Első látásra szerelem ez az álomszép, vintage otthon a norvég fjordoknál

Sokan nem tudják, de a skandináv nyarak csodálatosak. Persze a legtöbbeknek a sűrű pelyhekben hulló hóban gazdag, zord telek és a csípős szelek ugranak be az északi országokról, de a melegebb hónapokban nemcsak remek, élhető időjárás van náluk, de dúskálnak a fantasztikus tájakban, ahol élmény a nyaralás.

A skandinávok, ha tehetik, kiélvezik a jó időt: sokan vesznek/bérelnek vízparti víkendházikót, és külföldi kiruccanások helyett gyakran ott töltik nyári szabadságuk jelentős részét.

A most következő, varázslatos otthon is ilyen: Norvégia északnyugati részén található, gyönyörű, fjordokkal ölelt környezetben. A tulaj egy Monica nevű, kézműves hölgy, aki családjával együtt szokott hétvégézni/nyaralni a házban.

Abszolút a természetes kikapcsolódásra fókuszálnak: a házban nincs áram, sem víz – és még utak sincsenek. Hajóval tudják megközelíteni az otthont, a kútból szereznek vizet a mosakodáshoz, ivóvizet pedig vagy a vízesésből gyűjtenek, vagy visznek magukkal.

Gázzal főznek, régi lámpákkal és gyertyákkal világítanak, fával fűtenek.

Persze ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozza az ember a fűtésből, megfelelő hőszigetelésre van szükség – érdemes körbenézni a Mapei-nél, ha szeretnénk erről több információt szerezni.

Monicáék a nyugodt relaxációhoz a telefonjukról hallgatnak zenét; olvasnak, beszélgetnek, kirándulnak, és fürdenek a vízben.

A házat az 1940-es években építették, és mindig családi tulajdonban volt. Egyszer le is égett a második világháború idején, úgy kellett kimenekíteni a lakókat. Szerencsére nem lett senkinek baja, és sikerült újra felépíteni az ingatlant.

A berendezést is a természetes nyugalom jellemzi. Az eklektikus, vintage-country stílus remek választás egy ilyen vidéki otthonhoz: a sok-sok fehér pedig mindig jól mutat, és “üres vásznat”, vagyis rengeteg lehetőséget nyújt a kreatív enteriőr megalkotásához.

A skandinávokra jellemző szellős elrendezés természetesen itt is jelen van: a nyugodt környezet megteremtéséhez mindenképp kerülni kell a zsúfoltságot. A helyiségeket virágokkal és növényekkel, különféle lakástextíliákkal és bolhapiacról szerzett vagy örökölt, vintage-dísztárgyakkal, műalkotásokkal dobták fel.

Egészen fantasztikus a környezet.

Ha olyan teraszburkolatra vágyunk, amely nem igényel kezelést, mégis strapabíró, vízálló, és a fa természetes szépségével bír, nézzünk körül a WPC Market kínálatában.

Monica és családja otthona nemcsak lenyűgöző, de fenntartható is – és annak ellenére, hogy hiányoznak belőle az alapvetőnek hitt kényelmi megoldások, roppant komfortosnak tűnik.

A képek forrása: My Scandinavian Home, Tante Monica

A cikk szponzorált lakberendezési linkeket tartalmaz.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...