Funkcionális luxus – szingli életformához alakítva

Banics Adrienn építészmérnökként dolgozik, ám tervei között szerepel a belsőépítészet alaposabb megismerése – így kihívásként tekintett a Style&Draw pályázatára. Adriennt érdekli minden, ami a lakásokkal kapcsolatos – a legapróbb részletekig: a stílus, az egyediség, és maga az Ember: hogy egy élettér jobbá tétele, egy okos átszervezés után, hogyan befolyásolja majd az ott élők mindennapjait…

Adrienn tehát átfogóan nézi a lakásokat, az adott koncepciót mindig igyekszik az ott élők életmódjára és funkcionális igényeire szabni – így ennél a lakásnál is a legfontosabb feladatnak azt tekintette, hogy a térszervezés, a terek átszervezése minél praktikusabb, élhetőbb módon megvalósuljon.

A meglévő, úgymond „készen kapott”, átalakítandó lakás eredeti alaprajza a benne lévő falakkal ugyan egy praktikus, hétköznapi otthonnak ideális, azonban egy luxus, szingli életmódhoz, életformához – melyhez a loft életérzés társul – egészen más terekre volt szükség – véli a tervező.

Az átalakításokat követően a folyosók megszűntek, a terek egymásból nyílnak.

A tároló funkciókat a beépített, semlegesre tervezett szekrények biztosítják. A szabadon álló bútorok levegős elhelyezésének köszönhetően egy-egy exkluzívabb, vagányabb darab is szépen tud érvényesülni a térben.A tér folytonosságát és a szellős térélményt az egyedileg tervezett akvarellhatású tapéta is erősíti. A bútorok, kiegészítők is mind a festett színekhez igazodnak, együtt alkotnak egységet.A loft – hatás – a tér kialakításon túl – az anyagok használatánál is megjelenik. A fémhatású dekorlemezeket Adrienn bőr textúrákkal kombinálta, ezáltal gondolva tovább a stílust, és folyatva át a luxus irányába.

A luxusélmény a finomságban, a szépen kidolgozott, apró részleteken is megjelenik: a fémhatású villanykapcsolóktól, a réz és beton lámpákon át, a dekorlemezes szagelszívón át az egyszerű, letisztult hófehér beépített szekrények díszcsíkjáig.

A tágas és szellős térélményért a burkolatok is mind folytatólagosak, ahogyan a nagyméretű parkettalapok szintén összekötik a tereket. Váltás igazából csak a vizes helyiségeknél van. A szőnyegek csak jelzésként jelennek meg, többnyire formára vágott padlószőnyegek formájában. Az ablakok elé sötétítő függönyök kerültek, a helyiségeket Adrienn tudatosan kívánta lágyítani a dús, puha textilekkel.

Ha a lakás funkcióit nézzük – a lakásba belépve rögtön két irányba indulhatunk el. Egyenesen előre haladva a privát részek felé közelítünk, míg jobbra a társasági terek lettek elhelyezve.

Az előtérben a beépített szekrény nyitott része elrejti a kabátokat, felsőruházatokat, a benne kialakított padról pedig a cipőket lehet kényelmesen levenni.

Manapság divat a két intim zónát – a fürdő és a hálórészt összekapcsolni – így Adrienn terveiben is ez a megoldás jelenik meg: a hálószobához kapcsolódóan lett kialakítva a kádas fürdőszoba. A két helyiség együttes megjelenése szokatlan térélményt teremt, melyet egy egyedülálló személy maximálisan ki tud használni.

A hálószobai fürdő az ellazulás, az intimitás tere – melyet Adrienn több szín-elképzelésben is megtervezett megbízója számára.A reggeli rohanáshoz azonban a másik fürdőbe került zuhanyzót célszerű használni, mely egyben vendégfürdőként is funkcionál.

A várhatóan nagy társasági élethez biztosít szabad terepet a konyha –étkező – nappali hármasa.

A konyhapult körbeállható, az étkezőasztal bővíthető.

A nappaliban a bútorok szabadon mozgathatóak, szükség esetén vendégággyá összetolható moduláris rendszerben.

A lakás gépészeti megoldásait megvizsgálva, az átalakítás sarkalatos pontja a fürdőszobák kialakítása. Ennek legkritikusabb része a WC ejtőcsövének elhúzása – mely remélhetőleg az aljzatban megoldható, ha azonban mégsem, akkor részbeni padlóemeléssel lehet a problémát áthidalni. Erre az áthelyezésre mindenképp szükség volt, ennek hiányában nem tudna a lakás ideálisan működni a választott családformában és stílusban.

A lakás fűtés – és hűtésrendszerének kialakításakor fontos szempont, hogy minél kevesebb szolgáltatótól függjön a tulajdonos, ahogyan az is, hogy a rendszer folyamatossága biztosítva legyen,  illetve az intelligens otthon-funkcióba való adaptálhatóság is lényeges egy luxuslakás megoldásainak tervezésénél.

A lakás fűtés-hűtését és szellőztetését a Mitsubishi Electric levegő-levegő alapú hőszivattyús rendszere, valamint az ahhoz illesztett szellőztető egység biztosítja. Ennek vezérlése az iNELS-BUS rendszerének része.

A hideg-meleg levegő befúvása a nyílászárók felett az álmennyezeben elrejtve szalagbefúvókkal történik. A fürdőszobák fűtését formatervezett Zehnder designradiátorok biztosítják IRVAR elektromos üzemben. A használati melegvizet pedig elektromos,tárolós vízmelegítő,valamint átfolyós vízmelegítők biztosítják.

A lakás villamos rendszerét az előbb már említett iNELS-BUS rendszere biztosítja, mely az alapvető kapcsolási funkciókon felül egyéb okosház-megoldásokat is lehetővé tesz, például az előre kialakított világítási képek, a fényerőszabályzás, a központi világítás lekapcsololása a bejárati ajtónál (general switch-off), az automatikus és a kézi redőnyvezérlés, valamint a fűtés-hűtés-szellőztetés vezérlése.

A lakásban lévő csatlakozóaljzatok és hagyományos kézi villamos vezérlők modern megjelenését a Logus 90 szerelvénycsalád biztosítja. A rendszerhez illeszkedő iNELS – Multimédia rendszer továbbá lehetővé teszi a lakás villamos rendszerének okostelefonról történő vezérlését.

Ennek köszönhetően nincs szükség a különböző távirányítókra a lakás távműködtetésére.

A helyiségek központi kihangosító rendszerrel is el vannak látva, mely képes a rádió, televízió vagy akár az okostelefon zónánkénti kihangosítására. A lakásban ezen felül vannak még egyéb, önálló biztonsági és kényelmi szempontból telepített eszközök: jelenlét-érzékelős világításkapcsolás a fürdőszobában, füstérzékelő a konyhában, Elko heti programkapcsolóval vezérelt vízmelegítő.Így a luxus érzet a lakásban nem csupán esztétikailag, de a berendezést és a funkcionalitást nézve is tökéletesen megvalósul, egy fiatal szingli életmódjához abszolút ideálisan.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...