A valódi fa parketták ápolása

Nem is kérdés, hogy a természetes anyagok korát éljük. Egyre többen választanak otthonukba szép, natúr köveket, vagy, kellemes meleg hatású fa anyagokat. A valódi fa parketta is egyre népszerűbb, azonban ahhoz, hogy hosszú időn át megőrizhesse szépségét, fontos a megfelelő ápolás és felületkezelés. De mire is ügyeljünk a tisztításkor, takarításkor, hogy hosszú legyen élettartama?

A cikket szerkesztette: Haro by IBDesign

A családi vállalkozás, amit 1866-ban a bajorországi Rosenheimban Franz Paul Hamberger téglagyár és fűrészüzemként indított. Mára Németország vezető parkettagyártója. 150 év után is családi vállalkozás maradt, tulajdonosi vezetés alatt a negyedik és ötödik generáció kezében. A tradíció és innováció ezen egysége jelzi a HARO parkettát is.

A Haro parkettagyár története

Az értékes fából, ami rendezett erdőgazdálkodásból származik, a legmodernebb innovatív gyártási technológiákkal, kiváló parketta készül, ami minden lakást értékkel ruház fel, és a lakásból otthont teremt.

A HARO TRITTY laminált padlóburkoló választásával az Ön előnye közel 150 éves fa megmunkálásból származó tudásunkból és 60 éves többrétegű parketta gyártásából származik. Mint parketta specialista, igazán jó érzéssel ajánljuk a legszebb és legtermészetesebb HARO fa burkolóinkat, melyek szinte megkülönböztethetetlenek a valódi parkettától. A megtévesztésig valódinak ható stlíusjegyek alapján válik igazán vonzóvá a laminált padlóburkoló termékcsalád is. Kedvelt és divatos termékek, mint a HARO TRITTY Campus, a HARO TRITTY Loft vagy a hosszabb formátumú HARO TRITTY Gran Via hangsúlyozzák a káprázatos parketta megjelenést.

A Hamberger cég generációk óta családi vállalkozásként működik, így előnyhöz jut a legendás „Németországban gyártott” minőségi termékekből is. Nyerjen inspirációt az összehasonlíthatatlanul széleskörű laminált burkolóinkból!

Akár a sokoldalú 75-ös szériából választ, vagy a keményebb 100-as szériából, akár az extraerős 250-es termékekből – mindegyik esetben olyan laminált padlót választ, mely lába alá varázsolja a padló iparban jelen lévő innovatív technológiát. Igazán kiemelkedő az egyedülállóan egyszerű és gyors installációs rendszer a „Top Connent”, akárcsak a ConforTec technológia a HARO TRITTY Silent CT-nél, mely a világ legcsendesebb laminált burkolója.

Azoknak ajánljuk, akik magas minőségű természetes padlóburkolót szeretnének. A HARO parketta és padló a megfelelő választás!

HARO gyár a minőség jegyében

Tapasztalt munkatársaikkal és a parkettagyártás évtizedes know-how-jával tudják biztosítani a Made in Germay, Made by HARO márkaminőséget. A legjobb példát parkettapadlóik ragasztása szolgáltatja. Világméretű szolgáltatóként parkettaléceiknek a trópusokon ugyanolyan tartósaknak kell lenniük, mint a sarkvidéken. Olyan ragasztásokat fejlesztettek ki, amelyek számolnak a legnagyobb kihívásokkal. Kézenfekvő, hogy ennek a többlet-ráfordításnak, amely a jobb minőséget célozza, megvan az eredménye.  A HARO sportpadlók a legkeményebb feltételek között, pl. olimpiai játékok alkalmával is bizonyítják a mesteri tudást. Ami ismét az Önök közvetlen előnyére szolgál. Végeredményben pedig a sport terén szerzett tapasztalataink közvetlenül megjelennek az otthonok számára gyártott parkettalécek gyártásában is. A tapasztalatnak és a know-how-nak ez az előnye jelenti a különbséget a HARO laminált padlók, parafa padlók, a parkettmanufaktur, a CELENIO és a DISANO termékek esetében.

