Belépőcsomagok az intelligens otthonok világába

Manapság, az okostelefonok megjelenése óta, lépten-nyomon „okos-kütyükbe” botlunk. A teljesség igénye nélkül okosórával, okoskarkötővel sőt még okos termosztáttal vagy radiátorszeleppel is találkozunk, a különböző okos zárakról már nem is beszélve. A telefonok és az okostévék után napjainkban a technológiai forradalom az otthonaink területét is elérte.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

Okos otthon, intelligens ház vagy épp Smart Home; roppant divatos kifejezések és temérdek információt találni róluk az interneten. Ezért most részletes leírást nem közlünk (ide kattintva viszont rengeteg tudnivalót talál a témával kapcsolatban). Egy rövid összefoglalás azonban álljon itt; szakkifejezéssel élve az épületautomatizálás területéről van szó, amely érinti mind az épületvezérlés, mind pedig az épületfelügyelet fogalmát. Az okosház egy olyan épület, amely a benne telepített berendezései és rendszerei – pl. biztonsági rendszer, gépészet, villamos fogyasztók, fűtés, multimédia rendszer, stb. – működését felügyeli és szabályozza, közös rendszerbe integrálva azokat, egy spéci számítógép, egy központi egység segítségével. Lényegében tehát képes hatékonyan összehangolni az épület berendezéseinek működését, vagyis az épület lakóinak igényei szerint szabályozza a világítást, klímaberendezést, a redőnyöket, vagy éppen a biztonsági rendszert.

Persze nem valamilyen futurisztikus építményre kell gondolni, amely elvesztette az otthon melegét, hiszen a rendszer gyakorlatilag észrevétlenül, a háttérből irányít. Ennek ellenére, akár kifejezetten dizájnos megoldások is megvalósíthatóak általa, hiszen egy ilyen rendszer számos vezérlő felülettel rendelkezhet, amelyek a belső tér stílusos kiegészítői is lehetnek.

Sokaknak az intelligens otthon kifejezés hallatán valamilyen luxustermék jut eszébe, melyet csak a felső tízezer engedhet meg magának, borzasztó drága és fölösleges kütyükkel. Azonban ez mára már csak puszta tévhit; maga a technológia olyannyira kiforrta magát, hogy abszolúte elérhető, mind a rendszer árát, mind a telepítés idejét tekintve. Persze, mint minden termék esetében, ezen a piacon is, a kedvezőbb ár-érték arányú rendszerek mellett magasabb áron elérhető brandek is akadnak.

Hazánk egyik meghatározó márkája, a cseh ELKO EP s.r.o. által gyártott iNELS Smart Home Solutions rendszer. Kombinálhatóságának és kedvező ár-érték arányának hála kiválóan képes alkalmazkodni egy kisebb alapterületű lakás, egy nagyobb családi ház vagy éppen egy komplex irodaépület vagy szálloda igényeihez is.

Habár napjainkban már egyre többen automatizálják ingatlanjaikat, sokan vannak, akiknek ugyan tetszik az ötlet, de még bizonytalanok. Újra és újra felteszik maguknak a kérdést, vajon megéri-e ez nekem? Ki fogom-e használni a rendszer funkcióit? Egyáltalán valóban megtérül-e majd középtávon ez a befektetés?

Rugalmas gyártó, avagy a fogyasztói igényekhez való alkalmazkodás

Az iNELS felismerte a – főleg a lakossági szektorra jellemző – „félelmeket”, és tovább gondolta az okos otthonok fogalmát. Hiszen egy ilyen rendszer telepítése családunk és otthonunk életében is azért gyakran egy meglehetősen nagy változást hoz, más kérdés, hogy ez pozitív irányú.

A márka – a vezetékes iNELS BUS System, és a vezeték nélküli iNELS RF Control System megoldásain kívül – piacra lépett egy ún. „OKOS SZETT” termékkörrel is.

