Funkcionális luxus – szingli életformához alakítva

Banics Adrienn építészmérnökként dolgozik, ám tervei között szerepel a belsőépítészet alaposabb megismerése – így kihívásként tekintett a Style&Draw pályázatára. Adriennt érdekli minden, ami a lakásokkal kapcsolatos – a legapróbb részletekig: a stílus, az egyediség, és maga az Ember: hogy egy élettér jobbá tétele, egy okos átszervezés után, hogyan befolyásolja majd az ott élők mindennapjait…

Adrienn tehát átfogóan nézi a lakásokat, az adott koncepciót mindig igyekszik az ott élők életmódjára és funkcionális igényeire szabni – így ennél a lakásnál is a legfontosabb feladatnak azt tekintette, hogy a térszervezés, a terek átszervezése minél praktikusabb, élhetőbb módon megvalósuljon.

A meglévő, úgymond „készen kapott”, átalakítandó lakás eredeti alaprajza a benne lévő falakkal ugyan egy praktikus, hétköznapi otthonnak ideális, azonban egy luxus, szingli életmódhoz, életformához – melyhez a loft életérzés társul – egészen más terekre volt szükség – véli a tervező.

Az átalakításokat követően a folyosók megszűntek, a terek egymásból nyílnak.

A tároló funkciókat a beépített, semlegesre tervezett szekrények biztosítják. A szabadon álló bútorok levegős elhelyezésének köszönhetően egy-egy exkluzívabb, vagányabb darab is szépen tud érvényesülni a térben.A tér folytonosságát és a szellős térélményt az egyedileg tervezett akvarellhatású tapéta is erősíti. A bútorok, kiegészítők is mind a festett színekhez igazodnak, együtt alkotnak egységet.A loft – hatás – a tér kialakításon túl – az anyagok használatánál is megjelenik. A fémhatású dekorlemezeket Adrienn bőr textúrákkal kombinálta, ezáltal gondolva tovább a stílust, és folyatva át a luxus irányába.

A luxusélmény a finomságban, a szépen kidolgozott, apró részleteken is megjelenik: a fémhatású villanykapcsolóktól, a réz és beton lámpákon át, a dekorlemezes szagelszívón át az egyszerű, letisztult hófehér beépített szekrények díszcsíkjáig.

A tágas és szellős térélményért a burkolatok is mind folytatólagosak, ahogyan a nagyméretű parkettalapok szintén összekötik a tereket. Váltás igazából csak a vizes helyiségeknél van. A szőnyegek csak jelzésként jelennek meg, többnyire formára vágott padlószőnyegek formájában. Az ablakok elé sötétítő függönyök kerültek, a helyiségeket Adrienn tudatosan kívánta lágyítani a dús, puha textilekkel.

Ha a lakás funkcióit nézzük – a lakásba belépve rögtön két irányba indulhatunk el. Egyenesen előre haladva a privát részek felé közelítünk, míg jobbra a társasági terek lettek elhelyezve.

Az előtérben a beépített szekrény nyitott része elrejti a kabátokat, felsőruházatokat, a benne kialakított padról pedig a cipőket lehet kényelmesen levenni.

Manapság divat a két intim zónát – a fürdő és a hálórészt összekapcsolni – így Adrienn terveiben is ez a megoldás jelenik meg: a hálószobához kapcsolódóan lett kialakítva a kádas fürdőszoba. A két helyiség együttes megjelenése szokatlan térélményt teremt, melyet egy egyedülálló személy maximálisan ki tud használni.

A hálószobai fürdő az ellazulás, az intimitás tere – melyet Adrienn több szín-elképzelésben is megtervezett megbízója számára.A reggeli rohanáshoz azonban a másik fürdőbe került zuhanyzót célszerű használni, mely egyben vendégfürdőként is funkcionál.

A várhatóan nagy társasági élethez biztosít szabad terepet a konyha –étkező – nappali hármasa.

A konyhapult körbeállható, az étkezőasztal bővíthető.

A nappaliban a bútorok szabadon mozgathatóak, szükség esetén vendégággyá összetolható moduláris rendszerben.

A lakás gépészeti megoldásait megvizsgálva, az átalakítás sarkalatos pontja a fürdőszobák kialakítása. Ennek legkritikusabb része a WC ejtőcsövének elhúzása – mely remélhetőleg az aljzatban megoldható, ha azonban mégsem, akkor részbeni padlóemeléssel lehet a problémát áthidalni. Erre az áthelyezésre mindenképp szükség volt, ennek hiányában nem tudna a lakás ideálisan működni a választott családformában és stílusban.

A lakás fűtés – és hűtésrendszerének kialakításakor fontos szempont, hogy minél kevesebb szolgáltatótól függjön a tulajdonos, ahogyan az is, hogy a rendszer folyamatossága biztosítva legyen,  illetve az intelligens otthon-funkcióba való adaptálhatóság is lényeges egy luxuslakás megoldásainak tervezésénél.

A lakás fűtés-hűtését és szellőztetését a Mitsubishi Electric levegő-levegő alapú hőszivattyús rendszere, valamint az ahhoz illesztett szellőztető egység biztosítja. Ennek vezérlése az iNELS-BUS rendszerének része.

A hideg-meleg levegő befúvása a nyílászárók felett az álmennyezeben elrejtve szalagbefúvókkal történik. A fürdőszobák fűtését formatervezett Zehnder designradiátorok biztosítják IRVAR elektromos üzemben. A használati melegvizet pedig elektromos,tárolós vízmelegítő,valamint átfolyós vízmelegítők biztosítják.

A lakás villamos rendszerét az előbb már említett iNELS-BUS rendszere biztosítja, mely az alapvető kapcsolási funkciókon felül egyéb okosház-megoldásokat is lehetővé tesz, például az előre kialakított világítási képek, a fényerőszabályzás, a központi világítás lekapcsololása a bejárati ajtónál (general switch-off), az automatikus és a kézi redőnyvezérlés, valamint a fűtés-hűtés-szellőztetés vezérlése.

A lakásban lévő csatlakozóaljzatok és hagyományos kézi villamos vezérlők modern megjelenését a Logus 90 szerelvénycsalád biztosítja. A rendszerhez illeszkedő iNELS – Multimédia rendszer továbbá lehetővé teszi a lakás villamos rendszerének okostelefonról történő vezérlését.

Ennek köszönhetően nincs szükség a különböző távirányítókra a lakás távműködtetésére.

A helyiségek központi kihangosító rendszerrel is el vannak látva, mely képes a rádió, televízió vagy akár az okostelefon zónánkénti kihangosítására. A lakásban ezen felül vannak még egyéb, önálló biztonsági és kényelmi szempontból telepített eszközök: jelenlét-érzékelős világításkapcsolás a fürdőszobában, füstérzékelő a konyhában, Elko heti programkapcsolóval vezérelt vízmelegítő.Így a luxus érzet a lakásban nem csupán esztétikailag, de a berendezést és a funkcionalitást nézve is tökéletesen megvalósul, egy fiatal szingli életmódjához abszolút ideálisan.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...