Geometriai alakzatok a lakberendezésben

Hogy milyen geometriai mintákat láthatunk a lakberendezési boltok kínálatában? Felsorolni is lehetetlen, csak a tervezők képzelete szab határt: a gyakori három- és négyszögek mellett számtalan értelmezéssel találkozhatunk: formázhatnak az alakzatok hajókat (több vitorlásra emlékeztető geometrikus mintába is belefutottunk már bútorokon és kiegészítőkön), stilizált állatok sziluettjét vagy épp emberi arcot is – de láttunk már stílusos, csákó alakú mosdókagylót vagy pókhálómintával díszített széklábat is.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

A geometria az építészetben is jelen van, erről itt írtunk. És otthonunk egyik helyiségben sem kell nélkülöznünk a mértani mintázatokat: a fürdőszobában és konyhában remekül működnek a geometrikus padló- és falicsempék, de gyakran belefuthatunk egyedi, sokszögletű szaniterekbe is.

De ha igazán ütős enteriőrre vágyunk, és nem riadunk vissza a formáktól, a geometrikus tapétákkal és falfestéssel garantált a lenyűgöző hatás – amely többféle is lehet, attól függően milyen formájú, színű és vastagságú mintákat használunk, és milyen bútorokkal és kiegészítőkkel kombináljuk őket.

Az erőteljes, vastag vonalakkal meghúzott, nagyméretű fekete-fehér geometriai alakzatok elegánssá és rendezetté teszik a belső teret – azonban nem árt vigyázni velük, ugyanis amennyiben túlzásba visszük alkalmazásukat, könnyen túlságosan hideggé és szigorúvá válhat az összhatás.

Csempésszünk ilyenkor pár puha, pasztellszínű textíliát a térbe vagy egészítsük ki gömbölyű tárgyakkal a berendezést – egy jól megválasztott és megfelelően elhelyezett darab lágyabbá és barátságosabbá teheti a helyiséget.

Fotó: Arezzo Design

 

Fontos az is, mekkora a helyiség. Ha kevés tér áll rendelkezésünkre, kerüljük a vastagon meghúzott vonalakat és a túl tömör mintákat – kis belterület esetén ezek a minták túlzottan erőteljessé válnak, és könnyen átveszik az uralmat az enteriőr felett; ilyenkor válasszunk inkább vékonyabb vonallal megrajzolt, szellősebben mintázott tapétákat.

Szintén ezeket válasszuk, ha légies, inkább feminin jellegű dekorációra törekszünk, a maszkulin hatáshoz jobban passzolnak az erőteljesebb, tömörebb minták – de kisebb méretű helyiségnél a szellősebb, vékony geometria is működhet, amennyiben sötét árnyalatú bútorokkal és kiegészítőkkel párosítjuk.

A fentiek lakberendezési stílustól függetlenül működőképesek lehetnek, hiszen ugyanaz a geometriai mintázat passzolhat egy “A nagy Gatsby” stílusú, húszas évekbeli, kristálycsilláros art déco hálószobához (mint ahogy azt a filmben is láthatjuk) és egy letisztult skandináv nappalihoz is – az ízléses geometria minden stílussal remekül variálható és időtlen.

Fotó: Nordinova Energy

 

A hetvenes évek pszichedelikus otthonai szinte elképzelhetetlenek az élénk színekben pompázó, hatalmas mértani mintákkal díszített tapéták nélkül – de ugyanígy izgalommal tölthetnek meg egy – akár teljesen spártaian berendezett – minimalista otthont is.

Óvatos duhajként sem kell lemondanunk a geometrikus alakzatokról – számos módja létezik, hogy finoman, mégis effektíven lakásunkba csempésszük ezt a trendet.

Sokszor egy mintás díszpárna is átalakíthatja a monokróm enteriőr hangulatát, vagy egy különleges, etnó mintákkal ellátott szőnyeg is felrázhatja és dinamikussá teheti a kissé ellaposodott, unalmassá vált életteret.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

A hipszterek kedvenc háromszögei, a hexagonok, rombuszok, vonalak, félkörök vagy akár az egyszerű négyzetek – a geometriai mintázatok megfelelő használata harmonikussá és arányossá teszi az enteriőrt, így mindenképp megéri megpróbálkoznunk ezzel a folyamatosan vissza-visszatérő trenddel.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

TIPP:

Ha kevés tér áll rendelkezésünkre, kerüljük a vastagon meghúzott vonalakat és a túl tömör mintákat – kis belterület esetén ezek a minták túlzottan erőteljessé válnak, és könnyen átveszik az uralmat az enteriőr felett; ilyenkor válasszunk inkább vékonyabb vonallal megrajzolt, szellősebben mintázott tapétákat.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...