Takarításra felkészülni!

Bár még van időnk tavaszig és általában a jó idő megjelenésével vágunk bele otthonunk nagyszabású kitakarításába, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk az évszakhoz. Egy borús, szürke hétvége is kimondottan alkalmas arra, hogy a beltéri takarításnak, szortírozásnak nekiessünk. Persze, persze, az ablakpucolásra messze nem ez a legmegfelelőbb időszak, de azon kívül is bőven akad teendő.

Bár még van időnk tavaszig és általában a jó idő megjelenésével vágunk bele otthonunk nagyszabású kitakarításába, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk az évszakhoz. Egy borús, szürke hétvége is kimondottan alkalmas arra, hogy a beltéri takarításnak, szortírozásnak nekiessünk. Persze, persze, az ablakpucolásra messze nem ez a legmegfelelőbb időszak, de azon kívül is bőven akad teendő.

Munkakezdés előtt…

Mielőtt rászánnánk magunkat a nagytakarításra, vegyük számba, hogy egy napba mi fér bele és melyek a legégetőbb teendők. Ha ezzel megvagyunk, akkor nem árt ellenőrizni azt sem, hogy minden takarítószer, eszköz van-e otthon. Nincs is annál rosszabb, mint amikor a munkát megszakítva kell elmennünk, hogy beszerezzük a vízkőoldót vagy a lefolyótisztítót.

És ha már a beszerzésnél tartunk, akkor van egy-két apró részlet, amelyre azért érdemes figyelnünk, hogy megóvjuk berendezéseink minőségét. Bár az újonnan vásárolt termékek, konyhai vagy éppen fürdőszobai eszközök használati utasításait, termékleírásait a legtöbbünk nem szereti böngészni, mégis érdemes néhány percet arra szánni, hogy a gyártó mit ajánl, amikor karbantartásra, tisztításra kerül a sor.

A szaniterek védelmében

Szaniterek tisztításakor kimondottan káros lehet az olyan szer, amely klórt tartalmaz. Sok gyártónak éppen ezért van olyan tisztítószere, amelyet kimondottan saját termékeihez ajánl, ráadásul általában teljes jótállást vállal használatuk esetén.

Szaniterek tisztítása

Festett falak – nem lehetetlen a tisztítás

Ma már számos gyártó kínál vízálló falfestéket. Ez két okból is praktikus: először is lehetőséget ad arra, hogy fürdőszobában a burkolatok mennyiségét csökkentsük, ettől szellősebbé, könnyedebbé tehetjük a helyiséget. Főleg akkor van jelentősége, ha kicsi az alapterület. Illetve konyha vagy gyerekszoba esetén is előnyös lehet a mosható falfelület. Ez nem jelenti azt, hogy a néhány évente szükséges festést megússzuk, azonban egy-két nem kívánatos folttól könnyedén meg tudunk szabadulni.

Kimondottan kényes felületek

parketta ápolásánál is szakszerű körültekintés szükséges. A hagyományos, fa burkolat tisztításához elengedhetetlen a speciális tisztítószer használata. Itt is érdemes utánajárni, hogy a gyártó mit ajánl, de a piacon is számos lehetőség közül választhatunk. A laminált parketták kevésbé kényesek, azonban a megfelelő törődés ezeknél is fontos. A minősége, kopásállósága is meghatározza, hogy mennyire bírja a felmosást, vizes takarítást.

Vízálló padló – igen, létezik!

Bőrápolás mesterfokon

A fa mellett a bőr bútorok tisztán tartása a másik igencsak kényes kérdés. Egyértelmű, hogy a víz szóba sem jöhet. Puha ronggyal át tudjuk törölni és az ápolásra is időt kell fordítani. Bőrápolóval átitatott törlőkendők, folyadékok egyaránt szóba jöhetnek. A gyártó javaslatát azonban itt is érdemes szem előtt tartani, mert ha garanciális probléma merül fel, sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat.

Ha inkább másra bízzuk

Amikor a munkahelyi feladatok, a család körüli teendők elhatalmasodnak felettünk, akkor jó megoldás, ha számba vesszük, hogy mi az, amit más is csinálhat helyettünk. Tipikusan ilyen feladat a vasalás vagy a bevásárlás mellett a takarítás is.

Sokaknak hosszú időt vesz igénybe, míg meghozzák ezt a döntést. Páran attól félnek, hogy „mit szólnak a szomszédok”, van akit az zavar, hogy nem tud beleszólni a folyamatokba, van, aki nehezen fogadja, hogy otthonában egy „idegen” tevékenykedik. Viszont ha meghoztuk a döntést, akkor feltétlenül szánjunk időt arra, hogy a kiválasztott segítőnknek részletesen elmondjuk, hogy melyik bútorunk, berendezésünk milyen törődést kíván. Így ő is könnyebben dolgozhat és abban is biztosak lehetünk, hogy otthonunk jó kezekbe kerül. Ha pedig a végeredmény kifogástalan, akkor ezeken a tényezőkön kár is gondolkodni, hiszen ami időt a takarítással megspóroltunk az tölthetjük valami olyanra, ami feltölt bennünket, energiát ad és segít abban, hogy a hétköznapokban minél inkább helyt álljunk.

2020. július 02.

Így lesz igazán tiszta és vírusmentes otthonod!

2020-ban nyilvánvalóvá vált, hogy még a szokásosnál is sokkal fontosabb személyes higiéniánk és otthonunk tisztasága – sokan most döbbentünk rá, hogy eddig nem tudott helyesen kezet...

2020. április 14.

Ezzel garantáltan vírusmentes lesz otthonod!

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a higiénia és a tisztaság a mostani helyzetben kiemelt fontosságot érdemel. Most létfontosságú, hogy tisztán tartsuk magunkat és otthonunkat,...

2020. január 31.

Fenntartható otthon – Kezdd tiszta lappal az évet

Szerencsére egyre többen kezdik felismerni, hogy az elképesztően környezetpusztító életmód brutális következményekkel jár, és a klímaválság ellen csak a fenntarthatóságra való...