Takarításra felkészülni!

Bár még van időnk tavaszig és általában a jó idő megjelenésével vágunk bele otthonunk nagyszabású kitakarításába, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk az évszakhoz. Egy borús, szürke hétvége is kimondottan alkalmas arra, hogy a beltéri takarításnak, szortírozásnak nekiessünk. Persze, persze, az ablakpucolásra messze nem ez a legmegfelelőbb időszak, de azon kívül is bőven akad teendő.

Bár még van időnk tavaszig és általában a jó idő megjelenésével vágunk bele otthonunk nagyszabású kitakarításába, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk az évszakhoz. Egy borús, szürke hétvége is kimondottan alkalmas arra, hogy a beltéri takarításnak, szortírozásnak nekiessünk. Persze, persze, az ablakpucolásra messze nem ez a legmegfelelőbb időszak, de azon kívül is bőven akad teendő.

Munkakezdés előtt…

Mielőtt rászánnánk magunkat a nagytakarításra, vegyük számba, hogy egy napba mi fér bele és melyek a legégetőbb teendők. Ha ezzel megvagyunk, akkor nem árt ellenőrizni azt sem, hogy minden takarítószer, eszköz van-e otthon. Nincs is annál rosszabb, mint amikor a munkát megszakítva kell elmennünk, hogy beszerezzük a vízkőoldót vagy a lefolyótisztítót.

És ha már a beszerzésnél tartunk, akkor van egy-két apró részlet, amelyre azért érdemes figyelnünk, hogy megóvjuk berendezéseink minőségét. Bár az újonnan vásárolt termékek, konyhai vagy éppen fürdőszobai eszközök használati utasításait, termékleírásait a legtöbbünk nem szereti böngészni, mégis érdemes néhány percet arra szánni, hogy a gyártó mit ajánl, amikor karbantartásra, tisztításra kerül a sor.

A szaniterek védelmében

Szaniterek tisztításakor kimondottan káros lehet az olyan szer, amely klórt tartalmaz. Sok gyártónak éppen ezért van olyan tisztítószere, amelyet kimondottan saját termékeihez ajánl, ráadásul általában teljes jótállást vállal használatuk esetén.

Szaniterek tisztítása

Festett falak – nem lehetetlen a tisztítás

Ma már számos gyártó kínál vízálló falfestéket. Ez két okból is praktikus: először is lehetőséget ad arra, hogy fürdőszobában a burkolatok mennyiségét csökkentsük, ettől szellősebbé, könnyedebbé tehetjük a helyiséget. Főleg akkor van jelentősége, ha kicsi az alapterület. Illetve konyha vagy gyerekszoba esetén is előnyös lehet a mosható falfelület. Ez nem jelenti azt, hogy a néhány évente szükséges festést megússzuk, azonban egy-két nem kívánatos folttól könnyedén meg tudunk szabadulni.

Kimondottan kényes felületek

parketta ápolásánál is szakszerű körültekintés szükséges. A hagyományos, fa burkolat tisztításához elengedhetetlen a speciális tisztítószer használata. Itt is érdemes utánajárni, hogy a gyártó mit ajánl, de a piacon is számos lehetőség közül választhatunk. A laminált parketták kevésbé kényesek, azonban a megfelelő törődés ezeknél is fontos. A minősége, kopásállósága is meghatározza, hogy mennyire bírja a felmosást, vizes takarítást.

Vízálló padló – igen, létezik!

Bőrápolás mesterfokon

A fa mellett a bőr bútorok tisztán tartása a másik igencsak kényes kérdés. Egyértelmű, hogy a víz szóba sem jöhet. Puha ronggyal át tudjuk törölni és az ápolásra is időt kell fordítani. Bőrápolóval átitatott törlőkendők, folyadékok egyaránt szóba jöhetnek. A gyártó javaslatát azonban itt is érdemes szem előtt tartani, mert ha garanciális probléma merül fel, sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat.

Ha inkább másra bízzuk

Amikor a munkahelyi feladatok, a család körüli teendők elhatalmasodnak felettünk, akkor jó megoldás, ha számba vesszük, hogy mi az, amit más is csinálhat helyettünk. Tipikusan ilyen feladat a vasalás vagy a bevásárlás mellett a takarítás is.

Sokaknak hosszú időt vesz igénybe, míg meghozzák ezt a döntést. Páran attól félnek, hogy „mit szólnak a szomszédok”, van akit az zavar, hogy nem tud beleszólni a folyamatokba, van, aki nehezen fogadja, hogy otthonában egy „idegen” tevékenykedik. Viszont ha meghoztuk a döntést, akkor feltétlenül szánjunk időt arra, hogy a kiválasztott segítőnknek részletesen elmondjuk, hogy melyik bútorunk, berendezésünk milyen törődést kíván. Így ő is könnyebben dolgozhat és abban is biztosak lehetünk, hogy otthonunk jó kezekbe kerül. Ha pedig a végeredmény kifogástalan, akkor ezeken a tényezőkön kár is gondolkodni, hiszen ami időt a takarítással megspóroltunk az tölthetjük valami olyanra, ami feltölt bennünket, energiát ad és segít abban, hogy a hétköznapokban minél inkább helyt álljunk.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2022. április 26.

Így válassz padlót otthonod helyiségeibe!

Összeszedtük, melyik helyiségbe milyen típusú padló illik a legjobban. Sokan az otthontervezésnél nem fordítanak elég figyelmet a padlóválasztásra: a koncepció csupán annyi, hogy a...

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...