Házvásárlás – profi kárszakértő szemével

Folytatva az előző poszt gondolatmenetét, ebben a bejegyzésben még mindig az ingatlanvásárlást megelőző terepszemlével foglalkozom. Ez alkalommal a Generali Biztosító vezető kárszakértőjének, Ágoston-Papp Gábornak megmutattam a kiszemelt ház konkrét online hirdetését is.

FÉLRE A ROMANTIKÁVAL

Fél óra diskurzus után bizony szembesülnöm kellett azzal, hogy ideje a romantikus énemet háttérbe szorítani.

A gyönyörű, napfényes, beüvegezett veranda nekem a mosolygós reggeli kávézást, orchideákat és napsütéses délutánokat jelenti, de Gábor szerint, mivel nem hőszigetelt az üvegezés, ősszel már ne álmodjak ilyesmiről, és nyáron is gondoskodjak az árnyékolásról – bár délután már nem fog odasütni a nap. A veranda drótüveges ajtaját mindenképpen különleges üvegként kell majd biztosítani, és érdemes is, mivel elég nagy felület. A Generali Házőrző lakásbiztosítás Extra, Top és már Nívó csomagja is tartalmazza ezt a kockázatot, de ha alacsonyabb díjú biztosításban gondolkodunk, akkor is vizsgáljuk meg a kiegészítő csomagok által kínált lehetőségeket, – illetve a szolgáltatásokhoz tartozó biztosítási összegeket.

Kárszakértő kollégám a falra felfutott borostyán láttán is összevonta a szemöldökét: tapasztalatai szerint a részben a tetőre is felfutott növény alatt mindenképpen ellenőrizni kell a faanyagot, mert bár a vakolatra nem káros, – sőt, a gyökérzet szárítja a házalapot, a levelek elvezetik a vizet, a növényzet védi a falat a hőingadozástól, az esőtől, a napfény és fagy káros hatásaitól, – alatta teljesen elkorhadhat a tető fa szerkezet. Azaz, ha nagyon vágyom erre a vadregényes hangulatra, az egyre feljebb kúszó borostyánt évről –évre vissza kell majd vágni, ha túl magasra merészkedne.

ÁRULKODÓ JELEK: KÉMÉNY, CSEMPE

Gábor és fia – mielőtt ő is kárszakértő lett volna – sokat sétáltak együtt az utcákon, keresve a „jeleket”.  Csőtörés nyom, elöregedett falszigetelés, felázás, tetőhiba, rossz kémény – szinte minden hibának van valamilyen jól látható, de legalábbis alapos gyanúra okot adó jele az épületeken. A nem megfelelő anyagból készült, szétfagyott  kémény például egyből felismerhető a korom kicsapódása miatt elfeketedett vakolatról. Mit csinál az eladó? Leveri a vakolatot, és újravakolja a kéményt – a probléma azonban hamarosan ismét jelentkezni fog…

Nem árt odafigyelni az olyan árulkodó jelekre is, mint pl. a fürdőszobában az eredetitől eltérő csempe – csőtörésre utalhat, és egyébként is kérdezzünk rá a vízvezetékekre: az 1950 előtti épületekben pedig még találkozhatunk ólomcsövekkel is, melyekből nagy mennyiségű ólom kerülhet az ivóvízbe is.

A KAZÁNCSERE KISEBB VAGYON LEHET: MENJÜNK BIZTOSRA!

Cirkófűtés esetén mindenképpen kérdezzünk rá, milyen típusú és mennyi idős a kazán, mert ha régi, és már drága, vagy nincs hozzá alkatrész, akkor 1-2 éven belül számítani kell a cseréjére. Mivel a törvényi előírások szerint már csak kondenzációs kazán jöhet szóba kéménykialakítással, ez egy kisebb vagyon – ne szégyenlősködjünk, kérdezzünk rá mindenre az eladótól.

A következő bejegyzésben a felújításokról lesz szó, arról, hogy mire érdemes különösen odafigyelni az átalakítási-felújítási munkák során, és hogy hogyan biztosíthatjuk be magunkat az esetleges károkra. Szép nyarat!
A poszt megírását a Házőrző Mozaik, Nívó, Top és Extra otthon- és életmódbiztosítási csomagok szolgáltatója, a Generali Biztosító Zrt. támogatta. Tájékozódj honlapunkon, számold ki lakásbiztosítási díjadat online, és válaszd te is az otthonodhoz legjobban illő védelmet!

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...

2022. november 21.

A hollywoodi sztárszínésznő, Hilary Swank otthona igazi téli csodavilág – tele kutyákkal

Az Oscar-díjas Hilary Swank családi otthona sokkal barátságosabb, mint a legtöbb sztárvilla – és bővelkedik a menhelyi kutyusokban. A 48 éves Hilary Swank harminc éve kezdte a...

2022. október 19.

Most elképesztő kedvezménnyel szerezheted be álomjakuzzidat!

A SpaTrend energiatakarékos jakuzzijaival rengeteget spórolhatunk – különösen most a Black Friday Early Bird akció keretében! A rendszeres masszázsmedence-használat kiváló...