Geometriai alakzatok a lakberendezésben

Hogy milyen geometriai mintákat láthatunk a lakberendezési boltok kínálatában? Felsorolni is lehetetlen, csak a tervezők képzelete szab határt: a gyakori három- és négyszögek mellett számtalan értelmezéssel találkozhatunk: formázhatnak az alakzatok hajókat (több vitorlásra emlékeztető geometrikus mintába is belefutottunk már bútorokon és kiegészítőkön), stilizált állatok sziluettjét vagy épp emberi arcot is – de láttunk már stílusos, csákó alakú mosdókagylót vagy pókhálómintával díszített széklábat is.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

A geometria az építészetben is jelen van, erről itt írtunk. És otthonunk egyik helyiségben sem kell nélkülöznünk a mértani mintázatokat: a fürdőszobában és konyhában remekül működnek a geometrikus padló- és falicsempék, de gyakran belefuthatunk egyedi, sokszögletű szaniterekbe is.

De ha igazán ütős enteriőrre vágyunk, és nem riadunk vissza a formáktól, a geometrikus tapétákkal és falfestéssel garantált a lenyűgöző hatás – amely többféle is lehet, attól függően milyen formájú, színű és vastagságú mintákat használunk, és milyen bútorokkal és kiegészítőkkel kombináljuk őket.

Az erőteljes, vastag vonalakkal meghúzott, nagyméretű fekete-fehér geometriai alakzatok elegánssá és rendezetté teszik a belső teret – azonban nem árt vigyázni velük, ugyanis amennyiben túlzásba visszük alkalmazásukat, könnyen túlságosan hideggé és szigorúvá válhat az összhatás.

Csempésszünk ilyenkor pár puha, pasztellszínű textíliát a térbe vagy egészítsük ki gömbölyű tárgyakkal a berendezést – egy jól megválasztott és megfelelően elhelyezett darab lágyabbá és barátságosabbá teheti a helyiséget.

Fotó: Arezzo Design

 

Fontos az is, mekkora a helyiség. Ha kevés tér áll rendelkezésünkre, kerüljük a vastagon meghúzott vonalakat és a túl tömör mintákat – kis belterület esetén ezek a minták túlzottan erőteljessé válnak, és könnyen átveszik az uralmat az enteriőr felett; ilyenkor válasszunk inkább vékonyabb vonallal megrajzolt, szellősebben mintázott tapétákat.

Szintén ezeket válasszuk, ha légies, inkább feminin jellegű dekorációra törekszünk, a maszkulin hatáshoz jobban passzolnak az erőteljesebb, tömörebb minták – de kisebb méretű helyiségnél a szellősebb, vékony geometria is működhet, amennyiben sötét árnyalatú bútorokkal és kiegészítőkkel párosítjuk.

A fentiek lakberendezési stílustól függetlenül működőképesek lehetnek, hiszen ugyanaz a geometriai mintázat passzolhat egy "A nagy Gatsby" stílusú, húszas évekbeli, kristálycsilláros art déco hálószobához (mint ahogy azt a filmben is láthatjuk) és egy letisztult skandináv nappalihoz is – az ízléses geometria minden stílussal remekül variálható és időtlen.

Fotó: Nordinova Energy

 

A hetvenes évek pszichedelikus otthonai szinte elképzelhetetlenek az élénk színekben pompázó, hatalmas mértani mintákkal díszített tapéták nélkül – de ugyanígy izgalommal tölthetnek meg egy – akár teljesen spártaian berendezett – minimalista otthont is.

Óvatos duhajként sem kell lemondanunk a geometrikus alakzatokról – számos módja létezik, hogy finoman, mégis effektíven lakásunkba csempésszük ezt a trendet.

Sokszor egy mintás díszpárna is átalakíthatja a monokróm enteriőr hangulatát, vagy egy különleges, etnó mintákkal ellátott szőnyeg is felrázhatja és dinamikussá teheti a kissé ellaposodott, unalmassá vált életteret.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

A hipszterek kedvenc háromszögei, a hexagonok, rombuszok, vonalak, félkörök vagy akár az egyszerű négyzetek – a geometriai mintázatok megfelelő használata harmonikussá és arányossá teszi az enteriőrt, így mindenképp megéri megpróbálkoznunk ezzel a folyamatosan vissza-visszatérő trenddel.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

TIPP:

Ha kevés tér áll rendelkezésünkre, kerüljük a vastagon meghúzott vonalakat és a túl tömör mintákat – kis belterület esetén ezek a minták túlzottan erőteljessé válnak, és könnyen átveszik az uralmat az enteriőr felett; ilyenkor válasszunk inkább vékonyabb vonallal megrajzolt, szellősebben mintázott tapétákat.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. augusztus 24.

A természetes padló – fa vagy fahatású burkolatot válasszunk?

Új otthon tervezésénél és lakásfelújításnál mindig felmerül a kérdés: milyen burkolatot válasszunk? Ha a beton vagy a csempe esztétikája fogott meg minket, könnyebb dolgunk van –...

2019. augusztus 17.

Mi kell még az első lakásba?

Az első otthon berendezése mindig kihívás – egy hosszú procedúra, kísérletezéssel, hibákkal és különleges felfedezésekkel. Ez a kis lista (amelynek első része itt érhető el)...

2019. augusztus 15.

Urbánus, indusztriális, loft? Így rendezd be a kortárs álomotthont!

New York, London, esetleg Berlin ihlette gyárépület-feeling nappaliban? Vagy inkább a párizsi művésznegyed lakatlan tetőtereinek hangulata hozott lázba? Ezt a kort a 80-as, 90-es évek...