Energikus, élénk terek, egyedileg tervezett, színes bútorkomplexumokkal

Rácz Tamás a PTE Műszaki és Informatika Karának ötödéves hallgatójaként jelentkezett a Style&Draw pályázatára, ahol egy már meglévő társasházi lakás tereit tervezte át egy 25-30 év körüli fiatal számára…

Tamás a meglévő lakást szinte teljesen átalakította. Annak válaszfalai közül tulajdonképpen egyet sem tartott érdemesnek megtartani, s helyettük új, 10 centiméteres válaszfalat tervezett meg téglából. A főfalak esetében egy helyen avatkozott be a tartószerkezeti működésbe, mégpedig a hálószoba új ajtajának létrehozása végett. Itt egy új, 210X90 centiméteres nyílást gondolt kialakítani,  felette vasbeton, vagy acél áthidalóval, ezen kívül az új hálószoba erkélyre néző ablakainál változtatna az eredeti főfal 60X90 centis ablaknyílás parapetének eltávolításával – mely a teherhordást nem befolyásolja – 60X240cm-re bővítené az ablakokat, a tágasabb, fényesebb tér élménye miatt, illetve  kialakítana még itt egy 90X240 cm-es teraszajtót is.  Valamennyi új ajtót, bejárati és belső ajtókat illetve a teraszajtót is a Hofstadter termékei közül választotta ki…Tamás alapvetőnek tartja egy lakás elrendezésénél, hogy a különböző fő funkcionális csoportok megfelelően elkülönüljenek, vagyis, a nyilvános és privát terek lehetőség szerint ne keveredjenek.

Ezért úgy döntött, hogy az eredetileg „L”-alakú alaprajz rövidebb szárát rendezi be a privát, hosszabbik szárát pedig publikus életterek funkcióihoz igazítva, a kettő találkozásánál, a sarokponton pedig egy, amolyan „félprivát” funkcióként egy vendégfürdőt alakít ki.Tamás a funkciók elkülönítése szerint választotta meg az anyaghasználatot is a terek burkolására és berendezésére.

A nyilvános terekben neutrális, semleges, fehér és annak tört árnyalatai dominálnak, s ezek adják meg a hátteret az élénkebb, kék és narancs színfoltok számára, melyek komplementaritásuk miatt egy dinamikus, kissé vibráló, felpezsdítő hatást eredményeznek.Ezzel szemben a privát tereket egy sokkal visszafogottabb, nyugodtabb, szürkékkel, barnákkal, földszínekkel operáló rendszerben álmodta meg tervezője. Ha a lakás elrendezését nézzük, legelőször egy klasszikus előszobába érkezünk meg, egy tágas közlekedőn keresztül, ahol egy dolgozó, kisebb iroda funkció is helyet kapott.

Ez a tér van összeköttetésben a főbb, nyilvános funkciókkal: a konyha-étkezővel, valamint a nappalival, melyek egyetlen tágas, nagy térként jelennek meg, összesen 35 négyzetméteren.

A tágas, kényelmes tér így nagyobb társaságok fogadására is tökéletes alkalmas, az erkéllyel kiegészülve pedig valódi élettérként funkcionál.

Tamás ezen túl fontosnak tartotta egy vendégszoba kialakítását is, mely a későbbiekben akár gyerekszobává is átalakítható, ráadásul ezt a teret is egységben, komplexen képzelte el: a nyilvános tércsoporthoz egy WC-vel és zuhanyzóval felszerelt fürdőszobát alakított ki, ami képes mind a nappali-konyharészben fogadott vendégeket, mind pedig a vendégszobában megszálló vendégeket kiszolgálni.

A megbízó saját, privát terei közé tartozik természetesen a másik, a fő- hálószoba és a fürdőszoba. Itt a két funkció tulajdonképpen egybefüggő teret alkot, köztük csak egy finom határ húzódik.

A tércsoportba a nyilvános terekből léphetünk be, a hálórészbe megérkezve, majd azon át haladva a kissé eldugottabb fürdőrészbe, mely szintén két részből áll: a mosdó és fürdőkád uralta tényleges fürdőtérből, valamint a homok-fúvott üveg tolóajtóval leválasztható WC térrészből.A fürdőben egy mosókonyha-szekrény is kialakításra került, mely tulajdonképpen a háló- és WC térbeli leválasztásánál is kulcsszerepet játszik.

