Hófehér terek, enteriőrök? Így jelenítsd meg helyesen a tisztaság színét az otthonodban! 

A fehér szín egyre közkedveltebb enteriőr – és bútor szín, nem véletlenül, hiszen optikailag tágasabbnak láttatja a teret. Mindemellett felfrissíti, kortárs, modern hangulatba hozza – amennyiben helyesen alkalmazzuk. Nézzük, hogyan!

Fotó:  unsplash

A fehér az egyszerűség, a tisztaság az ártalmatlanság, a béke színe – egyes kultúrákban az elmúlásé. Szimbolikusan is a megújulás, a felfrissülés, de a téli havas tájak után a nyugodt, pihentető harmónia színe is. Nem csoda, hogy modern társadalmunkban egy előkelőbb helyet vívott ki magának a fehér, mely tulajdonképp nem is szín, hanem a színek kivonásából kapott letisztult, makulátlan árnyalat. 

Ahogyan kültéren, úgy belső tereinkben is remekül alkalmazhatjuk. Jelentőséggel bír már a homlokzatépítésben is, a mediterrán házakat, épületeket gyakran láthatjuk hófehérben a mesés kék ég alatt…

A fehér szín alkalmazásának számos előnye van a lakberendezés, a belsőépítészet terén!

Az északi országokban a fehér színt főként belső terekben használják, a sötétséget ellensúlyozva a segítségével – ugyanis a fehér veri vissza a legjobban a fényt. Innen az optikai tér-tágító, az adott felületeket nagyobbnak, terjedelmesebbnek láttató hatása is. 

Már néhány fehér bútorelem is megoldás, ha optikailag tágasabb, frissebb térélményre vágyunk!

Fotó: homeyohmy.com

Legyen akármilyen szín, tónus– vagy éppen a fehér: az adott árnyalat megítélését, fényességét az is meghatározza, hogy milyen felületen tálaljuk. Ha a felület fényes, akkor a szín még világosabbnak, fényesebbnek, tágasabbnak fog tűnni. Nem véletlenül olyan népszerűek pláne kisebb lakásokban a hófehér bútor frontok, pultmegoldások, vagy csak egyszerűen a fehérre festett falak. 

Sokan még ma is nagyon kedvelik a hófehér falakat. Számos praktikus előny, érv szól mellette, túl azon, hogy optika tér tágító, frissítő, és minden stílushoz illik. Praktikus előnye az ára, és a könnyű javíthatóság – egy fehér fal bármikor könnyedén átfesthető, firka, karcolás esetén javítható. A népi építészetben meszet, kortárs épületeknél mészfestéket használunk, mely higiénikus, páraáteresztő tulajdonságokkal is bír. 

A felület fényes, vagy matt mivolta mellett persze, nagyon lényeges annak helyes megvilágítása, a beeső természetes napfény mennyisége, és azt kiegészítő, vagy helyettesítő mesterséges fényforrások megléte. Ha igazán szép fehéret szeretnénk, nem pedig sárgásba, kékesbe hajlót, akkor minél inkább törekedjünk a természetes fényhatás eléréséhez. 

Fotó: MyDomaine

Szerencsére ma már számos lehetőségünk van a ledes technológiának hála, a természetes napfényhez legközelebb eső színtartományt kiválasztani: az EGLO Connect rendszer segítségével a fényt egyedileg mi vezérelhetjük. 16 millió szín és a fehérnek is 50.000 árnyalata közül válogatva!

Noha valóban számos érv szól a fehér mellett, van azonban néhány olyan eset, amikor nem szerencsés alkalmaznunk. Melyek ezek? 

Például, ha déli fekvésű a teraszunk, vagy a tágasra nyitott nappalink…

A fehér – főleg ezzel a tájolással – délben rendkívül erősen veri vissza a napfényt, az így visszaverődő káprázatos fény pedig könnyen baleset forrását is okozhatja. 

Ha kutyás, kisgyerekes család vagyunk, és beltéri padlóburkolat színeként gondolkodunk fehérben, hogy ezzel is tágasabbnak, nagyobbnak hasson majd az enteriőr – nos, ez sem szerencsés: a fehér padlón minden piszok, szennyeződés hamar meglátszik és rendkívül feltűnő. 

A fehér szőnyeg, bútorkárpit szintén emiatt kerülendő, csakis akkor válasszuk, ha biztosan tudunk rá vigyázni hosszútávon, de választhatunk lemosható tapétát, falburkolatot, ahogyan lehúzható, mosható bútorszöveteket is. 

Érdemes kerülnünk a kizárólag hófehér szín alkalmazását is – bármilyen légies, friss, tágas is lesz általa az élettér! 

A túlzóan sok fehér lebegőssé, bizonytalanná teszi a helyiségeket.

Fotó: Otthon24.hu

Ha nem törjük meg egy két színes, vagy mélyebb, sötétebb kontraszttal itt-ott, akkor könnyen elveszíthetjük biztonságérzetünket.

Márpedig az otthonunkban a biztonságérzetünk alapvető. Ezt úgy érhetjük el, a fehér lakásban is, ha legalább padlónk legyen egy kicsivel sötétebb árnyalatú – a fehér falak és bútorkoncepciók mellé kellemesen otthonos hatást kelt egy szép tölgyfa parketta, vagy laminált padló. 

A fehér és a fa természetes árnyalatainak kombinációi mindig nyerők!

Fotó: Lakbermagazin

Harmonikus otthonunkba érdemes állandó berendezéseinken is, pl. szaniterek, a főbb bútorok, konyhai kis – és nagygépeink – bevinni a fehéret, ha szeretnénk, hogy ez az árnyalat domináljon a kortárs enteriőrben. 

Fotó: premiumshop24

Jó arányokkal, ügyesen megválasztott kontrasztokkal, társszínekkel és fényforrásokkal, minőségi és praktikus anyagválasztással azonban sok örömünket lelhetjük egy szép, friss, fiatalos fehér enteriőr látványában hosszú távon is… 

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...