Retro: a szerethető múltidézés

Képzeljük el Ötvös Csöpit, amint egy kiadós pofozkodás után megpihen a Balaton partján. Megvan a kép? És a háttérben álló házak? Bingó! A hetvenes–nyolcvanas évek építészete jobbára a vízpartokon hozza létre azokat a nyaralópéldákat, amelyek a leginkább megfeleltethetők ennek a stílusnak – mely bizonyos jól beazonosítható effektek eredményeként válik retróvá.

Legfőbb elemei a befelé lejtő pillangószárnytetők, a cuppantott vakolat, a vastagon eldeszkázott oromzatvonalak. Bár nehezen kezelhető anyag, de értő kezekben itt csodát művelhet a hullámpala stílusos alkalmazása – márpedig anélkül nincs retró.

A stílushoz persze hozzájárulnak a lapos terméskőből falazott falbetétek, a textúraként megjelenő burkolótéglaflekkek, az épülettömegből túlnyúló falszárnyak, amelyek ferde metszéssel érnek véget. Különösképp hangsúlyos a látszó zsaluzatos vasbeton, melynek felületén frottázsként hagy nyomot a deszkák erezete.

Ez a stílus épp annyira hangsúlyozza a ház építésével járó részleteket és a szerkezeti motívumokat, hogy azok ne váljanak túlzóvá, önmaguk paródiájává. Példa erre a sarkok lekerekítése: hagyományos építészeti elem, de kicsit másképp. A burkolatok tekintetében éppily rokonszenvvel fordul a törtlapok és a mozaikok felé. Függőleges ereszcsatorna helyett gyakran lánc vezeti a tető vizét egy kútba, a láncot pedig már-már szobrászi igénnyel kialakított nyersvasbeton vályúkonzol tartja el a homlokzattól.

Ha van kandallója, az egy téglából falazott test, amelynek tűztere egyetlen ferde vonallal vált kéménnyé. (a retro enteriőr stílusjegyekről bővebben ITT olvashat) Utóbbit előszeretettel helyezi a külső falakra részben azért, hogy ezzel is gazdagítsa a homlokzatot, részben pedig azért, hogy – a kandallót kívülről is üzemeltetve – lehessen a szabadban is sütögetni. Az alaprajzok összefogottak, közelítenek a négyzethez, de a tömeg mégsem kocka: a fent említett szobrászi gesztusok teszik plasztikussá.

Lapozzon bele online a 10 Stílusjegyet bemutató kiadványunkba! MEGNÉZEM A KIADVÁNYT!

Tegyen egy 3D-s sétát a Construmán felépült 10 minienteriőrt bemutató standunkon!  TESZEK EGY SÉTÁT!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...