A vizes helységekben (vendégfürdő, illetve fürdő), a csővezetékek (hideg-, illetve meleg víz, valamint szennyvíz) könnyebb szerelése, illetve elrejtése miatt előtétfalakat építenek, alumínium vázszerkezetre szerelt impregnált gipszkarton táblák segítségével. Ezekben elrejthető továbbá a WC-k tartályai is.

A tervező a padlóburkolatok egységét, a terek összefüggő látványát az egységes padlóburkolat kiválasztásában is megjelenítette. Az előszoba – közlekedő, valamint a konyha-étkező és nappali, sőt még az ehhez kapcsolódó vendégszoba tércsoportjában is egy szép linóleum kerül elhelyezésre, a hálószoba és fürdő tereiben a Forbo Touch Sepia árnyalatú linóleum, a vendégfürdőben pedig vörös műgyanta padlóburkolat kap helyet.

Az erkélyre Tamás a Zalakerámia Clay elnevezésű, fehér greslapját tervezte be, Mapei segédanyagokkal. A lakás falainak többsége egyszerű vakolt, festett fal, kivéve a vizesblokkokat, ahol kerámiaburkolat kapott helyet.

A lakásban számos, egyedileg tervezett bútort képzelt el Tamás. A konyhabútor egyik része, a többi szekrényhez hasonlóan egy, a padlótól mennyezetig beépített szekrényként valósul meg, melynek központjában a bútor középső harmada visszaugrik és színt vált, ily módon jelölve ki a munkaterületet.

Az EGGER bútorlapokból kialakított, egyedileg tervezett és gyártatott konyhabútorba – melyhez egyébként egy kellemes kis konyhasziget is tartozik – építették be a hűtőszekrényt, a mosogatógépet, a tűzhelyet, a sütőt illetve a páraelszívót. A munkafelület megvilágítására a felső szekrény alsó síkjára szerelt LED vonal menti világítása gondoskodik. Étkezőasztalként pedig a már előbb említett, praktikus és dekoratív konyhasziget funkcionál.

A lakásban egyébként még más, egyedileg tervezett és kialakított bútorok is helyet kaptak. Ilyen például a nagy beépített szekrény – mely a vendégek kabátjainak, cipőinek ideiglenes tárolására, valamint a lakásban élők felsőruházatának és cipőinek tárolására tökéletesen alkalmas. A tágas a padlótól egészen a mennyezetig ér, a szekrény elemek függőlegesen kettéosztottak.

A szekrény anyaga Forest magasfényű fehér bútorlap, mely mindössze két szekrényajtónál tér el – ezek jelzik a vendégek számára kialakított egységeket. A dolgozószobában lévő szekrény szintén hasonló logika mentén épül fel, mint az előszobai gardrób.

A különbség mindössze annyi, hogy ennek a korpusza készült magasfényű fehér bútorlapból, ajtajai pedig kék színű Egger bútorlapból került kialakításra. Az ajtók többsége nyomásra nyílik, a középső ajtók pedig toló-harmonika rendszerben működnek – ugyanis ezek mögött bújuk meg a bútorba rejtett íróasztal.

A hálószoba és a fürdőszoba határán egy mosókonyha-szekrény kapott még helyet, mely szintén egyedi tervezésű, teljes belmagasságot kitöltő szekrény, amely két fő részből áll: egyik része a fürdő felé nyílik, tükrös ajtóval – ebben alul a mosógép kerül beépítésre, fölé szennyes kosár illetve mosószerek tárolására kialakított polc kapott helyet.

A szekrény másik része pedig a WC számára elkülönített részből nyílik – ahol a szekrény „pakolható” hasznos területe csak 2,20 méterig tart – itt tárolhatóak majd a tisztítószerek és a toalettpapír.

Tamás a lakás fűtési rendszerét csak két helyen gondolta kielégíteni hagyományos meleg vizes fűtéssel: a vendégfürdőben, ahová egy Zehnder törülközőszárítós radiátort tervezett be, illetve hasonlót, csak kicsit más típusút a hálószobába is, amely egyúttal a fürdőt is képes befűteni.

Ezek melegvíz-ellátása a ház központi fűtésével biztosított. A többi helységben a mennyezeti vakolatba épített fűtőháló segítségével infrapaneles fűtés készül majd, amely elektromos áram ellátásával működik.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...