Funkcionális luxus – szingli életformához alakítva

Banics Adrienn építészmérnökként dolgozik, ám tervei között szerepel a belsőépítészet alaposabb megismerése – így kihívásként tekintett a Style&Draw pályázatára. Adriennt érdekli minden, ami a lakásokkal kapcsolatos – a legapróbb részletekig: a stílus, az egyediség, és maga az Ember: hogy egy élettér jobbá tétele, egy okos átszervezés után, hogyan befolyásolja majd az ott élők mindennapjait…

Adrienn tehát átfogóan nézi a lakásokat, az adott koncepciót mindig igyekszik az ott élők életmódjára és funkcionális igényeire szabni – így ennél a lakásnál is a legfontosabb feladatnak azt tekintette, hogy a térszervezés, a terek átszervezése minél praktikusabb, élhetőbb módon megvalósuljon.

A meglévő, úgymond „készen kapott”, átalakítandó lakás eredeti alaprajza a benne lévő falakkal ugyan egy praktikus, hétköznapi otthonnak ideális, azonban egy luxus, szingli életmódhoz, életformához – melyhez a loft életérzés társul - egészen más terekre volt szükség – véli a tervező.

Az átalakításokat követően a folyosók megszűntek, a terek egymásból nyílnak.

A tároló funkciókat a beépített, semlegesre tervezett szekrények biztosítják. A szabadon álló bútorok levegős elhelyezésének köszönhetően egy-egy exkluzívabb, vagányabb darab is szépen tud érvényesülni a térben.A tér folytonosságát és a szellős térélményt az egyedileg tervezett akvarellhatású tapéta is erősíti. A bútorok, kiegészítők is mind a festett színekhez igazodnak, együtt alkotnak egységet.A loft – hatás - a tér kialakításon túl - az anyagok használatánál is megjelenik. A fémhatású dekorlemezeket Adrienn bőr textúrákkal kombinálta, ezáltal gondolva tovább a stílust, és folyatva át a luxus irányába.

A luxusélmény a finomságban, a szépen kidolgozott, apró részleteken is megjelenik: a fémhatású villanykapcsolóktól, a réz és beton lámpákon át, a dekorlemezes szagelszívón át az egyszerű, letisztult hófehér beépített szekrények díszcsíkjáig.

A tágas és szellős térélményért a burkolatok is mind folytatólagosak, ahogyan a nagyméretű parkettalapok szintén összekötik a tereket. Váltás igazából csak a vizes helyiségeknél van. A szőnyegek csak jelzésként jelennek meg, többnyire formára vágott padlószőnyegek formájában. Az ablakok elé sötétítő függönyök kerültek, a helyiségeket Adrienn tudatosan kívánta lágyítani a dús, puha textilekkel.

Ha a lakás funkcióit nézzük – a lakásba belépve rögtön két irányba indulhatunk el. Egyenesen előre haladva a privát részek felé közelítünk, míg jobbra a társasági terek lettek elhelyezve.

Az előtérben a beépített szekrény nyitott része elrejti a kabátokat, felsőruházatokat, a benne kialakított padról pedig a cipőket lehet kényelmesen levenni.

Manapság divat a két intim zónát – a fürdő és a hálórészt összekapcsolni – így Adrienn terveiben is ez a megoldás jelenik meg: a hálószobához kapcsolódóan lett kialakítva a kádas fürdőszoba. A két helyiség együttes megjelenése szokatlan térélményt teremt, melyet egy egyedülálló személy maximálisan ki tud használni.

A hálószobai fürdő az ellazulás, az intimitás tere – melyet Adrienn több szín-elképzelésben is megtervezett megbízója számára.A reggeli rohanáshoz azonban a másik fürdőbe került zuhanyzót célszerű használni, mely egyben vendégfürdőként is funkcionál.

A várhatóan nagy társasági élethez biztosít szabad terepet a konyha –étkező - nappali hármasa.

A konyhapult körbeállható, az étkezőasztal bővíthető.

