CONSTRUMA hírek – Csupa geometria

A geometriai formák sokadik reneszánszukat élik a lakberendezésben. Az internetes keresések szerint még sosem voltak ilyen népszerűek ezek az alakzatok, mint idén – több száz százalékkal többen kerestek rá a különféle geometrikus lakberendezési elemekre.

Fotó: unsplash.com

 

Geometria, más néven mértan. Az eredeti görög szó jelentése földmérés – a kifejezés rengeteg tudományterületet foglal magába. Mindannyian belekóstoltunk kicsit általános iskolában, így a mértani formák egyikünk számára sem ismeretlenek: neveztük őket ponthalmaznak vagy mértani helynek is. A geometria és a mértani formák adják az építészet alapját: ezek az alakzatok határozták meg a legtöbb építmény terveit és végső kinézetét.

Fotó: unsplash.com

 

Az ismétlődő geometriai mintázatok alkalmazása a modernizmussal vált megszokottá – szakítottak a klasszicizmus díszességével, és a funkció került előtérbe a forma helyett. Repetitív, szögletes alakzatok mindenhol, a modernista és brutalista építészet jegyében: rend, céltudatosság, logika és struktúra – ezek jellemezték a (főképp a háború utáni) modernista építészet stílusát.

Fotó: Barabás Téglakő

 

Bár a modernista és a brutalista mozgalom építészei pont a díszességet próbálták elkerülni, ironikus módon a geometriai formák ismétlődésének, egyöntetűségének és szimmetriának köszönhetően a megfelelő perspektívából nézve egy újfajta dekoratív kompozíciót sikerült létrehozniuk, amely a későbbiekben a lakberendezésre is hatással volt. Sokszögek, körök, ellipszisek, gömbök, téglatestek: mind a geometria részei. Számos alakzat közülük teljesen megszokottá vált számunkra a mindennap látott épületek és tárgyak miatt, de néhánnyal csak elvétve találkozunk. Ezek a ritkábban látott formák is felbukkannak azonban mintázatokként a lakberendezésben.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Miért érdemes alkalmazni őket otthonunkban?

Mert rendkívül sokrétűek és rengeteg színnel kombinálhatjuk őket, számtalan különféle hatást elérve – bármilyen stílusú otthont szeretnénk kialakítani, biztosan találunk olyan geometriai mintákkal díszített kiegészítőt vagy bútort, amely illik elképzeléseinkhez. Klasszikus, elegáns enteriőrök, retró lakásbelsők, vintage, country, skandináv, minimalista vagy indusztriális otthonok – a mértani alakzatok mindegyik irányzathoz illenek, csak oda kell figyelnünk, hogy megfelelően válasszuk meg őket a kívánt hatás érdekében.

Fotó: IBD Magyarország

 

Számos formában megjelenhetnek a lakásbelsőben – sőt, akár már a kertben is! Kültéri, geometriai alakzatokkal díszített cementlapok és csempék, napernyők vagy árnyékolók segítségével izgalmasabbá és különlegesebbé tehetjük kertünket is. Bent pedig szintén számos lehetőségünk van: a már említett padlólapok itt is működnek. Rengeteg lehetőségünk van, a különféle marokkói stílusú cementlapok mellett sokféle, modernista mintázattal ellátott csempét is találunk a színskála minden árnyalatában – ha bátrak és kreatívak vagyunk, ezeket akár kombinálhatjuk is, így biztosan egyedi lesz otthonunk.

Fotó: Marie Creation

 

Mindezek mellett gondolkozhatunk mintás szőnyegben, különféle textíliákban és kiegészítőkben is – de a geometriai elemek a bútordesignban sem ismeretlenek. Különösen népszerűek most a mértani alakzatokat formázó lábakkal ellátott dohányzó-, író- valamint étkezőasztalok és persze a székek is – Charles és Ray Eames DSR széke az Eiffel-torony felépítése által inspirált fémlábakkal örök favorit, amelynek számos újragondolt/lemásolt változatát találjuk a bútoráruházak kínálatában. De ugyanúgy láthatunk geometrikus falipolcokat, éjjeliszekrényeket vagy lámpákat is, számos színben és mintával.

A geometriai formákat is bemutatjuk a Construmán, a G pavilon 303B standján 2019. április 3-7 között. Bővebb információ a Construma weboldalán található. 

 

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. június 27.

Laza nyári otthon – Így csinálják Kaliforniában!

Végre beköszöntött az idei nyár. Hajnaltól estig tartó napsütés, döglesztő meleg, virágillat. A szabadság évszaka. 

2019. június 24.

Nyerteseket hirdettünk! – összefoglaló A Jövő Otthonai pályázat 2019. díjátadójáról

Kihirdettük „A Jövő Otthonai” pályázat nyerteseit. Összesen 43 pályamű érkezett és a szakmai zsűri abból választotta ki a nyerteseket, illetve a külön díjban részesülőket. A...

2019. június 14.

A Jövő Otthonai pályázat díjátadáshoz közeledik

2019. június 21-én 10 órakor kerül megrendezésre „A Jövő Otthonai” pályázat díjátadó eseménye, amelynek a FUGA ad otthont. Összesen 43 pályamű érkezett, amelyek újszerű...