Innovatív, többfunkciós tér 36 négyzetméteren

Jól átgondolt tervezéssel, innovatív, praktikus megoldásokkal rendezte be a mindössze 36 négyzetméteres kicsiny lakóteret a Michael K. Chen Architecture csapata a New yorki kislakás tulajdonosai számára. A lakás fő attrakcióját az eltolható TV fal adja, melynek helyére ágyat, polcokat is varázsolhatunk akár egyetlen mozdulattal – de természetesen a kortárs, minőségi anyaghasználaton is sok múlik, melyekre remek tippeket mutatunk itthon fellelhető, hazai gyártó partnereink kínálatából.

FOTÓK: Alan Tansey (Michael K Chen Architecture tervezőiroda munkája)

A jól átgondolt társzervezéséről, és innovatív technológia megoldásairól ismert New yorki székhelyű építésziroda számára sincs lehetetlen, akármilyen kicsi is a tér!

A csupán 36 négyzetméteres lakás kifejezetten tágasnak tűnik: praktikus életterek, és valóban rendkívül innovatív térszervezési ötletek és megoldások kaptak itt helyet.  

Természetes hatású, kortárs bútorfrontjaink mellé színazonos padlóburkolatok? 

Az IBDesign – Álomparketta stúdiójába érdemes ellátogatunk…

A tervezőcsapat által megálmodott kompakt lakótér valamennyi, az élethez általában szükséges funkciót tartalmazza – a közösségi zónáktól az egészen privát terekig minden megtalálható: a nappali, az otthoni iroda vagy dolgozósarok, a háló, a gardrób, a fürdőszoba és persze a konyha – sőt még egy kis hangulatosan berendezett előtér, étkező is. 

Nem is gondolnánk, mennyi minden múlik a jó falfestésen: egy ilyen kis térben az egyszerű, hófehér falakkal optikailag további értékes tér-érzetet nyerhetünk…

A lakás legnagyobb attrakcióját, különlegességét az a motoros működésű, eltolható fal adja. 

Ötletes, jól szervezett kialakításának és motorikus megoldásának köszönhetően ezt a mobil falat eltolhatjuk a szoba egyik végéből a másikba, mindig éppen azt a funkciót felfedve és előtérbe hozva, amelyre éppen az adott pillanatban, az adott szobarészben szükség van.

Hasonló, síneken mozgó falmegoldást mi is terveztethetünk statikussal, belsőépítésszel – a Rigips kiváló gipszkarton-megoldásaival pedig gyors és profi kivitelezésű lehet a munka!

A síneken mozgó fal megoldásnak köszönhetően felfedhetünk és éjjeli zónákat: a falat teljesen eltolva egy nagyobb teret kapunk, ha társasági életet élünk, míg a másik irányban elmozgatva teret nyerünk egy kétszemélyes, nappal egy szekrénybe rejtett franciaágy számára. Nappal így nem foglal helyet, éjjel pedig a szekrénybe rejtett ágyat szintén egyetlen mozdulattal elővarázsolhatjuk – ez könnyedén ledönthető, majd felhajtható. 

Szekrények, egyedi gardróbrendszerek, és személyre szabott megoldások megálmodásában

a Forest Hungary Kft termékkínálata, és kreatív csapata lehet a segítségünkre…

Első mozzanatra – ahogy a fal elmozdul – először egy öltőző, illetve gardróbhelyiség tűnik elő az eddig rejtett térből. 

Majd amint továbbvisszük, egészen eltoljuk a falat, ekkor kapjuk meg az ágy lehajtásához szükséges teret. 

Az eltolható fal ráadásul be is lett kábelezve, és helyet ad a TV-nek, valamint még egyéb kisebb tárolók és polcok is kialakításra kerültek itt – ezeket egyedi gipszkarton rendszerekkel, és egy kreatív belsőépítésszel, villanyszerelővel akár mi is megvalósíthatunk. 

A TV-t akár el is fordíthatjuk, így nem csak a nappali társasági élet, hanem az elalvás előtti filmnézés is megoldható egyetlen eszközzel!

A 180 fokban el is forgatható konzol kényelmes megoldás, mely ily módon lehetővé teszi, hogy a nappaliból, vagy az ágyból is nézhessük a műsort. 

És ez még nem minden: Eltolhatjuk a falat a másik irányba, melynek teljesen betolt állapotában ismét elég teret nyerhetünk a nappali funkciókhoz – mely lehet akár egy otthoni iroda, jól felszerelt dolgozóasztal a munkánkhoz szükséges polcokkal és egyéb tárolókkal. 

Az otthoni munka is akkor az igazi, ha kényelmes, személyre szabott tér áll hozzá a rendelkezésünkre…

A lakás mindenütt a környezettudatos és gazdaságos LED világítással lett ellátva, melyeknek ötletes tervezéséből adódóan remek rejtett hangulatvilágításokhoz juthatunk. 

A mai ledes technológiának, és az EGLO egyedülálló fejlesztésének köszönhetően már egyetlen gombnyomással váltogathatjuk a hideg és meleg fényű fehér valamint a színes fényt otthonunkban!

A lakás mindenütt a környezettudatos és gazdaságos LED világítással lett ellátva, melyeknek ötletes tervezéséből adódóan remek rejtett hangulatvilágításokhoz juthatunk. 

A bájos, piciny konyha a szintén aprócska előszobából nyílik, ahol a fehér falak mellett a hófehér bútorok segítenek egységet, harmóniát, rendet teremteni, miközben a zárt szekrény megoldásoknak köszönhetően optikailag szintén tértágító hatással bír. 

A konyha és a fürdő sem kevésbé praktikus, ügyesen szervezett – a hófehér pedig optikailag is tágasabbnak mutatja az egyébként aprócska teret.

Amikor ilyen sok fehér felületet, bútort alkalmazunk az enteriőrben, célszerű egy természetesebb, és árnyalatában sötétebb padlóburkolat mellett dönteni. Ez segít majd, hogy ne érezzük túlságosan „lebegősnek” a talajt a lábunk alatt, biztonságérzetet nyújt.

Az „egyszerű-de-nagyszerű” bútorokat remekül feldobják az ízléses, elegáns, minőségi kiegészítők – mint például egy szép Kludi csaptelep…

Na és a fürdőszoba? Az aprócska fürdőtér is az egyedileg beépített bútoroknak, jól megtervezett berendezési elemeknek köszönheti kényelmét, és a lehetőségekhez mért tágasságát. Aprócska, kifejezetten kis fürdőszobákba tervezett szaniterek, kádak, fürdőszoba-koncepciók közül próbáljunk meg válogatni, ha a mi otthonunk is hasonlóan kicsiny. Mindennek meglesz a helye mégis, ha ügyesen tervezünk, válogatunk – a padló, a falak, a csempe színei pedig illesszük a lakás többi tónusához, legyen egységben a teljes enteriőr.

Színek helyett inkább izgalmas alakzatokkal, mintás hatással, különleges textúrákkal igyekezzünk feldobni a teret: a VS Fürdőszobaszalon gazdag választéka nagy segítségünkre lesz!

Projekt neve: Többfunkciós tér – eltolható TV fallal – 36 négyzetméteren (Michael K. Chen Architecture)

Tervező: Michael K. Chen Architecture 

Fotók: Alan Tansey

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...