Globális urbanizáció – egyre erősödő trend a kortárs építészetben

Míg az utóbbi évtizedben inkább tágas terű, 100-120 négyzetméteres vagy annál nagyobb családi házakat láthattunk az építészeti és enteriőr magazinok címlapjain, addig mára a kis terek, az élhetően berendezett garzonok vagy kislakások kerültek előtérbe. Emellett egyre gyakrabban látunk olyan bútorokat, vagy csempét is, ami univerzális, több funkciót tölt be egyszerre.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

És hogy mi ennek az oka? Az egységes, flexibilis tér irányzatát a túlnépesedett városi kultúra hozta el…

Hogy jött divatba a városi tér, a városi kultúra?

Az emberek egyre inkább városokban, nagyvárosokban élnek, akik pedig a természet közelségére vágnak, azok a nagyvárosok körüli agglomerációkban települtek le. Ez egy statisztikai folyamat, ahol az életminőségek egymás mellé rendeződnek, ahogy az infrastruktúra is körülveszi, átjárja a városokat, a településeket.


Fotó: Argenta, Atlas Decor

Kénytelenek vagyunk tehát egy szűk térben szorosan egymás mellé rendelni az egyes funkciókat, és egyre kisebb terekben élni – elvégre egyre többen vagyunk bolygónkon.


Fotó: The Solutions Journal

Kutatók elmondása szerint az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma volt a városi, – ezen belül is elsősorban a fővárosi – kis jövedelmű családokat sújtó lakáshiány, így nem véletlenül terjeszkednek egyre inkább kifelé a települések. Az agglomerációkban egyre nagyobb ütemben épülnek modern lakóparkok. A felépülő házaknak, sorházaknak mind a felszereltsége, mind pedig az alaprajzi elrendezése városias, modern – tehát alapjaiban véve egészen más, mint a nagy urbanizáció, az 1945 után tömegesen épült arisztokrata enteriőrök látványa és életterei.

A gazdaságilag illetve társadalmilag is fejlettebb, újonnan épülő városi csoportok pedig már sokkal inkább alkalmazkodnak a globális világhoz. Egyre jellemzőbb a nyugat-európai trendekhez való felzárkózás; nem csak társadalmi, de építészeti, illetve belsőépítészeti szempontból is.


Fotó: Freshome

Trendszakértők szerint az idei, és az elkövetkezendő egynéhány év trendjei – a korábbi évek természetközpontúsága után – leginkább az „el-városiasításról” fognak szólni, és ezek a jellemzők, hatások számos makro-trendet, életstílusbeli változást, funkcionális törekvéseket hoznak majd magukkal.

Ez tehát egy statisztikai folyamat. Az életminőségek mind szorosabb egymás mellé rendeződésével, aminek hatására egyre kisebb, szűkebb terekben élünk majd, hogy elférjünk.

Egyre nagyobb divat lesz a fölfelé való terjeszkedés a terekben, mind az építkezés, a lakberendezés, mind pedig lakásokon belül a tárolási új megoldások kapcsán is.


Fotó: Hotelplanner.com/Zoku, Amsterdam

A terek egyre szűkebbek. Nem véletlen, hogy a csempe– és burkolatgyártók is egyre inkább a nagyobb méretű lapokkal, a világos, finoman texturált, matt, univerzálisan felhasználható lapokkal rukkolnak elő.

A hidegburkolatokon is egyre erőteljesebben érezni, hogy közelítenek a meleg, otthonos, „szobás” érzet felé. Így a fürdőszoba, mint afféle „én-idő élményt” adó, elvonulási lehetőséget biztosító, intim tér, egy újabb szoba lehet az otthonunkban.


Fotó: Pocelanosa, Tavola Foresta

Ha lakberendezőként, belsőépítészként dolgozunk, vagy csak saját otthonunk enteriőrjét, tereit szeretnénk megtervezni, akkor jó, ha tudjuk, hogy az egyre szűkülő életterek hatására másképp kell már hozzányúlni a térszervezéshez, mint eddig.


