiát. Igazán kiemelkedő az egyedülállóan egyszerű és gyors installációs rendszer a „Top Connent”, akárcsak a ConforTec technológia a HARO TRITTY Silent CT-nél, mely a világ legcsendesebb laminált burkolója.

Azoknak ajánljuk, akik magas minőségű természetes padlóburkolót szeretnének. A HARO parketta és padló a megfelelő választás!

HARO gyár a minőség jegyében

Tapasztalt munkatársaikkal és a parkettagyártás évtizedes know-how-jával tudják biztosítani a Made in Germay, Made by HARO márkaminőséget. A legjobb példát parkettapadlóik ragasztása szolgáltatja. Világméretű szolgáltatóként parkettaléceiknek a trópusokon ugyanolyan tartósaknak kell lenniük, mint a sarkvidéken. Olyan ragasztásokat fejlesztettek ki, amelyek számolnak a legnagyobb kihívásokkal. Kézenfekvő, hogy ennek a többlet-ráfordításnak, amely a jobb minőséget célozza, megvan az eredménye.  A HARO sportpadlók a legkeményebb feltételek között, pl. olimpiai játékok alkalmával is bizonyítják a mesteri tudást. Ami ismét az Önök közvetlen előnyére szolgál. Végeredményben pedig a sport terén szerzett tapasztalataink közvetlenül megjelennek az otthonok számára gyártott parkettalécek gyártásában is. A tapasztalatnak és a know-how-nak ez az előnye jelenti a különbséget a HARO laminált padlók, parafa padlók, a parkettmanufaktur, a CELENIO és a DISANO termékek esetében.

HARO és az innováció

“Az életminőség megváltoztatásához az ügyfelek igényeiről is a legjobb információkkal kell rendelkezni. Hogy ne rohanjunk a trendek után, hanem mi alakítsuk azokat, finom érzékkel napfényre kell hozni a közös fejlesztéseket és igényeket. Mert a jövőben csak így lehet kialakítani az igényeknek megfelelő innovációkat. Hogy a HARO innovációs motorja minden ciklusban működik, azt mutatják az utóbbi években megvalósult úttörő új fejlesztéseink: legyen szó a minden fürdőszobai környezetben kellemes padlóérzetet biztosító Spa-Parkett típusról, a parkettmanufaktur által kézműves munkával előállított prémium padlókról, a clean & green ökológiai ápolószer-családról vagy a színtartósság érdekében UV-védelmet biztosító sunProtect termékről – innovációink mind az életminőség javítását szolgálják az Ön otthonában. Emellett van egy terület, amelyet különösen a szívünkön viselünk: a korlátok nélküli lakhatás. Egy egyre idősödő társadalomban fontosnak tartjuk, hogy olyan termékeket fejlesszünk ki, amelyek önmagukban meghatározott életet tesznek lehetővé.”

A praktikum és a szépség nálunk egyáltalán nem kizárt.

A HARO márkájú parkettában nemcsak egy közepes méretű családi vállalkozás sok évnyi tapasztalata és magas szintű minőségi követelménye rejlik, hanem számos innovatív megoldás is annak érdekében, hogy a padló lerakása, ápolása és használata még kényelmesebb legyen.

Éppen ezért a HARO munkatársai a ragasztó nélküli Lock Connect, Top Connectés ComforTec lerakási rendszerektől, a kiváló minőségű permaDur, bioTecés naturaLin-Naturöl felületkezelőktől a kényelmes Silent Pro zajcsökkentő alátétig és az aquaShield nedvességvédőig mindig új lehetőségeket keresnek – és találnak – a vállalat fejlesztő és gyártó részlegeiben ahhoz, hogy a fa nyersanyagból egy darab parkettát gyártsanak, amelyben Ön az első pillanattól évszázados örömét leli majd.

HARO a környezettudatosság jegyében

“Ha valaki, mint mi is, természetes anyagokból állítunk elő termékeket, nem mehetünk a természettel szemben, hanem együtt kell működnünk vele. A vállalat több mint 150 éves története azt sejteti, hogy a tartós tevékenység hogyan határozza meg mindennapos gyakorlatunkat. Jól mutatja az ezen a területen tanúsított tényleges elhivatottságunkat az a tény, hogy mi vagyunk Németország első 100% PEFC tanúsítvánnyal rendelkező parkettamárkája. Túlnyomórészt hazai fafajtákat használunk, és ezzel a rövidebb szállítási útvonalaknak köszönhetően a környezetre is kisebb hatást gyakorlunk. A HARO PARKETT alsó szerkezetéhez használt lucfenyő 2/3 részét a régióból szerezzük be.

Legkorszerűbb gyártási technológiáink környezeti szempontból ugyancsak egy lépést jelentenek a megfelelő irányba: így tudunk garantálni magas nyersanyag-kitermelést és azt, hogy ne pazaroljuk az értékes erőforrásokat. A folyamatosan kiigazított gondolkodásmódunk az energiaellátásban is megmutatkozik: már 1971 óta használjuk a gyártás során keletkező fahulladékot öko-áram előállítására, amelyet nemcsak a vállalatunk hasznosít, hanem a közösségi hálózatba is betáplálunk. 1998-ban a Hamberger cég fafeldolgozó vállalatként kapta meg a DIN EN 14001 tanúsítványt és az EU Öko-Audit szerinti következő értékelést: Egy vállalat megélt környezeti kompetenciája helyi gyökerekkel és régi hagyománnyal, amelyet a termékeken már első látásra fel lehet ismerni a “Kék Angyal” környezettudatosságot igazoló környezetvédelmi pecsétjéről.”