A nappaliban a bútorok szabadon mozgathatóak, szükség esetén vendégággyá összetolható moduláris rendszerben.

A lakás gépészeti megoldásait megvizsgálva, az átalakítás sarkalatos pontja a fürdőszobák kialakítása. Ennek legkritikusabb része a WC ejtőcsövének elhúzása - mely remélhetőleg az aljzatban megoldható, ha azonban mégsem, akkor részbeni padlóemeléssel lehet a problémát áthidalni. Erre az áthelyezésre mindenképp szükség volt, ennek hiányában nem tudna a lakás ideálisan működni a választott családformában és stílusban.

A lakás fűtés – és hűtésrendszerének kialakításakor fontos szempont, hogy minél kevesebb szolgáltatótól függjön a tulajdonos, ahogyan az is, hogy a rendszer folyamatossága biztosítva legyen,  illetve az intelligens otthon-funkcióba való adaptálhatóság is lényeges egy luxuslakás megoldásainak tervezésénél.

A lakás fűtés-hűtését és szellőztetését a Mitsubishi Electric levegő-levegő alapú hőszivattyús rendszere, valamint az ahhoz illesztett szellőztető egység biztosítja. Ennek vezérlése az iNELS-BUS rendszerének része.

A hideg-meleg levegő befúvása a nyílászárók felett az álmennyezeben elrejtve szalagbefúvókkal történik. A fürdőszobák fűtését formatervezett Zehnder designradiátorok biztosítják IRVAR elektromos üzemben. A használati melegvizet pedig elektromos,tárolós vízmelegítő,valamint átfolyós vízmelegítők biztosítják.

A lakás villamos rendszerét az előbb már említett iNELS-BUS rendszere biztosítja, mely az alapvető kapcsolási funkciókon felül egyéb okosház-megoldásokat is lehetővé tesz, például az előre kialakított világítási képek, a fényerőszabályzás, a központi világítás lekapcsololása a bejárati ajtónál (general switch-off), az automatikus és a kézi redőnyvezérlés, valamint a fűtés-hűtés-szellőztetés vezérlése.

A lakásban lévő csatlakozóaljzatok és hagyományos kézi villamos vezérlők modern megjelenését a Logus 90 szerelvénycsalád biztosítja. A rendszerhez illeszkedő iNELS - Multimédia rendszer továbbá lehetővé teszi a lakás villamos rendszerének okostelefonról történő vezérlését.

Ennek köszönhetően nincs szükség a különböző távirányítókra a lakás távműködtetésére.

A helyiségek központi kihangosító rendszerrel is el vannak látva, mely képes a rádió, televízió vagy akár az okostelefon zónánkénti kihangosítására. A lakásban ezen felül vannak még egyéb, önálló biztonsági és kényelmi szempontból telepített eszközök: jelenlét-érzékelős világításkapcsolás a fürdőszobában, füstérzékelő a konyhában, Elko heti programkapcsolóval vezérelt vízmelegítő.Így a luxus érzet a lakásban nem csupán esztétikailag, de a berendezést és a funkcionalitást nézve is tökéletesen megvalósul, egy fiatal szingli életmódjához abszolút ideálisan.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2020. január 07.

Rázzuk fel az évet trendi színekkel

Mindenki számolja a napokat az év végi ünnepekig. Reménykedünk a közösen eltöltött időben és a finom falatokban. A trendkedvelő lakástulajdonosok és az enteriőrökért felelős...

2019. december 20.

Innovatív, többfunkciós tér 36 négyzetméteren

Jól átgondolt tervezéssel, innovatív, praktikus megoldásokkal rendezte be a mindössze 36 négyzetméteres kicsiny lakóteret a Michael K. Chen Architecture csapata a New yorki kislakás...

2019. december 19.

„Élvezem a házam!” – Style & Draw enteriőr tervező pályázat

4. alkalommal kerül kiírásra a Style & Draw enteriőr tervezési pályázat, amelynek keretein belül egy kisszékelyi otthon belső terét kell megálmodniuk a jelentkezőknek. Fókuszban az...