HARO és az innováció

“Az életminőség megváltoztatásához az ügyfelek igényeiről is a legjobb információkkal kell rendelkezni. Hogy ne rohanjunk a trendek után, hanem mi alakítsuk azokat, finom érzékkel napfényre kell hozni a közös fejlesztéseket és igényeket. Mert a jövőben csak így lehet kialakítani az igényeknek megfelelő innovációkat. Hogy a HARO innovációs motorja minden ciklusban működik, azt mutatják az utóbbi években megvalósult úttörő új fejlesztéseink: legyen szó a minden fürdőszobai környezetben kellemes padlóérzetet biztosító Spa-Parkett típusról, a parkettmanufaktur által kézműves munkával előállított prémium padlókról, a clean & green ökológiai ápolószer-családról vagy a színtartósság érdekében UV-védelmet biztosító sunProtect termékről – innovációink mind az életminőség javítását szolgálják az Ön otthonában. Emellett van egy terület, amelyet különösen a szívünkön viselünk: a korlátok nélküli lakhatás. Egy egyre idősödő társadalomban fontosnak tartjuk, hogy olyan termékeket fejlesszünk ki, amelyek önmagukban meghatározott életet tesznek lehetővé.”

A praktikum és a szépség nálunk egyáltalán nem kizárt.

A HARO márkájú parkettában nemcsak egy közepes méretű családi vállalkozás sok évnyi tapasztalata és magas szintű minőségi követelménye rejlik, hanem számos innovatív megoldás is annak érdekében, hogy a padló lerakása, ápolása és használata még kényelmesebb legyen.

Éppen ezért a HARO munkatársai a ragasztó nélküli Lock Connect, Top Connectés ComforTec lerakási rendszerektől, a kiváló minőségű permaDur, bioTecés naturaLin-Naturöl felületkezelőktől a kényelmes Silent Pro zajcsökkentő alátétig és az aquaShield nedvességvédőig mindig új lehetőségeket keresnek – és találnak – a vállalat fejlesztő és gyártó részlegeiben ahhoz, hogy a fa nyersanyagból egy darab parkettát gyártsanak, amelyben Ön az első pillanattól évszázados örömét leli majd.

HARO a környezettudatosság jegyében

“Ha valaki, mint mi is, természetes anyagokból állítunk elő termékeket, nem mehetünk a természettel szemben, hanem együtt kell működnünk vele. A vállalat több mint 150 éves története azt sejteti, hogy a tartós tevékenység hogyan határozza meg mindennapos gyakorlatunkat. Jól mutatja az ezen a területen tanúsított tényleges elhivatottságunkat az a tény, hogy mi vagyunk Németország első 100% PEFC tanúsítvánnyal rendelkező parkettamárkája. Túlnyomórészt hazai fafajtákat használunk, és ezzel a rövidebb szállítási útvonalaknak köszönhetően a környezetre is kisebb hatást gyakorlunk. A HARO PARKETT alsó szerkezetéhez használt lucfenyő 2/3 részét a régióból szerezzük be.

Legkorszerűbb gyártási technológiáink környezeti szempontból ugyancsak egy lépést jelentenek a megfelelő irányba: így tudunk garantálni magas nyersanyag-kitermelést és azt, hogy ne pazaroljuk az értékes erőforrásokat. A folyamatosan kiigazított gondolkodásmódunk az energiaellátásban is megmutatkozik: már 1971 óta használjuk a gyártás során keletkező fahulladékot öko-áram előállítására, amelyet nemcsak a vállalatunk hasznosít, hanem a közösségi hálózatba is betáplálunk. 1998-ban a Hamberger cég fafeldolgozó vállalatként kapta meg a DIN EN 14001 tanúsítványt és az EU Öko-Audit szerinti következő értékelést: Egy vállalat megélt környezeti kompetenciája helyi gyökerekkel és régi hagyománnyal, amelyet a termékeken már első látásra fel lehet ismerni a “Kék Angyal” környezettudatosságot igazoló környezetvédelmi pecsétjéről.”

Haro by IBDesign

 

Fotó: HARO Oak Sauvage Deep Brushed

 

Megfelelő környezet és klíma

Alapvetően fontos, hogy milyen páratartalom és hőmérséklet van otthonunkban. Fa parkettánál a természetes klíma megteremtésére érdemes törekednünk, ez pedig a 18-20 Celsius fokos hőmérséklet és az 50-60%-os relatív páratartalom. Valljuk be, ezt nem mindig tudjuk biztosítani, ezért például a téli hónapokban, amikor a fűtés miatt szárazabb a levegő, néhány trükköt bevethetünk. A zöld szobanövények, a rendszeres szellőztetés, szélsőséges esetekben pedig páradúsító rendszerek használata segíthet a páratartalom növelésében, amellyel a parketta összeszáradása, idő előtti megrepedezése megakadályozható.

