Irány vidék! – Építészeti kezdeményezések a falvak vonzóvá tételéért

Számos kezdeményezés irányul a vidék vonzóvá tételére: beruházások, munkahelyteremtés, pályázatok vagy épp a Magyar falvak program, mind a vidéki települések népességvonzó erejét hivatottak elősegíteni.

A cikket szerkesztette: Hörmann Hungária Kft.

Otthonunk őrzője, védelmezője, mely óv az illetéktelen behatolóktól, a hidegtől és a forróságtól – ez a bejárati ajtó.

A Hörmann modern bejárati ajtói egyszerre többféle elvárásnak is megfelelnek – biztonságosak, hőszigetelők, tűzállók – és szinte bármilyen típusú házhoz, lakáshoz illenek. Ugyanilyen fontos a garázskapu, amely szintén egy hosszú távú beruházás, általában évtizedekre választjuk. A bejárati ajtóhoz hasonlóan a garázskapu befolyásolja többek közt az otthon biztonságát, a ház esztétikáját és a kiadásokat. A tökéletes otthonképet úgy érhetjük el, ha a garázskapu és a bejárati ajtó összhangban vannak egymással. Európa piacvezető ajtó- és kapugyártójának kínálatában ilyen kombinációk is elérhetők, többféle választási lehetőség adott. A Hörmann portfóliója több mint 70 bejárati ajtó modellt tartalmaz, 11 színárnyalatban. Az alapfelszereléshez 5 pontos automata zár is tartozik. A H-5 automata biztonsági zár mechanikus működésű, önmagától reteszelődik, amint a kioldónyelv az ajtószárnyba nyomódik.

A fűtésszámla a rezsiköltségek jelentős részét teszi ki, ezért rendkívül fontos, hogy a bejárati ajtó megfelelően hőszigeteljen. A ThermoPro acél bejárati ajtók ennek az igénynek felelnek meg: szépek, 8 pontos reteszeléssel gondoskodnak a biztonságról, körbefutó dupla tömítésük csökkenti a hőveszteséget, a lábrésznél lévő kiegészítő kefetömítés szél és vihar ellen is védelmet nyújt. A kiváló ThermoPro Plus bejárati ajtók egy síkot alkotó felülettel, 65 mm vastag, PU-kihabosított, belső szárnykeretes és vastag falcos acél ajtólappal rendelkeznek. A ThermoPro Plus két modellje kapható az M bordás szekcionált garázskapuval azonos kivitelben. Passzívházakhoz ideális megoldást jelent a ThermoCarbon alumínium bejárati ajtó. Az acél szekcionált garázskapuk 15 azonos árú, népszerű színből, valamint a RAL skála kb. 200 színéből és 6-féle Decograin dekorfelületből választhatók. Tömörfa szekcionált kapu kétféle fafajtában – luc- és Hemlock fenyő – elérhető, a felületek lazúros színbevonatot kapnak, melyek nyolcféle színből választhatók, így a bejárati ajtóhoz, illetve a ház összhatásához igazítható.

A Hörmann érdekes megoldást ajánl a homlokzatkialakításhoz: az ALR alumínium szekcionált kaput úgy építi be a homlokzatba, hogy az szinte láthatatlan, kapuburkolatként pedig tetszés szerint lehet használni fát, kerámiát, fémet, műanyagot. Egy klasszikus vagy szecessziós stílusú épülethez tökéletes kiegészítő lehet az impregnált, fehérre alapozott, tömörfa kazettás kapu. A hagyományos családi ház különlegessé varázsolható például egy Silkgrain felületű, a homlokzat színéhez illő, L bordás kapuval, amitől az épület szinte megújul. Rusztikus kapumotívumokkal vagy egyedi kialakítású design fakapuval egyedi hatás érhető el. A garázskapun megjelenhetnek a kedvenc mintáink, monogramunk, a házszám – elég ehhez egy egyszerű rajz –, és a garázs kapu elkészül tömör fenyőből, sőt a kapu kaphat vasalatot, díszfogantyút is. Ráadásul a Hörmann minden kapuhoz egy vele külsőleg teljesen megegyező, praktikus garázsmellékajtót is kínál.

A Hörmann termékpalettájában garantáltan megtalálja mindenki a háza stílusához, színéhez, bármilyen egyedi igényéhez tökéletesen alkalmazkodó bejárati ajtót, garázskaput.

Kapcsolat
Bemutatóterem
3D bemutatóterem
Hörmann Hungária Kft.

A Style&Home 2016-ban indított „Jövő Otthonai” építészpályázata szintén a vidéki építkezést emelte fókuszába, olyan támogatókkal, mint a Kludi, a Trilak vagy a garázskapuk és bejárati ajtók legjobbja, a Hörmann Hungária.