Az OKOS SZETTEK olyan „belépő csomagok”, amellyel a bizonytalanabbak is, ha úgy tetszik, kipróbálhatják az intelligens otthonok egy-egy funkcióját, különösebb anyagi kockázat nélkül. A saját otthonukban tapasztalhatják meg, milyen az, amikor helyiségenként szabályozható a fűtés, vagy okostelefonról kapcsolható a világítás, vagy az egyéb berendezések.

Ha megtetszik a dolog, további funkciókkal kibővítve akár egy komplex épületautomatizálási rendszert is kiépíthetnek, ahol még arra is lehetőség nyílik, hogy a külső időjárási tényezőknek megfelelően menjenek végbe a különböző folyamatok.

Az iNELS-rendszer segítségével, egy olyan otthonba „költözhet”, amely feleslegesen 1 kW áramot sem fogyaszt. Ahol nyomon követheti víz, gáz és villamos fogyasztását, amelyet akár napi – heti, havi vagy egy beállított periódus szerinti bontásban is megjeleníttethet. Amelynek fűtésdíja jelentősen csökken, miközben a jóleső melegről egy pillanatra sem kell lemondania. Egy otthonba, amely Önért van és nem Ön érte. Ráadásul úgy, hogy egy tapodtat sem kell mozdulnia.

Sőt! A csomagok gondosan összeválogatott – és előzőleg összepárosított , vezeték nélküli adó-és vevő egységekből állnak. Így egy-egy okos szett telepítése, mindenféle szerkezeti átalakítás, falvésés vagy vezetékezés nélkül megvalósítható. Akár saját maga is végre hajthatja, így amellett, hogy kímélni fogja pénztárcáját, valamint soha nem látott kényelmet és biztonságot érhet el, még akár közös családi programként is felfogható.

Viccet félretéve, egy-egy csomag valóban meglehetősen egyszerűen üzembe helyezhető, pusztán csak követnie kell a mellékelt telepítési útmutató lépéseit.

Okos szettek – egy doboznyi okos otthon

Az iNELS hétféle okos szettet gyárt, amely otthona hét területét teszi kényelmesebbé. Vagy takarékosabbá, mint a „Költséghatékony fűtés” szett.

A „Fények játéka” szettel okostelefonja segítségével irányíthatja otthona világítását. A „Távvezérelt fűtés” szett segítségével akár a munkahelyéről történő induláskor elindíthatja a fűtést, így mire hazaér már kellemes meleg fogadja, anélkül, hogy egész nap menne a fűtés.

Az „Egyetlen vezérlő a teljes irányításhoz” szettel, búcsút inthet a tucatnyi távirányító közötti keresgélésnek, ugyanis otthona összes infravezérlésű eszközét a telefonjára bízhatja.

A „Rádió és zene egy kapcsolónyi helyen” garantáltan elnyeri majd a zenekedvelők tetszését, hiszen lehetővé teszi, hogy kedvenc muzsikája otthona bármely pontján felcsendüljenek.

A távoli elérést egy ingyenes, az iNELS által fejlesztett, saját applikáció biztosítja, amely az iHC-MaRF (Android OP rendszer) vagy az iHC-MiRF (iOS) névre hallgat.

Az okos szettek eszközeire, kiváló minőségüknek köszönhetően, a gyártó bátran vállalja az 5 éves garanciát, amellett, hogy teljes műszaki háttértámogatást is biztosít.

Megnézem az okos szetteket!

Ha megfordult már a fejében, hogy milyen is lenne, ha az Ön otthona is „okos” lenne, de nehezen igazodik el a lehetőségek között, akkor érdemes lehet kicsiben kezdeni. Próbálja ki az egyes funkciókat kockázat nélkül, az iNELS okos szettjeinek segítségével.

Ha elnyeri a tetszését, akkor a néhány egységből álló rendszerét, igényei és lehetőségei szerint, fokozatosan egy teljes rendszerré is kibővítheti. Természetesen, akinek már van némi fogalma az okos otthonokról, annak sem kell megijednie, hiszen a vezeték nélküli, és a vezetékes egységek kombinálhatóak egymással.

A raktárkészleten található termékeken felül egyedileg további méretű és terhelhetőségű szerelvények is rendelhetők cégünktől.

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...