 

Fotó: HARO American Walnut Markant

 

A tisztítás alapszabályai

A megfelelő hőmérséklet mellett a faparketta ugyanolyan ápolást és rendszeres tisztítást igényel, mint bármely más anyag. A portalanítását végezhetjük porszívóval, vagy száraz portörlővel. A nedves felmosóronggyal történő felmosást, illetve a takarítógépekkel történő vegyszeres tisztítást érdemes teljesen mellőzni, hiszen kárt tehetnek a fa anyagában.

Jól kicsavart nedves ruhával feltörölhetjük, majd utána érdemes szárazzal is áttörölni, felitatni a nedvességet, mert erre valamennyi fa – és laminált padló igen érzékeny.

 

Fotó: Otthonneked - Ápoljuk helyesen a padlónkat profi termékekkel!

 

Védelem a sérülések ellen

A takarításon túl a mindennapi használat során is sérülhet a parketta. Ha székek, görgős bútorok vannak a parkettázott helyiségben, akkor kérjünk segítséget abban, hogy milyen görgőket válasszunk. Vannak ugyanis olyan típusok, amelyek kimondottan keményebb, illetve puhább felületre valók.

Ne feledjük, a laminált padlók kevésbé érzékenyek, de ott is érdemes körültekintőnek lennünk. Valódi fa padlóknál viszont elkerülhetetlen, hogy a mozgatható bútorok, székek lábára mindenképpen ragasszunk filc anyagból készült alátéteket, hogy megóvjuk a szép burkolatot a karcolódástól.

 

Fotó: HARO Oak Universal Brushed

 

Olajozott felületek

Az olajozott parketta legfőbb jellemzője a természetes, szép, naturális megjelenés, és a természetes anyagnak köszönhetően hosszú élettartam. Az ápolás azonban itt is kulcskérdés. A frissen olajozott felületeket érdemes eleinte több ízben is áttörölni ápoló olajokkal átitatott törlőkendővel, legalábbis addig, amíg nem veszi fel a padló szerkezete a végleges formáját.

Később az évente két alkalommal történő olajozás is elegendő lesz, hogy a természetes fa kiszáradását megelőzzük – főként az erősebb igénybevételnek kitett, nagyobb forgalmú helyeken.

 

Fotó: HARO Oak Terra 

 

Emellett természetesen a napi szintű tisztítás – szárazon (partvis vagy porszívó segítségével) valamint az enyhén nedves időnkénti óvatos felmosás éppen úgy elengedhetetlen. Ám ehhez sem mindegy, hogy mit, milyen ápolószereket alkalmazunk. A gyártók ma már készen állnak arra, hogy tisztítószereket is biztosítsanak saját parkettáikhoz. A HARO parkettagyár kínálatában minden egyes felülethez találunk megfelelő takarítószert. A Clean&Green termékcsaládon belül az erős és könnyen kezelhető, strapabíró parkettákhoz a PermaDur, a természetes, olajozott felületekhez a NaturaLin Plus, a matt felülethez a NaturaDur, míg a waxoláshoz a BioTec terméket érdemes választani. Erről egy előző cikkünkben már részletesen írtunk.

 

Fotó: Otthonneked - Ápoljuk helyesen a padlónkat profi termékekkel!

 

Fontos, hogy a gyártók által kínált termékekkel garantáltan a legjobb végeredményt érhetjük el, ezért érdemes utánajárni, hogy mit ajánlanak és milyen felületekhez. A gondos ápolás hosszútávon biztosan megtérül, a természetes anyag mindig meghálálja a törődést.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. június 18.

Rendszerezés és tárolás

A legtöbben tavaszra vagy nyárra időzítik a nagytakarítást, festést, esetleg a lakás átrendezését. Ennek egyik oka, hogy mindig bízunk abban, hogy ilyenkor jobb az idő, hiszen valljuk...

2019. május 27.

Nyári szelektálás magasfokon

Az időjárás láttán talán hihetetlen, de már majdnem beköszöntött a nyár – az önfeledtség, vidámság, boldogság évszaka.

2019. május 11.

Intelligens porszívó? Létezik!

A tavasz beköszöntével legtöbbünknél előtérbe kerül a nagytakarítás gondolata, azonban nem mindegy, hogy milyen porszívót hívunk segítségül a feladathoz. Ma már ugyanis egy...