Vigyázz, kész, tavasz! – 3 tipp a kerti előkészületekhez

Február végéhez közeledve már szomjazzuk a természet ébredését. Lessük, nyílnak-e a hóvirágok, előbújtak-e már a krókuszok. Élvezzük, hogy hosszabbodnak a nappalok, ideje tehát felkészíteni a kertet és a kerti szerszámokat a szezonra. 

Check list

Elsőként a kertészkedés során használt eszközeink éves ellenőrzését érdemes megejtenünk. A vizsgálódás során kiderülhet egy gép rejtett motorhibája, megtalálhatjuk a cserélendő hibás alkatrészt és kijavíthatjuk a tél okozta sérüléseket az üvegházon, ha szükséges. Nézzük át a virágfuttató rácsokat és kerítéseket, tartsuk szemmel a kerti csapokat! Érdemes alaposan megtisztítani a vízelvezető árkokat az esetlegesen felhalmozódott levelektől és téli hordaléktól, hogy a hevesebb tavaszi esőzések során se legyen fennakadás.

Február tökéletes időszak a szerszámok élezésére, a javíthatatlan eszközök pótlására és a fejben tervezés lépéseire. Ha már tudjuk, milyen kerti újításokat szeretnénk bevezetni, vagy milyen átalakításokat ejtenénk meg, könnyebb dolgunk van a bevásárlólista összeállításakor. 

A jó munkához megfelelő szerszámok kellenek! Februárban éleztessük meg, cseréljük ki, amelyiket szükséges.

‘ 1. Nagyberuházások

Ha hosszabb ideje tervezzük a kert korszerűsítését, öntözőrendszer kiépítését vagy fűnyíró robot telepítését, lépjünk időben! A legjobb szakemberek naptárjában pillanatok alatt elfogynak a szabad helyek, ráadásul a tervezés is időigényes lehet.
Mindenképpen kérjük ki szakember véleményét az egyes rendszerek kialakításánál, mert gyakorlati tapasztalatukkal, javaslataikkal egyaránt segíteni tudnak abban, hogy a számunkra ideális megoldás mellett tudjunk dönteni. 

Hatalmas a kert, nincs sok időnk és amúgy is utálunk füvet nyírni? A fűnyíró robotok legnagyobb előnye, hogy a dokkoló telepítésével és a robot programozásával a tökéletes pázsit önjáró módon, kényelmesen rendelkezésünkre áll. Választhatunk fűnyírótraktort és nagy teljesítményű fűnyírót is, attól függően, hogy mekkora területet és milyen gyakran szeretnénk igazítani. Másra van szükségünk zegzugos kert, sok virágágyás vagy minimalista kert esetén. Bízzunk a szakértőkben! Ők tudják, mire van szükségünk. 

A szép gyepet mindenki szereti, de nem mindenkinek van heti több órája a fűnyírásra. Ideális választás robotfűnyíró telepítése, mely helyettünk és értünk gondoskodik a tökéletesen formázott pázsitról. Kärcher

Szeretnénk tudatosabban tenni a környezetünkért? Különleges növényeinknek fontos az egyedi bánásmód és az optimalizált gondoskodás? Még időben vagyunk ahhoz, hogy öntözőrendszert építsünk ki. A legmodernebb eszközök már képesek arra, hogy egyszerre monitorozzák a talaj nedvességtartalmát és legyenek képesek differenciált módon, mennyiségben és időben öntözni a különféle növényeket az adott fajta szükségleteinek megfelelően. Választhatunk esőztető és mikro-csepegtető eljárások, sőt ezek kombinációi közül is. Tény, hogy egy ilyen professzionális rendszer egyszeri kiépítési költsége nem a legalacsonyabb, ugyanakkor a veszteségmentes vízfelhasználás, a pontosan időzített öntözési hely és idő, valamint a mindig gyönyörű, zöld kert által gyorsan és látványosan térül meg a befektetés.

Kertünk igényeinek megfelelően választhatunk esőztető, csepegtető és mikro-csepegtető rendszerek, valamint ezek kombinációi közül is. Kärcher

‘ 2. Palántakommandó

Ha finom falatokat szeretnénk, melyeknek ismerjük útját a termőföldtől az asztalig, a legjobb, ha saját kertünkben termesztjük őket. Ahogy melegedni kezd az idő, már meg is kezdhetjük az ültetést. Hidegágyban helyet kaphatnak a céklamagok, a korai sárgarépa fajták, a retkek és az ezerszín saláták egyaránt. Szeretnénk elkerülni, hogy túl sűrűn kelnek a növények? Használjunk drazsírozott magokat! Ez nemcsak azt garantálja, hogy kiváló minőségű vetőmagok kerülnek majd a földünkbe, hanem azt is, hogy egyszerre csak egy magot vetünk majd el. 

Preferenciáinknak megfelelően választhatunk organikus, drazsírozott és normál vetőmagokat is.
A lényeg a megfelelő ültetési mélység és a szeretet.

Az időjárás függvényében- ha a talaj már nem fagyott- közvetlen szabadföldbe ültethetjük a lóbabot, a málna- és szedervesszőket. Ilyenkor érdemes cserélni a három évnél idősebb epertöveket is. A virágok közül először a sziklakerti növények kerülhetnek a földbe. Őket követhetik a kankalinok, bizonyos fűfélék, jöhet az encián és a szívvirág.

‘3. Jó munkához idő kell

Hogy megéri-e a befektetett pénz, idő és energia? Nem is kérdés! A kerti munkáknak nemcsak a kertre és a virágágyásokra, hanem szervezetünkre is kifejezetten jótékony hatása van. Nyáron egy hosszú nap után mezítlábasan élvezni az üde zöldeket, a gyerekekkel a kert rejtekében otthon is megélni a nyaralás örömét, ősszel látni a természet színeit, s közben tudni, hogy mi magunk gondoskodtunk erről az élményről: mindennél többet ér!

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...