CONSTRUMA hírek – Csupa geometria

A geometriai formák sokadik reneszánszukat élik a lakberendezésben. Az internetes keresések szerint még sosem voltak ilyen népszerűek ezek az alakzatok, mint idén – több száz százalékkal többen kerestek rá a különféle geometrikus lakberendezési elemekre.

Fotó: unsplash.com

 

Geometria, más néven mértan. Az eredeti görög szó jelentése földmérés – a kifejezés rengeteg tudományterületet foglal magába. Mindannyian belekóstoltunk kicsit általános iskolában, így a mértani formák egyikünk számára sem ismeretlenek: neveztük őket ponthalmaznak vagy mértani helynek is. A geometria és a mértani formák adják az építészet alapját: ezek az alakzatok határozták meg a legtöbb építmény terveit és végső kinézetét.

Fotó: unsplash.com

 

Az ismétlődő geometriai mintázatok alkalmazása a modernizmussal vált megszokottá – szakítottak a klasszicizmus díszességével, és a funkció került előtérbe a forma helyett. Repetitív, szögletes alakzatok mindenhol, a modernista és brutalista építészet jegyében: rend, céltudatosság, logika és struktúra – ezek jellemezték a (főképp a háború utáni) modernista építészet stílusát.

Fotó: Barabás Téglakő

 

Bár a modernista és a brutalista mozgalom építészei pont a díszességet próbálták elkerülni, ironikus módon a geometriai formák ismétlődésének, egyöntetűségének és szimmetriának köszönhetően a megfelelő perspektívából nézve egy újfajta dekoratív kompozíciót sikerült létrehozniuk, amely a későbbiekben a lakberendezésre is hatással volt. Sokszögek, körök, ellipszisek, gömbök, téglatestek: mind a geometria részei. Számos alakzat közülük teljesen megszokottá vált számunkra a mindennap látott épületek és tárgyak miatt, de néhánnyal csak elvétve találkozunk. Ezek a ritkábban látott formák is felbukkannak azonban mintázatokként a lakberendezésben.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Miért érdemes alkalmazni őket otthonunkban?

Mert rendkívül sokrétűek és rengeteg színnel kombinálhatjuk őket, számtalan különféle hatást elérve – bármilyen stílusú otthont szeretnénk kialakítani, biztosan találunk olyan geometriai mintákkal díszített kiegészítőt vagy bútort, amely illik elképzeléseinkhez. Klasszikus, elegáns enteriőrök, retró lakásbelsők, vintage, country, skandináv, minimalista vagy indusztriális otthonok – a mértani alakzatok mindegyik irányzathoz illenek, csak oda kell figyelnünk, hogy megfelelően válasszuk meg őket a kívánt hatás érdekében.

Fotó: IBD Magyarország

 

Számos formában megjelenhetnek a lakásbelsőben – sőt, akár már a kertben is! Kültéri, geometriai alakzatokkal díszített cementlapok és csempék, napernyők vagy árnyékolók segítségével izgalmasabbá és különlegesebbé tehetjük kertünket is. Bent pedig szintén számos lehetőségünk van: a már említett padlólapok itt is működnek. Rengeteg lehetőségünk van, a különféle marokkói stílusú cementlapok mellett sokféle, modernista mintázattal ellátott csempét is találunk a színskála minden árnyalatában – ha bátrak és kreatívak vagyunk, ezeket akár kombinálhatjuk is, így biztosan egyedi lesz otthonunk.

Fotó: Marie Creation

 

Mindezek mellett gondolkozhatunk mintás szőnyegben, különféle textíliákban és kiegészítőkben is – de a geometriai elemek a bútordesignban sem ismeretlenek. Különösen népszerűek most a mértani alakzatokat formázó lábakkal ellátott dohányzó-, író- valamint étkezőasztalok és persze a székek is – Charles és Ray Eames DSR széke az Eiffel-torony felépítése által inspirált fémlábakkal örök favorit, amelynek számos újragondolt/lemásolt változatát találjuk a bútoráruházak kínálatában. De ugyanúgy láthatunk geometrikus falipolcokat, éjjeliszekrényeket vagy lámpákat is, számos színben és mintával.

A geometriai formákat is bemutatjuk a Construmán, a G pavilon 303B standján 2019. április 3-7 között. Bővebb információ a Construma weboldalán található. 

 

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. április 17.

Frank Lloyd Wright – 60 éve hunyt el a szerves építészet atyja

1959. április 9-én távozott el közülünk az egyik legnagyobb hatású amerikai építész. Sokan Frank Lloyd Wrightot tartják az első sztárépítésznek, építményei legendásak, házai...

2019. április 14.

Impozáns ablakkeretek kőből

Az ajtók és ablakok meghatározzák az épület jellegét, főleg ha a homlokzaton helyezkednek el. A kőből készült szegéllyel eleganciát adunk a háznak. Mivel nincs két egyforma méretű...

2019. április 11.

Construma után

A hétvégén zajlott az év legnagyobb építőipari eseménye, amely az OTTHONNEKED platform számára is nagyon különleges rendezvény. Az OTTHONDesign kiállításon belül helyet kapó...