Geometriai alakzatok a lakberendezésben

Hogy milyen geometriai mintákat láthatunk a lakberendezési boltok kínálatában? Felsorolni is lehetetlen, csak a tervezők képzelete szab határt: a gyakori három- és négyszögek mellett számtalan értelmezéssel találkozhatunk: formázhatnak az alakzatok hajókat (több vitorlásra emlékeztető geometrikus mintába is belefutottunk már bútorokon és kiegészítőkön), stilizált állatok sziluettjét vagy épp emberi arcot is – de láttunk már stílusos, csákó alakú mosdókagylót vagy pókhálómintával díszített széklábat is.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

A geometria az építészetben is jelen van, erről itt írtunk. És otthonunk egyik helyiségben sem kell nélkülöznünk a mértani mintázatokat: a fürdőszobában és konyhában remekül működnek a geometrikus padló- és falicsempék, de gyakran belefuthatunk egyedi, sokszögletű szaniterekbe is.

De ha igazán ütős enteriőrre vágyunk, és nem riadunk vissza a formáktól, a geometrikus tapétákkal és falfestéssel garantált a lenyűgöző hatás – amely többféle is lehet, attól függően milyen formájú, színű és vastagságú mintákat használunk, és milyen bútorokkal és kiegészítőkkel kombináljuk őket.

Az erőteljes, vastag vonalakkal meghúzott, nagyméretű fekete-fehér geometriai alakzatok elegánssá és rendezetté teszik a belső teret – azonban nem árt vigyázni velük, ugyanis amennyiben túlzásba visszük alkalmazásukat, könnyen túlságosan hideggé és szigorúvá válhat az összhatás.

Csempésszünk ilyenkor pár puha, pasztellszínű textíliát a térbe vagy egészítsük ki gömbölyű tárgyakkal a berendezést – egy jól megválasztott és megfelelően elhelyezett darab lágyabbá és barátságosabbá teheti a helyiséget.

Fotó: Arezzo Design

 

Fontos az is, mekkora a helyiség. Ha kevés tér áll rendelkezésünkre, kerüljük a vastagon meghúzott vonalakat és a túl tömör mintákat – kis belterület esetén ezek a minták túlzottan erőteljessé válnak, és könnyen átveszik az uralmat az enteriőr felett; ilyenkor válasszunk inkább vékonyabb vonallal megrajzolt, szellősebben mintázott tapétákat.

Szintén ezeket válasszuk, ha légies, inkább feminin jellegű dekorációra törekszünk, a maszkulin hatáshoz jobban passzolnak az erőteljesebb, tömörebb minták – de kisebb méretű helyiségnél a szellősebb, vékony geometria is működhet, amennyiben sötét árnyalatú bútorokkal és kiegészítőkkel párosítjuk.

A fentiek lakberendezési stílustól függetlenül működőképesek lehetnek, hiszen ugyanaz a geometriai mintázat passzolhat egy "A nagy Gatsby" stílusú, húszas évekbeli, kristálycsilláros art déco hálószobához (mint ahogy azt a filmben is láthatjuk) és egy letisztult skandináv nappalihoz is – az ízléses geometria minden stílussal remekül variálható és időtlen.

Fotó: Nordinova Energy

 

A hetvenes évek pszichedelikus otthonai szinte elképzelhetetlenek az élénk színekben pompázó, hatalmas mértani mintákkal díszített tapéták nélkül – de ugyanígy izgalommal tölthetnek meg egy – akár teljesen spártaian berendezett – minimalista otthont is.

Óvatos duhajként sem kell lemondanunk a geometrikus alakzatokról – számos módja létezik, hogy finoman, mégis effektíven lakásunkba csempésszük ezt a trendet.

Sokszor egy mintás díszpárna is átalakíthatja a monokróm enteriőr hangulatát, vagy egy különleges, etnó mintákkal ellátott szőnyeg is felrázhatja és dinamikussá teheti a kissé ellaposodott, unalmassá vált életteret.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

A hipszterek kedvenc háromszögei, a hexagonok, rombuszok, vonalak, félkörök vagy akár az egyszerű négyzetek – a geometriai mintázatok megfelelő használata harmonikussá és arányossá teszi az enteriőrt, így mindenképp megéri megpróbálkoznunk ezzel a folyamatosan vissza-visszatérő trenddel.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

TIPP:

Ha kevés tér áll rendelkezésünkre, kerüljük a vastagon meghúzott vonalakat és a túl tömör mintákat – kis belterület esetén ezek a minták túlzottan erőteljessé válnak, és könnyen átveszik az uralmat az enteriőr felett; ilyenkor válasszunk inkább vékonyabb vonallal megrajzolt, szellősebben mintázott tapétákat.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. november 16.

Viktoriánus stílusú, kortárs villa Észak-Londonban

A Walker Bushe Építészeti Iroda tervei alapján épült Brondesbury egyik saroktelkén a viktoriánus villaépület, melyet az eredeti épülethez hozzáépített új, nyitott terekben gazdag...

2019. november 12.

Színes skandináv otthonok

Ha a skandináv stílusra gondolunk, elsőre a fehérre mázolt falak, a neutrális színpaletta és a letisztult berendezés ugrik be. Nem véletlenül: a fentebbiek mind jellemzőek a skandináv...

2019. november 01.

5+1 dekortrükk, amivel őszivé varázsolhatjuk a lakást

A naptár szerint már jó ideje beköszöntött az ősz, de az utcán járva ennek nem sok nyomát látjuk – javában tombol még az indián nyár. Ettől függetlenül nem árt készülődni az...