Hogyan rendezzük be praktikusan és dekoratívan egylégterű otthonunkat?

Soós Krisztina szenvedélye a lakberendezés: már egészen kiskora óta elbűvölte őt a fa természetes illata, és lelkes ezermester szüleivel a családi otthon folyamatos szépítése. Azóta a szenvedélyből hivatás lett, és Krisztina céljául tűzte ki, hogy minél több ember számára széppé varázsolja otthonát és mindennapi környezetét…

A Style&Draw pályázatának „A” feladata hozta lázba Krisztinát is, ahol egy közel 60 négyzetméternyi alapterületű otthon megtervezését kértük, egy egyedülálló, jól szituált, 25-30 év körüli fiatal számára.

A képzeletbeli megbízó nagy társasági életet él, sok barátja van, és szívesen rendez népes baráti összejöveteleket otthonában.

Stílus tekintetében a minimált képzelte el számára Krisztina, ehhez igyekezett megválasztani a lakást egységessé tevő laminált padlóburkolatot, mely a fürdőszobát kivéve az egész lakás padlóján végigfut.

Praktikusak és élhetőek – különösen egyedülállók számára – az egy légterű otthonok, terek, mert tágasabbá, légiesebbé teszik a környezetünket, miközben valamennyi funkció együtt van, és így jól belátható az egész helyiség, ezért nem véletlen, hogy az így kialakított lakások egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Érdemes tehát tanulnunk, ötleteket merítenünk Krisztina munkájából: hiszen, ha részletesebben megnézzük a látványterveket és elolvassuk a lakásbemutatót, akkor remek tippeket nyerhetünk mi is laikusként – ha hasonló, egylégterű otthon kialakításán törjük a fejünket…

Az egy légtér megoldásánál praktikus az „egyben-de igény szerint olykor külön” elvét követni, így Krisztina egy elfüggönyözhető hálófülkét álmodott meg a lakásba, mely így a nappali illetve közösségi zónák számára még tágasabb teret enged ezáltal.

A tárolás nagy részét az egységes falfelületet biztosító, letisztultságot sugalló beépített szekrények, illletve a ferde falsík alá épített tároló funkciós ülőke – esetleg puffok – remek alternatívát jelenthetnek. Az nappaliban e helyett ülőke-kombináció egészíti ki az L alakú kanapét, melynek köszönhetően a lakás sok vendég fogadására alkalmassá válhat.  Az ülőke két oldalán elhelyezett beépített szekrények gardróbszekrényként funkcionálnak. A tetőablakokra fényzáró rolót, míg a ferde falsíkra mutatós, ám diszkrét tapétát ajánlott ezúttal Krisztina.

A hálófülke tehát egy könnyedén elhúzható függönnyel választható el a nappalitól, az ágyfülke alatt pedig szintén remek, praktikus, fiókos tárolók bújnak meg.

Az ágy másik oldalán, a szoba hegyesszögében egy egyedi módon beépített lámpa helyezkedik el: bútorlapból, átvilágítható ultravékony palából tervezte meg ezt Krisztina, mutatós élfényekkel – melyek profilba épített ledszalagok. Ezt a hangulatvilágítást egészíti ki a plafonba épített mély mennyezeti lámpa.

A tárolásra az ilyen egylégterű lakásoknál különösen érdemes ügyelni, hiszen az egybefüggő terek egyik hátránya, hogy minden szem előtt van – ám ezt szép, letisztult, egységes bútorokkal, tárolásra alkalmas felületekkel remekül kompenzálhatjuk.

Érdemes ilyen esetben a hagyományos értelemben vett, klasszikus előszobában gondolkodni, és – különösen tetőtér esetén – kihasználni a ferde falsíkok alatti kisebb – nagyobb zugokat, tereket.

Krisztina a bejárat jobb oldalához egy beépített előszobát tervezett a ferde falsík alatti részre, egy praktikus, hozzáadott funkcióval bíró ülőkés cipős szekrénnyel kombinálva. A felső szekrények alsó lapjába hangulatos ledvilágítás került, a beépített szekrények korpusza pedig a fekete palával szín-azonos Egger bútorlapból lett megtervezve.

A szekrények mélységét is úgy érdemes kialakítani – meséli Krisztina – hogy az lehetővé tegye az akasztós szekrények kialakítását, illetve ezek alatt fiókos cipőtárolót a magas szekrényekben.

A konyha és étkező térben szintén összhangban áll egymással a praktikum és az esztétika: Az egysoros konyha alsó – és magas szekrényekből áll, melyet egyik oldalról a hűtő, másik oldalról pedig  egy praktikus, kihúzható kamraszekrény határol.

A falra – az előszobai és a konyhai részre, valamint a TV mögé – sötét színű, ultravékony palaburkolat kerül majd, az egységes pala hátlapot így kizárólag a fali ferde elszívó és a dugaljak törik meg. Az alsó szekrények mind fiókos kivitelben készülnek.

Egylégtér ide vagy oda – azért az egyes funkciókat célszerű mégis valamilyen térelválasztó elemmel, esetleg egy odaillő bútorral elválasztani egymástól – így a tér egyben maradhat, az egyes funkciók azonban mégis saját, önálló teret kaphatnak. Ez esetben egy ügyes ötlettel, egy magas kamraszekrénnyel választotta el a tervező el egymástól a nappalit és a konyhát.

A pultvilágítást a ferde falsíkra erősített, profilba rejtett led szalaggal oldottuk meg, a hatszemélyes étkezőasztal és a székek pedig mutatós és dekoratív termékek, melyek az Art&Design gyönyörű kollekciójából kerültek kiválasztásra.

A fürdőszoba ettől függetlenül azért megőrzi az intimitását, és külön ajtó mögé került, ide natúr pala, valamint mutatós, minőségi Porcelanosa termékek, burkolatok kerültek.

A fürdő ablak felőli részén egy épített zuhanyzó kerül majd kialakításra. A bejárat melletti

oldalán a Roca gyönyörű és igencsak praktikus terméke, egy mosdóval egybeépített WC található. A fürdőszobai tárolás a tükrös szekrényekben valósul meg, a design radiátor pedig a törölköző elhelyezésére és szárítására egyaránt alkalmas.

A lakás fűtését hőszivattyú rendszerrel oldották meg, a mennyezetkazettás beltéri egység a konyhai magas kamraszekrény mellett helyezkedik az álmennyezetbe építve, melyet a plafonon, egy épített gipszkarton egységen keresztül vezetnek majd ki.

Az oldalfali beltéri egység a fürdőszobaajtó felett található, mely a palával bevont gerendában kerül átvezetésre. A szellőző egység a nappali felől biztosítja az egész lakás szellőzését, kivezetése a szabadba, a közvetlenül mögötte lévő falon keresztül oldható meg.

A lakásba az iNELS Smart Home Solutions rendszerét építik be, mely vezérli a fűtést, a világítást, a redőnyöket, és a kaputelefont, valamint a multimédiás rendszert is.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...