Fotó: Interior Design Ideas

A bútortervezésben és a formatervezésben is elsősorban a termékekre helyeződött a hangsúly, nem véletlenül látni egyre több funkciót is egyszerre betöltő tárgyakat, elemeket nagyobb kiállításokon, bútorvásárokon. Például egy olyan ágy – ami ha lenyitom, íróasztal, ha összecsukom, akár szekrény is lehet…

Ugyanakkor a szűkülő életterek egyre inkább elhozzák azt az igényt, hogy legalább optikailag növeljük a rendelkezésünkre álló teret, amit a világos, egybefüggő, fényes felületekkel meg is tehetünk. Erre kiváló megoldás a padló burkolata vagy a fali csempe.


Fotó: Interior Design Ideas

A burkolatgyártók – mint a Porcelanosa vagy az Argenta is – pedig szerencsére ontják számunkra a szebbnél szebb kollekciókat, amikkel egységes szoba-hatású, vagy éppen a kinti természetet utánzó kövek vagy fa látványát hozhatjuk be otthonunkba.


Fotó: Porcelanosa, Tanzania Taupe

De akár visszafelé is élhetünk a tár-tágítás optikai élményével:

A kültéri bútorok trendjében is már jól nyomon követhető ez az irány, hiszen azáltal, hogy küllemükben egyre inkább a benti bútorok köszönnek vissza, egy kicsit a benti élettereket is meg tudjuk velük növelni.


Fotó: Argenta, Caesar Palace

Mivel életünk nagy részét zárt terekben éljük – otthonunkban, a munkahelyünkön, stb. – a trend ügynökségek tudatosan azon dolgoznak, hogy hogyan tud újra helyet kapni otthonunkban a természet a mindennapjainkban.


Fotó: Argenta, Bank Office

Nem véletlenül látunk egyre több olyan enteriőrt, – pláne a kisebb terű garzonokban, de még az irodai terek környezetében is – ahol a növények vagy a természetes fa textúrák, kövek mintázatai kiemelt hangsúlyt kapnak.

A természetes környezetünk közelségének vágya ott van mindannyiunkban, mégis a rohanó élettempó, a sűrű népesedés miatt egyre inkább városias és digitális életmódot élünk.

Már tavaly ősztől elkezdődött az a tendencia, hogy egyre inkább visszaszorul a puritán fehér, és a lecsupaszított minimál stílus, annak hatalmas méretű, tágas tereivel és a nagy méretű csempékkel és burkoló lapokkal, és átadja a helyet valami másnak. Ez az idei tavaszt is áthatja, és ez a makro-trend még tovább folytatódik.


Fotó: Argenta, Carrelage

Ez pedig nem más, mint a kisebb, bájosabb lakásokkal, kuckósabb életterekkel együtt érkező kisebb, színesebb, izgalmasabb formák és textúrák színes és életteli kavalkádja. Ezt már az építészeti stílusokon túl, az egyre keresettebb kis lakásokon, a több funkciót betöltő bútorokon, az egyedi és személyre szabott tárolási megoldásokon túl a burkolatokon, az anyagmegoldásokon is felfedezhetjük.

Városi környezetünkben ugyanis kicsi az a színtér, amelyben regenerálódni tudunk ahol újra tudjuk alkotni magunkat a mindennapok nyüzsgése után. Ezért van egyre nagyobb szükség a színekre, az izgalmas formákra, az élettel teli látványra.


Fotó: Interior Design Ideas

A puritán minimál után eljött tehát végre a kényeztető enteriőrök ideje, és az az egészséges tér, amely áthat mindent.


Fotó: Porcelanosa, Aston Antracita Find

A csodás Argenta és Porcelanosa családok között számos ilyen kényeztető szépséget találunk, melyek kisebb terekben is épp olyan jól mutatnak. Sőt, kifejezetten a kisebb terekhez tervezték meg őket!

Keresse bátran a legújabb trendre épülő modelleket a VS Fürdőszobaszalonokban, és ne feledje a csempe egész otthont betöltő, sokoldalú funkcióját sem! Elvégre csempe ma már bárhol, bármilyen helyiségben megállja a helyét, ha jól eltaláljuk az anyagot és a színvilágot!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...