Egy titok, amely megváltoztatja otthoni életedet!

Egy otthon – legyen szó kis lakásról vagy hatalmas hodályról, szupermodern minimál vagy vintage látványvilágról – egyik legfontosabb ismerve a kényelem. Az otthon az a hely, ahol tényleg kikapcsolhatunk – ahol menedékre lelünk a világ elől, nyugodtan hátradőlhetünk és lazíthatunk.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

Az idei évben az otthon sokunknak egyszerre vált irodává, étteremmé és iskolává – így mára elengedhetetlen, hogy felkészítsük otthonunkat arra, hogy megfelelően elláthassa ezeket a funkciókat is.

Kényelem és funkcionalitás – mindkettő fontos az ideális otthonhoz. 

Ebben nagyon sokat segítenek az intelligens otthoni megoldások – vagy, hogy az elterjedt kifejezéssel éljünk: okosotthonok. 

Ha építkezni, felújítani készülünk, vagy csak szimplán kényelmesebb otthonra vágyunk, érdemes elgondolkodnunk egy vezeték nélküli épületautomatizálási rendszer beszerzésén. 

Biztos láttuk már filmekben, sorozatokban, ahogy a főszereplő felkel, csak annyit mond, “Fényt”, és felhúzódnak a redőnyök/felkapcsolódnak a lámpák.

Ez ma már könnyen valósággá válhat, ha okosotthont választunk – és egy intelligens otthoni rendszer ennél még sokkal több mindenre képes. 

Például a fűtés kezelésére: mit szólnánk, ha minden reggel felkelés után  a fürdőszobába lépve már pont az ideális hőmérséklet várna minket – anélkül, hogy egész nap duruzsolnának a radiátorok és gyarapodna a fűtésszámla?

Ha okosotthonunk van, sokkal gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehetjük a fűtést. Akár helyiségenként is irányíthatjuk, különféle programokat állíthatunk be – és az applikációval akár távolról is vezérelhetjük a fűtésrendszert. Ez például nagyon jól jön, ha elmegyünk otthonról, és azt szeretnénk, hogy hazatéréskor kellemes meleg fogadjon minket.

Erre tökéletes megoldás a vezeték nélküli, iNELS RF Control épületautomatizálási rendszer, amit bontás, vésés, vezetékezés nélkül könnyen és gyorsan beépíthetünk, így nem kell szétbombáznunk otthonunkat ahhoz, hogy kiélvezhessük a rendszer előnyeit. 

Többféleképpen is szabályozhatjuk vele a fűtést. A már említett applikáció – amelyben akár naponta 5 fűtési programot is beállíthatunk – mellett:

  • rádiós termosztáttal, amely kapcsolja a kazánt
  • a radiátorokra felhelyezett vezeték nélküli termoszelepekkel, amelyek mérik, illetve beállított programnak megfelelően szabályozzák a helyiség hőmérsékletét – zárják/nyitják a szelepet egy kis, ceruzaelemmel működő motorral. 
  • az osztó-gyűjtőn elhelyezett elektromos termoszelepekkel, így a fűtés vezérlését fűtési körönként, vagy tetszőleges logika szerint, zónánként (ahol egy zóna két vagy több fűtési körből állhat) állíthatjuk be. 
  • a fűtésvezérlés történhet napi, heti, havi program alapján közvetlenül a termosztátról (nem applikációról), és okoseszközökről is, az eszközön beállított fűtési program alapján. 

A fűtés mellett a vezeték nélküli, iNELS RF Control épületautomatizálási rendszerrela világítást is le- vagy felkapcsolhatjuk, szabályozhatjuk a fényerőt és a redőnyöket/árnyékolókat is – a fűtésrendszerrel összehangolva.

És mivel a rendszer kompatibilis a Google Home-mal és az Amazon Echóval, így reggel felkelve mi is egy sci-fi főszereplőjének érezhetjük magunkat, ahogy a különféle funkciókat hangutasítással vezéreljük.

IDE KATTINTVA még többet megtudhatunk az intelligens otthonokról – és saját otthonunkat is könnyen okosabbá és kényelmesebbé tehetjük.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...

2020. november 16.

Jessica Alba csodálatos kaliforniai otthona maga a mennyország!

Jessica Alba a világ egyik legsikeresebb színésznője és üzletasszonya. Számos kasszasikerben szerepelt, és környezettudatos márkája a Honest Co. a legmenőbb környezettudatos márkák...

2020. május 21.

Dyson – Premiumshop24.hu

A Premiumshop24.hu webáruházat üzemeltető Kávé & Hűtő Profi Kft., mint a Liebherr márka forgalmazója, és a Cremesso, a Dyson, valamint a Jura világmárkák kizárólagos hazai...