Kertészkedés a kerten kívül

Sokat írunk arról, hogy a kertet hogyan tudjuk rendben tartani vagy éppen feldobni. Azonban sokan társasházban élnek, ahol sokkal korlátozottabbak a lehetőségek. Mindenről azonban ott sem kell lemondani – a fűszernövények, egynyári növények és a mindig népszerű muskátli a társasházakat is barátságossá és szerethetővé varázsolja.

Dobd fel az erkélyedet! – Fotó: pixabay.com

 

Persze nem lehet összehasonlítani a társasházak körüli teendőket a kerti munkával, de sok olyan apróság van, amelytől színessé és különlegessé tehetjük környezetünket akkor is, ha nem családi házban élünk.

 

A ház előtt

Sok társasház előtt vannak közös területek, amelyeket a lakók tarthatnak rendben. Ha van egy kis időnk és kedvünk, nyugodtan belevághatunk, mert néhány kedves bokorral vagy egynyári növénnyel igazán látványossá és színessé tehetjük a bejárati ajtót környező területet. A Nőnap vagy Anyák napja környékén kapott hagymás virágokat is bátran kiültethetjük. Most gyakoriak a kis cserepes tulipánok, nárciszok, amelyek elvirágzás után a következő évben is örömöt okozhatnak, ha elültetjük őket.

 

Az ablak virágos dekorációja

A virágládák megtöltése sem kis feladat. Rengeteg virág közül választhatunk, az örök kedvenc a muskátli, de ha már úgy érezzük, hogy ideje újítani, akkor legyünk bátrak és válogassunk. A campanulla például a telet is át tudja vészelni az ablakban és tavasszal újra és újra virágba borul. Ráadásul jól tűri az árnyékos oldalt is, így ahol már semmi sem bírja, ott is látványos és kedves. De választhatunk a további sok-sok népszerű virág közül, ilyen a petúnia, folytonnyíló begónia, egynyári vinca, záporvirág, pillangóvirág.

A Harangvirág (Campanula) nem csak látványos, de még az árnyékot is jól bírja

 

A színes kedves virágokat nagyszerűen lehet kombinálni a szúnyogűzővel, vagyis az illatos kakassarkantyúval. Ez nem csak nagyon látványosan tud fejlődni, a napos és árnyékos helyeket egyaránt kedveli és ahogy a nevéből is kiderül, citrusos illatát nem igazán kedvelik a szúnyogok. Így ablakba valóban jó választás lehet.

Begónia, igazán színes kedvenc – Fotó: pixabay

 

Ha pedig fűszerezni szeretnénk a látványt, akkor akár fűszernövényeket is választhatunk a virágládákba. Nem csak szépek, hanem jó az illatuk és tényleg jól jönnek a nyári ételek elkészítésénél. A menta, a citromfű és a rozmaring kimondottan jól bírja a strapát, de a levendula és a bazsalikom is szépen tud fejlődni.

A szúnyogűző ugyan nem olyan látványos, de nagyon praktikus balkonnövény

 

A muskátli örök

Természetesen a muskátli a legegyszerűbb és leglátványosabb választás. Színében és típusában is változatos, van, aki az úgynevezett „gyalog” muskátlira, míg mások a futó muskátlira szavaznak. És a kínálatban létezik félfutó változat is. Bármelyiket is választjuk, abban biztosak lehetünk, hogy jól döntünk, ha színessé és vidámmá akarjuk varázsolni a kilátást.

 

Balkonládák, függők

Ha van egy kis erkélyünk, akkor függő virágcseréppel is feldobhatjuk a látványt. Ha csak az ablakpárkány áll rendelkezésünkre, akkor pedig a hagyományos virágláda a jó választás. Ezekből is többféle méret és szín választható attól függően, hogy mi passzol igazán a kiszemelt helyre. A balkonládák között találunk olyat, amelynek duplarétegű az alja, így alulról több vizet is locsolhatunk rá, biztosan szellőzni tud a föld, azonban nagy hőség esetén is 2-3 napot kibír károsodás nélkül.

2021. október 04.

Elképesztő átalakítás: így lesz a lepusztult erkélyből hívogató oázis!

Ha unjuk teraszunkat, erkélyünket, és nem tudjuk, hogyan hozhatnánk ki belőle a legtöbbet, érdemes példát vennünk az amerikai Jen Robinsonról. Unalmas, rideg, barátságtalan erkélyük...

2021. augusztus 20.

Ezt egy lakberendezés-rajongó sem hagyhatja ki!

2020-ban sajnos le kellett mondanunk a lakberendezési rendezvények legtöbbjéről, de idén végre újra megtartják a legizgalmasabb kiállításokat – így a wellness rajongók kedvencét, a...

2021. augusztus 18.

A skandinávok megmutatják, hogyan rendezd be stílusosan a nyaralót!

A nyaraló berendezése mindig nehéz feladat. Egy olyan teret kell alkotnunk, ahol tényleg kikapcsolhatunk – megfeledkezhetünk a munkáról, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapi stresszt,...