CONSTRUMA hírek – Finoman ívelve, 1. rész

Már ősidők óta belénk van kódolva az ívelt formák szeretete – de mi a magyarázat erre, és miért érdemes otthonunkban is alkalmazni őket?

Biztonság. Az egyik kulcsszó a finom ívekkel kapcsolatban. Az emberi agy ugyanis a biztonság érzését köti a formához – a forma nem szögletes, így nem éles, nem hegyes. Nem olyan, mint egy ijesztő, szögletes kődarab, nem kell félni tőle. Barátságos és szép. Egy torontói egyetem kutatása szerint az ívelt formákat legtöbbször szebbnek látjuk, mint a szögleteseket – persze ez nem jelenti azt, hogy az utóbbi otromba lenne a szemünkben, csak egész egyszerűen az elménknek és szépérzékünknek szükségük van az ívekre.

Fotó: Budatech

 

Ívelt formák a tekintet vonzáskörében

Ha rájuk nézünk, felerősödik az agyi aktivitásunk, míg a szögletes dolgokat hajlamosak vagyunk sokszor figyelmen kívül hagyni. Könnyen lehet, hogy a városban járva különösebb érdeklődés nélkül sétálunk el dobozépületek miriádjai előtt, de egy finoman ívelt formájú építmény láttán nagy eséllyel megállunk egy pillanatra, hogy megszemléljük.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az ívelt dolgoknak feltétlenül extravagánsnak kell lenniük – mindössze jobban vonzzák a szemet, mint szögletes társaik többsége. Gondoljunk csak az áramvonalas autókra, a lekerekített sarkú okostelefonokra, laptopokra, tabletekre és a többi kecsesen ívelt, sokszor státuszszimbólummá vált használati tárgyra.

Fotó: SpaTrend

 

A forma lehet meglehetősen elegáns is, sugározhat büszkeséget, dicsőséget is: ennek talán leghíresebb példája az építészetben Jean-Arnaud Raymond és Jean Francois Chaigrin híres építménye, az Arc De Triomphe  – vagyis a párizsi diadalív. Hasonlóan elegáns a Világörökséghez tartozó “paloták palotája”, az indiai Tádzs Mahal is, amelyet a világ hét új csodája közé is beválasztottak. A síremlékként szolgáló monumentális épületen sok a szögletes elem, a látványt azonban a gyönyörű, finom ívek teszik igazán maradandó vizuális élménnyé.

 

Szabad folyású ívek

A modern építészetben az ívelt formavilág egyik leghíresebb képviselője Oscar Niemeyer. A 104 évesen elhunyt géniuszt nem hozták lázba az egyenesek: Rio de Janeiro városképe, a hegyek és a nők domborulatainak ívei határozta meg munkásságát.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

“Ha egy nagy tér meghódításáról van szó, adják magukat az ívek. Engem nem vonzanak a merev szögletek és az emberkéz alkotta durva, rugalmatlan egyenesek. Az érzéki, szabad folyású ívek vonzanak. A hegyek, a folyók, az óceán hullámainak és a szeretett nő testének ívei. Ívekből áll az egész világegyetem, Einstein ívelt univerzuma” – írta emlékirataiban a brazil építész. Építményei (például az Assisi Szent Ferenc-templom vagy Brazíliaváros kongresszusi épülete) tükrözik hozzáállását, és meghatározzák Brazília építészetét, mivel több mint 600 épületet tervezett hamisíthatatlan és inspiráló stílusában.

Amikor ívekről beszélünk az építészetben, a 2016-ban elhunyt formabontó építész, Zaha Hadid nevét sem hagyhatjuk ki – Hadid a tervezésnél sutba dobta a derékszögű- és párhuzamvonalzót, a vonalas szerkesztés helyett inkább szobrászatként tekintett az arkitekturális tervezésre. Az ívek szabálytalanságát használva olyan épületeket alkotott, amelyeket korábban nem látott a világ – egy új stílust hagyott örökségül a világ számára.

Zaha Hadid meglepő formái – Fotó: Fashionglobe

 

A híres épületeken túl

Az ívelt forma természetesen nemcsak a híres építményeknél és középületeknél jelenhet meg, hanem számos családi házban vagy lakásban is megtalálhatjuk: főleg a spanyol stílusú házaknál jellemzőek az ívelt tetejű ajtók és ablakok, de találkozhatunk olyan modern villákkal is, ahol a tetőt, sőt magát az alaprajzot is finom ívek határozzák meg.

Ez azonban nem túl gyakori, általában az “emberkéz alkotta” egyenesek dominálnak az otthonok tervezésénél – épp ezért érdemes inkább a lakberendezés során alkalmazni az ívelt megoldásokat, hogy segítségével lágyítsunk az enteriőr merevségén.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Így barátságosabb, biztonságosabb érzetű otthonra tehetünk szert – nem is beszélve arról, hogy izgalmasabb és élettelibb, és egész egyszerűen, szebb lesz lakásunk. Az ívek kötik össze az elrendezés elemeit, nélkülük sokszor nincs egység a beltérben, a csupa szögletekből álló otthon láttán általában megmagyarázhatatlan hiányérzetünk támad – az ívek nélkül nincs egyensúly, üresnek tűnhet az enteriőr. Következő cikkünkben erre térünk ki részletesen.

 

A finoman ívelt formákat is bemutatjuk a Construmán, a G pavilon 303B standján 2019. április 3-7 között. Bővebb információ a Construma weboldalán található. 

 

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Mapei

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...