Így lesz olyan otthonod, ami kiszolgál téged!

Sokan azt hiszik, már lekéstek arról, hogy okosotthonuk legyen. Pedig akár régebb óta meglévő otthonunkat is könnyen okosíthatjuk – akár lépésről lépésre is. Vagyis akkor sincs gond, ha már megvan a rendszerünk, és bővíteni szeretnénk.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

Hiába népszerűek már évek óta, az okosotthon-megoldások sokak számára még mindig az elérhetetlen jövőt jelentik; a legtöbben nem is gondolnák, hogy egy-egy apró fejlesztéssel hihetetlen változásokat tudnak előidézni a lakásban, amelyek segítségével sokkal kényelmesebbé tehetik, és személyre szabhatják életterüket.

De mire is jó az okosotthon? Miért éri meg még most kipróbálnunk egy-két fejlesztést?

Az intelligens otthonmegoldások kényelmesebbé teszik az életünket, és időt spórolnak számunkra. Könnyen irányíthatjuk okostelefonunkról a fényeket, a redőnyöket, nyithatjuk-zárhatjuk az ajtókat, egy gombnyomással elindíthatjuk kedvenc zenénket, de a kávéfőzőt is bekapcsolhatjuk, hogy lefőzze a kávénkat – mindezt rögtön ébredés után, az ágyunkból. Vagy akár előre is beállíthatjuk, hogy forró, gőzölgő kávéval várjon minket. 

Másrészt pedig az okosrendszerek a biztonságunkról is gondoskodnak. Biztosan előfordult már velünk, hogy aggódtunk, égve maradt a tűzhely vagy bekapcsolva hagytuk a hajvasalót… Esetleg attól félünk, nem zártuk be rendesen az ajtót, vagy nyitva maradt a garázs? 

Ezeket könnyen ellenőrizhetjük akár távolról is – és egy-két érintéssel bezárhatjuk az ajtókat vagy épp áramtalaníthatjuk a lakást. Ha pedig felszerelünk néhány kamerát, még nyaralás közben is ránézhetünk otthonunkra, ha nálunk van okostelefonunk.

Harmadrészt pedig akár jelentősebb költségeket ismegspórolhatunk az energia-felhasználás optimalizálásával. Ha okosotthonunk van, programozhatjuk a fűtést-hűtést, a lámpákat, az áramhasználatot – így még véletlenül sem fogyasztunk több energiát, mint kellene. 

Könnyen kiépíthető

Attól tartunk, az okosotthon-rendszer kialakítása rengeteg fúrással, véséssel és bontással jár? Erről szó sincs: ezeket a kiegészítőket könnyen és gyorsan installálják a szakemberek, és ezután már rögtön használhatjuk is őket.

Bármikor bővíthetjük – vagyis nem kell egyszerre mindent beszereznünk

Ha már kiépítettük a rendszert, de még többre vágyunk, könnyen megoldhatjuk a bővítést. Lehet, hogy a korábbi elemek még vezetékes kapcsolattal működnek, de ez nem jelenti azt, hogy nem kompatibilisek az új, vezeték nélküli elemekkel. A vezetékes és vezeték nélküli részek tökéletes rendszert alkotnak, és zökkenőmentesen kommunikálnak egymással.

Akár meglévő otthonunkban szeretnénk kialakítani egy okosotthon-rendszert, akár új házat tervezünk, akár jelenlegi rendszerünket bővítenénk, az ELKO EP kínálatában mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet – csak KATTINTSUNK IDE.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2021. november 12.

Rendezd be otthonodat profi lakberendezővel – méghozzá ingyen!

November szuper hírekkel szolgál a lakberendezés szerelmeseinek: megnyílt a Palatinus Fürdőszobaszalonok webáruháza – és ennek örömére most egy ingyenes lakberendezési...

2021. október 06.

Így lesz időtálló és gyönyörű fürdőszobád!

A fürdőszobatrendek jönnek és mennek. Nézzünk csak meg egy tíz- vagy húszéve berendezett fürdőszobát egy korabeli lakberendezési magazinban: az akkori fantasztikusnak számító...

2021. október 01.

Ezzel új szintre emelheted fürdőszobádat!

A fürdőszoba berendezése embert próbáló feladat. Az egyik legtöbb tervezést, pénz- és energia-befektetést igénylő helyiségről van szó, amelynek felújítása, javítása könnyen...