Kapcsolat
Bemutatóterem
3D bemutatóterem
Haro by IBDesign

 

Fotó: HARO Oak Sauvage Deep Brushed

 

Megfelelő környezet és klíma

Alapvetően fontos, hogy milyen páratartalom és hőmérséklet van otthonunkban. Fa parkettánál a természetes klíma megteremtésére érdemes törekednünk, ez pedig a 18-20 Celsius fokos hőmérséklet és az 50-60%-os relatív páratartalom. Valljuk be, ezt nem mindig tudjuk biztosítani, ezért például a téli hónapokban, amikor a fűtés miatt szárazabb a levegő, néhány trükköt bevethetünk. A zöld szobanövények, a rendszeres szellőztetés, szélsőséges esetekben pedig páradúsító rendszerek használata segíthet a páratartalom növelésében, amellyel a parketta összeszáradása, idő előtti megrepedezése megakadályozható.

 

Fotó: HARO American Walnut Markant

 

A tisztítás alapszabályai

A megfelelő hőmérséklet mellett a faparketta ugyanolyan ápolást és rendszeres tisztítást igényel, mint bármely más anyag. A portalanítását végezhetjük porszívóval, vagy száraz portörlővel. A nedves felmosóronggyal történő felmosást, illetve a takarítógépekkel történő vegyszeres tisztítást érdemes teljesen mellőzni, hiszen kárt tehetnek a fa anyagában.

Jól kicsavart nedves ruhával feltörölhetjük, majd utána érdemes szárazzal is áttörölni, felitatni a nedvességet, mert erre valamennyi fa – és laminált padló igen érzékeny.

 

Fotó: Otthonneked – Ápoljuk helyesen a padlónkat profi termékekkel!

 

Védelem a sérülések ellen

A takarításon túl a mindennapi használat során is sérülhet a parketta. Ha székek, görgős bútorok vannak a parkettázott helyiségben, akkor kérjünk segítséget abban, hogy milyen görgőket válasszunk. Vannak ugyanis olyan típusok, amelyek kimondottan keményebb, illetve puhább felületre valók.

Ne feledjük, a laminált padlók kevésbé érzékenyek, de ott is érdemes körültekintőnek lennünk. Valódi fa padlóknál viszont elkerülhetetlen, hogy a mozgatható bútorok, székek lábára mindenképpen ragasszunk filc anyagból készült alátéteket, hogy megóvjuk a szép burkolatot a karcolódástól.

 

Fotó: HARO Oak Universal Brushed

 

Olajozott felületek

Az olajozott parketta legfőbb jellemzője a természetes, szép, naturális megjelenés, és a természetes anyagnak köszönhetően hosszú élettartam. Az ápolás azonban itt is kulcskérdés. A frissen olajozott felületeket érdemes eleinte több ízben is áttörölni ápoló olajokkal átitatott törlőkendővel, legalábbis addig, amíg nem veszi fel a padló szerkezete a végleges formáját.

Később az évente két alkalommal történő olajozás is elegendő lesz, hogy a természetes fa kiszáradását megelőzzük – főként az erősebb igénybevételnek kitett, nagyobb forgalmú helyeken.

 

Fotó: HARO Oak Terra 

 

Emellett természetesen a napi szintű tisztítás – szárazon (partvis vagy porszívó segítségével) valamint az enyhén nedves időnkénti óvatos felmosás éppen úgy elengedhetetlen. Ám ehhez sem mindegy, hogy mit, milyen ápolószereket alkalmazunk. A gyártók ma már készen állnak arra, hogy tisztítószereket is biztosítsanak saját parkettáikhoz. A HARO parkettagyár kínálatában minden egyes felülethez találunk megfelelő takarítószert. A Clean&Green termékcsaládon belül az erős és könnyen kezelhető, strapabíró parkettákhoz a PermaDur, a természetes, olajozott felületekhez a NaturaLin Plus, a matt felülethez a NaturaDur, míg a waxoláshoz a BioTec terméket érdemes választani. Erről egy előző cikkünkben már részletesen írtunk.

 

Fotó: Otthonneked – Ápoljuk helyesen a padlónkat profi termékekkel!

 

Fontos, hogy a gyártók által kínált termékekkel garantáltan a legjobb végeredményt érhetjük el, ezért érdemes utánajárni, hogy mit ajánlanak és milyen felületekhez. A gondos ápolás hosszútávon biztosan megtérül, a természetes anyag mindig meghálálja a törődést.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2022. április 26.

Így válassz padlót otthonod helyiségeibe!

Összeszedtük, melyik helyiségbe milyen típusú padló illik a legjobban. Sokan az otthontervezésnél nem fordítanak elég figyelmet a padlóválasztásra: a koncepció csupán annyi, hogy a...

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...