A pályázati kiírás tárgya idén Kisszékely település belterületén, egy eddig beépítetlen telken egy vidéki lakóház vagy nyaraló tervezése. Az új pályázat kiírása kapcsán a tavaly díjazott fiatal építészhallgatót, Senánszky Zsófiát kérdeztük a pályamunkáról, terveiről, elképzeléseiről. Zsófia munkájában a kortárs és a népi építészet és design elemeit keresztezte, így hozva létre múlt, jelen és jövő izgalmas ötvözetét.

 

Miért döntöttél a vidéki helyszín mellett?

Én magam is borsodi vagyok, és főleg gyerekkoromban, de most is sokat kirándulok a környéken, látom a falvakat. A pályázati kiírást olvasva elsőre az jutott eszembe, hogy ezeket a településeket milyen szép környezetbe építették és mégis hogy elhanyagolódnak. Érdekesnek tartottam elgondolkodni azon, hogyan lehetne ezt megállítani, esetleg újra vonzóvá tenni, hogy egyáltalán érdemes-e, és hogy milyen kontextusban lehet erről beszélni a mai világban.

 

A pályaműved alapján számodra fontos kérdés a falvak elnéptelenedése. Miért? Mit gondolsz erről a jelenségről?

Ma már természetes az urbanizáció folyamata, mindenki a nagy városokba költözik, és a falvak egyre inkább lakosok nélkül maradnak. Emellett néha-néha lehet hallani kezdeményezésekről is, amelyek éppen a vidékre való kivonulásról szólnak. A falvak szerepe a világban mára teljesen megváltozott, és ez érdekes helyzeteket tud eredményezni. Érdekes volt azon gondolkodni, hogy egy régi életmód szerint kialakított helyzetbe hogyan és milyen típusú mai eszméket lehetséges telepíteni. Erre megoldást talán csak tapasztalat útján tudunk találni.

 

A tervezéskor mik voltak a legfontosabb szempontok, melyeket szem előtt tartottál? 

Fontosnak tartottam a ház építészeti múltjának megőrzését és próbáltam megérteni, hogy az idő múlásával járó beavatkozások hogyan hatottak a ház életére. Ezt szem előtt tartva a fenntarthatóság és a kortárs gondolkodásmód szerint próbáltam az épületet átalakítani.

 

Mi alapján választottad ki a felhasznált anyagokat? 

A meglévő épület a helyi anyagok felhasználásával épült, a házat elsősorban a bazalt és a fa jellemzi, a tervemben ezt vittem tovább. Az erdős, hegyvidéki környezetnek köszönhetően adódott ez az anyaghasználat, mely a hely szellemévé vált.

 

Miért döntöttél a pályamunkádban felhasznált termékek mellett? Mi volt az, ami meggyőzött mondjuk a Hörmann garázskapuja mellett? 

A korszerűség és a fenntarthatóság fontos szempont volt a tervezésnél, ami a választott termékekre jellemző. Emellett a széleskörű választék lehetőséget ad a legkülönfélébb helyzetekhez való idomulásra, jól illeszkednek különféle helyzetekben, így bátran használhattam a népi építészeti elemek mellett is a korszerű gyártmányaikat.

 

Miért volt számodra fontos a helyi népi építészet beemelése? Mi jellemzi ezt a stílust? 

A tervezést a meglévő épület megismerésével kezdtem, ehhez hozzá tartozik a környezet, a hely, ahova épült és maga a kor építészete.

A falut szalagtelkes, fűrészfogas beépítés jellemzi. Az épületei az északi háztípushoz tartoznak, hosszúházas, szoba–pitvar, pitvaros konyha–kamra–istálló kialakítással. Kontyolt tetőfedést használtak. A magyar népi építészetre jellemzően itt is tornácos kialakítással találkozhatunk, mely egy fedett-nyitott teret eredményez a bejárat előtt és teret ad a megérkezés örömének.

 

A népi építészet jellemzői mennyire összeegyeztethetők a modern építészet értékeivel (pl. a passzív házak kialakításával)? Vannak olyan jegyek a tradicionális népi építészetben, amelyek ma is megállják a helyüket? 

A népi építészeti előképek érdekes alapot tudnak adni egy kortárs épületnek, ebből tanulva, az archetípusokat felhasználva lehet valami izgalmasat létrehozni. Mindig fontos maga a hely, ahova a ház épül. A tornácos kialakítás jellemző a népi építészetünkre, mely energetikai szempontból jó megoldást ad, tömör, túllógó árnyékoló szerkezetként működik. Mindezek mellett a ház szíve a családi tűzhely, a kályha is megújuló energiaforrás, mivel biomasszával működik.

 

Melyek a kortárs építészet legfontosabb elemei? Mik a legfontosabb támpontok? 

Számomra fontos, hogy legyen egy fő gondolatszál, amihez tervezés során vissza-visszatérhetünk, akár önellenőrzésképpen is. Egy épület tervezésénél mindig a korabeli eszméket követve lehet csak tervezni az elmúlt dolgok tanulságai alapján.

Senánszky Zsófia pályamunkáját IDE KATTINTVA tekintheti meg.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...