Házvásárlás – profi kárszakértő szemével

Folytatva az előző poszt gondolatmenetét, ebben a bejegyzésben még mindig az ingatlanvásárlást megelőző terepszemlével foglalkozom. Ez alkalommal a Generali Biztosító vezető kárszakértőjének, Ágoston-Papp Gábornak megmutattam a kiszemelt ház konkrét online hirdetését is.

FÉLRE A ROMANTIKÁVAL

Fél óra diskurzus után bizony szembesülnöm kellett azzal, hogy ideje a romantikus énemet háttérbe szorítani.

A gyönyörű, napfényes, beüvegezett veranda nekem a mosolygós reggeli kávézást, orchideákat és napsütéses délutánokat jelenti, de Gábor szerint, mivel nem hőszigetelt az üvegezés, ősszel már ne álmodjak ilyesmiről, és nyáron is gondoskodjak az árnyékolásról – bár délután már nem fog odasütni a nap. A veranda drótüveges ajtaját mindenképpen különleges üvegként kell majd biztosítani, és érdemes is, mivel elég nagy felület. A Generali Házőrző lakásbiztosítás Extra, Top és már Nívó csomagja is tartalmazza ezt a kockázatot, de ha alacsonyabb díjú biztosításban gondolkodunk, akkor is vizsgáljuk meg a kiegészítő csomagok által kínált lehetőségeket, – illetve a szolgáltatásokhoz tartozó biztosítási összegeket.

Kárszakértő kollégám a falra felfutott borostyán láttán is összevonta a szemöldökét: tapasztalatai szerint a részben a tetőre is felfutott növény alatt mindenképpen ellenőrizni kell a faanyagot, mert bár a vakolatra nem káros, – sőt, a gyökérzet szárítja a házalapot, a levelek elvezetik a vizet, a növényzet védi a falat a hőingadozástól, az esőtől, a napfény és fagy káros hatásaitól, – alatta teljesen elkorhadhat a tető fa szerkezet. Azaz, ha nagyon vágyom erre a vadregényes hangulatra, az egyre feljebb kúszó borostyánt évről –évre vissza kell majd vágni, ha túl magasra merészkedne.

ÁRULKODÓ JELEK: KÉMÉNY, CSEMPE

Gábor és fia – mielőtt ő is kárszakértő lett volna – sokat sétáltak együtt az utcákon, keresve a „jeleket”.  Csőtörés nyom, elöregedett falszigetelés, felázás, tetőhiba, rossz kémény – szinte minden hibának van valamilyen jól látható, de legalábbis alapos gyanúra okot adó jele az épületeken. A nem megfelelő anyagból készült, szétfagyott  kémény például egyből felismerhető a korom kicsapódása miatt elfeketedett vakolatról. Mit csinál az eladó? Leveri a vakolatot, és újravakolja a kéményt – a probléma azonban hamarosan ismét jelentkezni fog…

Nem árt odafigyelni az olyan árulkodó jelekre is, mint pl. a fürdőszobában az eredetitől eltérő csempe – csőtörésre utalhat, és egyébként is kérdezzünk rá a vízvezetékekre: az 1950 előtti épületekben pedig még találkozhatunk ólomcsövekkel is, melyekből nagy mennyiségű ólom kerülhet az ivóvízbe is.

A KAZÁNCSERE KISEBB VAGYON LEHET: MENJÜNK BIZTOSRA!

Cirkófűtés esetén mindenképpen kérdezzünk rá, milyen típusú és mennyi idős a kazán, mert ha régi, és már drága, vagy nincs hozzá alkatrész, akkor 1-2 éven belül számítani kell a cseréjére. Mivel a törvényi előírások szerint már csak kondenzációs kazán jöhet szóba kéménykialakítással, ez egy kisebb vagyon – ne szégyenlősködjünk, kérdezzünk rá mindenre az eladótól.

A következő bejegyzésben a felújításokról lesz szó, arról, hogy mire érdemes különösen odafigyelni az átalakítási-felújítási munkák során, és hogy hogyan biztosíthatjuk be magunkat az esetleges károkra. Szép nyarat!
A poszt megírását a Házőrző Mozaik, Nívó, Top és Extra otthon- és életmódbiztosítási csomagok szolgáltatója, a Generali Biztosító Zrt. támogatta. Tájékozódj honlapunkon, számold ki lakásbiztosítási díjadat online, és válaszd te is az otthonodhoz legjobban illő védelmet!

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...