Első látásra szerelem ez az álomszép, vintage otthon a norvég fjordoknál

Sokan nem tudják, de a skandináv nyarak csodálatosak. Persze a legtöbbeknek a sűrű pelyhekben hulló hóban gazdag, zord telek és a csípős szelek ugranak be az északi országokról, de a melegebb hónapokban nemcsak remek, élhető időjárás van náluk, de dúskálnak a fantasztikus tájakban, ahol élmény a nyaralás.

A skandinávok, ha tehetik, kiélvezik a jó időt: sokan vesznek/bérelnek vízparti víkendházikót, és külföldi kiruccanások helyett gyakran ott töltik nyári szabadságuk jelentős részét.

A most következő, varázslatos otthon is ilyen: Norvégia északnyugati részén található, gyönyörű, fjordokkal ölelt környezetben. A tulaj egy Monica nevű, kézműves hölgy, aki családjával együtt szokott hétvégézni/nyaralni a házban.

Abszolút a természetes kikapcsolódásra fókuszálnak: a házban nincs áram, sem víz – és még utak sincsenek. Hajóval tudják megközelíteni az otthont, a kútból szereznek vizet a mosakodáshoz, ivóvizet pedig vagy a vízesésből gyűjtenek, vagy visznek magukkal.

Gázzal főznek, régi lámpákkal és gyertyákkal világítanak, fával fűtenek.

Persze ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozza az ember a fűtésből, megfelelő hőszigetelésre van szükség – érdemes körbenézni a Mapei-nél, ha szeretnénk erről több információt szerezni.

Monicáék a nyugodt relaxációhoz a telefonjukról hallgatnak zenét; olvasnak, beszélgetnek, kirándulnak, és fürdenek a vízben.

A házat az 1940-es években építették, és mindig családi tulajdonban volt. Egyszer le is égett a második világháború idején, úgy kellett kimenekíteni a lakókat. Szerencsére nem lett senkinek baja, és sikerült újra felépíteni az ingatlant.

A berendezést is a természetes nyugalom jellemzi. Az eklektikus, vintage-country stílus remek választás egy ilyen vidéki otthonhoz: a sok-sok fehér pedig mindig jól mutat, és “üres vásznat”, vagyis rengeteg lehetőséget nyújt a kreatív enteriőr megalkotásához.

A skandinávokra jellemző szellős elrendezés természetesen itt is jelen van: a nyugodt környezet megteremtéséhez mindenképp kerülni kell a zsúfoltságot. A helyiségeket virágokkal és növényekkel, különféle lakástextíliákkal és bolhapiacról szerzett vagy örökölt, vintage-dísztárgyakkal, műalkotásokkal dobták fel.

Egészen fantasztikus a környezet.

Ha olyan teraszburkolatra vágyunk, amely nem igényel kezelést, mégis strapabíró, vízálló, és a fa természetes szépségével bír, nézzünk körül a WPC Market kínálatában.

Monica és családja otthona nemcsak lenyűgöző, de fenntartható is – és annak ellenére, hogy hiányoznak belőle az alapvetőnek hitt kényelmi megoldások, roppant komfortosnak tűnik.

A képek forrása: My Scandinavian Home, Tante Monica

A cikk szponzorált lakberendezési linkeket tartalmaz.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...

2022. április 14.

Így spórolhatunk rengeteget az otthonunkban a hőszigeteléssel!

Az árak folyamatosan emelkednek a világban – szerencsére sok pénzt megspórolhatunk otthonunkban, ha odafigyelünk egy-két dologra. Senkinek nem újdonság, hogy minden drágul, ráadásul...