Hogyan lesz pár óra alatt okosotthonod?

Bár az okosotthonok már évek óta léteznek, sokak számára még mindig valamiféle homályos elképzelésről van szó. Talán már egy-két hollywoodi filmben vagy Netflix-sorozatban láttak hasonló megoldásokat, de a legtöbben közelről még nem találkoztak intelligens otthoni megoldásokkal – és azt hiszik, csak a legújabb lakásokban érdemes alkalmazni ezeket, a meglévő otthonukba már nem integrálhatóak ezek a fejlesztések… vagy ha igen, csak nagyon nehezen, rengeteg szereléssel.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

Pedig ez nem igaz: akár pár óra alatt is okosotthon válhat jelenlegi otthonunkból. 

Nem kell napokig kerülgetnünk a villanyszerelőt – ha egyáltalán találunk megfelelő szakembert, aki elérhető áron végez minőségi munkát –, és nem kell szétbombáznunk az egész házat. Csupán néhány óra alatt átléphetünk a jövőbe, ha megfelelő rendszert választunk.

Ilyen az iNELS RF Control, amely egy vezeték nélküli intelligensotthon-rendszer. A termékcsalád tagjait villámgyorsan telepíthetjük, és nem szükséges hozzájuk új vezetékezés sem, mivel az iNELS RF Control a már meglévő villamossági rendszer vezetékeit használja. Pár óra elég az egész rendszer beüzemeléséhez, és utána már okostelefonunkról vezérelhetjük otthonunkat.

De ez mit is jelent pontosan – és miért jó ez nekünk?

Biztos előfordult már velünk, hogy égve hagytuk otthon a lámpákat  – vagy épp elfelejtettük lekapcsolni a fűtést. Esetleg már bebújtunk az ágyba, kényelmesen elhelyezkedtünk a takaró alatt, amikor rájöttünk, hogy elfelejtettük lekapcsolni a világítást a nappaliban. Vagy épp elutaztunk hétvégére, és hazaérve a jéghideg lakás fogadott minket: pokrócba bugyolálva vártuk, hogy a fűtés végre felmelegítse a szobát. 

Ha okosotthonunk van, akkor nem kell ilyenekkel foglalkoznunk. Könnyen automatizálhatjuk a fűtést, hűtést, világítást, a garázskaput, az öntözőrendszert – de akár a redőnyeinket is. Például beállíthatjuk, hogy reggeli ébredéskor automatikusan húzódjon fel a redőny, hogy természetes fényre ébredhessünk – a konyhában pedig már kellemes meleg fogad minket, anélkül, hogy egész éjjel járatnunk kellene a fűtést. 

Szeretünk zenére készülődni? Kedvenc dalaink az egész házban velünk lehetnek, és telefonunkról vezérelhetjük a lejátszást, akár helyiségek szerint is.

Mindemellett a világítást is beállíthatjuk: nemcsak fel- és lekapcsolhatjuk a lámpákat, de szabályozhatjuk például a fényerőt is – akár az adott kültéri viszonyoknak megfelelően is.

Ha pedig munkába megyünk, a telefonunkkal lekapcsolhatunk minden elektronikus berendezést, és a fűtést (vagy nyáron a klímát) is elzárhatjuk, és hazafelé menet visszakapcsolhatjuk, így hazaérve nem kell várnunk, hogy kialakuljon az optimális hőmérséklet.

Nyaralás közben sem kell aggódnunk értékeink miatt: ha van otthon kameránk, könnyen csatlakozhatjuk a rendszerhez, és bármikor ellenőrizhetjük telefonunkon.

Ha intelligens otthoni rendszert használunk, rengeteg időt és pénzt megspórolhatunk. A rendszerrel energiafogyasztásunkat (víz, áram, gáz) is nyomon követhejük, már bekötött fogyasztásmérők esetén is – természetesen anélkül, hogy beavatkoznánk a mérőeszköz működésébe. 

Energiatakarékosság és kényelem – erről szól az okosotthon. Ha szeretnénk modernizálni házunkat, lakásunkat, ne késlekedjünk: a jelenleg igénybe vehető lakásfelújítási támogatásokat otthonunk “okosítására” is felhasználhatjuk.

IDE KATTINTVA mindent megtudhatunk az iNELS RF Control rendszeréről – és könnyen megtalálhatjuk a legmegfelelőbb megoldást lakásunk automatizálásához.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2021. augusztus 04.

Megnyílt az új designsarok! – Itt biztosan mindent megtalálsz a kényelmes és stílusos otthonhoz

Az otthonfejlesztés az utóbbi időben – nem véletlenül – fontosabbá vált, mint valaha. Sokan átgondolják a büdzsét, és az elmaradt nyaralások, kiruccanások helyett inkább az...

2021. június 28.

A mindig higiénikus és tiszta fürdőszoba titka

A higiénia mindig is fontos volt, azonban az utóbbi időben még jobban felértékelődött. Rekordmennyiségben fogynak a fertőtlenítő- és tisztítószerek, és az adatok szerint mindenki...

2021. május 29.

A biztonságos fürdőszoba titka

Ha a tökéletes fürdőszobákról van szó, mindig szóba jön a kényelem, a látvány, a modern technológiák használata – azonban ritkán esik szó az egyik legfontosabb dologról: a...