Álmai loft otthona mégis ridegnek bizonyul?

​Egyre kelendőbbek az amerikai ipari stílusból átvett, puritán egyszerűségükből, félkész jellegükből adódóan bájos, fiatalos városi loft lakások. Fiatalok kezdték, de mára már a középkorú generáció is kedvet kap az ipari stílus izgalmas látványához. Mi van akkor azonban, ha a gondos tervezgetés ellenére, beköltözés után mégsem otthonos melegség, hanem neadj’Isten, rideg érzet fog el bennünket?

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Argenta

Loft tereket mi sem egyszerűbb tervezni: egy-két szabadon hagyott téglafal, beton konyhapult és fekete, vas vagy acél tartóoszlopok. Minimál bútorok és berendezés, és egy –két szokatlan elem – mint a gitár, vagy a bicikli a falon. Jó lenne, ha így lenne – de egy loft jellegű enteriőrt is éppúgy meg kell, hogy előzzön egy szakszerű tervezés, mint bármilyen más, tudatosan megálmodott, igényes teret.

Könnyen lehet tehát hibázni, a túl sok jellegzetes loft stíluselemmel érdemes csínján bánni, hiszen sok esetben sötét árnyalatokról, kezeletlen felületekről van szó, melyeknél bizony hatványozottan érvényesül a „kevesebb több” örökérvényű elve.

Ami a rideg összhatást adja, az lehet a túl nagy tágasság érzete is – ám ezen nyilván nem tudunk, és többnyire nem is akarunk változtatni, azonban a rácsos ablakok adta bezártság érzettel például már érdemesebb kezdeni valamit…

Szellős és légies hatást kapunk persze, ha nem tervezünk függönyt a loft ablakokra, elvégre a sötét falak és berendezés egyértelműen kiált a természetes napfényért…

A finom, nőies árnyalatú púderszín is sokat „melegít” a ridegebb összképen, a függönyt pedig bármikor kis is tudjuk húzni.Szellős, finom és légies – áttetsző muszlinokkal

A mai, modern fényáteresztő függönyökkel azonban két legyet is üthetünk egy csapásra: megmarad az ablakon beáradó, lehető legtöbb természetes fény – miközben mégis puhább, otthonosabb, kicsit finomabb jelleget kap a lakásunk.

A fényáteresztő muszlin anyagok üzleteinkben is a lehető legsokoldalúbb textúrában is színben léteznek: akár matt, akár fényes felületben is tudunk gondolkodni, az áttetszősége mértékét is megválaszthatjuk, és persze a színt is: el sem hinnénk, de a fehérnek is ezer és egy árnyalata van!

Egy áttetsző, fehér vagy törtfehér, minta nélküli anyaggal egy loft térben sem lőhetünk mellé, azonban ha egy kicsit már tudatosabban alkalmazzuk a színeket, esetleg lakberendező segítségét kérjük az átalakításokhoz – akkor érdemes bátrabban válogatnunk.Egymásba olvadó árnyalatok

Egy loft teret – éppúgy, ahogy a minimált is – az egymással tökéletes harmóniát alkotó árnyalatokat keresve érdemes berendezni. Ezek ugyanis azok a terek, ahol nem kifejezetten a lágyság, a textíliák domimálnak, hanem inkább a letisztult bútorok, egy-egy különleges, nem szokványos műalkotás vagy egyedi tárgy, illetve a rendezett összkép kerül majd fókuszba.

A szoba „felöltöztetése” azonban ilyenkor is lényeges, hiszen otthonos, meleg hangulatát pontosan ezek a finomságok fogják megadni majd, mint amit egy lakástextil jelent. Ugyanakkor az anyagok és színek kiválasztásában érdemes nagyon körültekintőnek lennünk. A legjobb tipp, ha a „beolvadó elvet” követjük: azaz, függönyünk tökéletesen meghegyezik a fal, az ajtó, a burkolat, esetleg egy markáns bútor színével – ezáltal szépen, harmonikusan beleolvad a látványba.

Így nem lesz feltűnő sem a függönyünk, sem pedig annak hiánya – vagyis a loft, a minimál jelleg megmarad, de a rideg összhatás helyett otthonos, meleg hangulatú lesz majd így a végeredmény.A mintásat biztos, hogy loft esetén kerülnöm kellene?

Attól függ, milyen az a minta, és persze attól is, mennyire szeretné a követni a letisztultságot, a minimál összképet. A vörös téglafalat vagy melegbarna padlóburkolatot „lehűtő” hideg árnyalatú kockás mintákkal, vagy geometrikus formákkal még nem ütjük agyon a választott stílust, azonban a mintát, vagy annak árnyalatát hozzuk vissza máshol: például egy díszpárna mintájában a kanapén, vagy egy fali dekoráción, ágytakarón. Így nem a függöny látványa fog dominálni majd, hiszen a szemünk az egészet, az összképet egyszerre érzékeli. A színek azonban ebben az esetben legyenek semlegesek – pl. a betonszürke jó választás lehet…Mi van akkor, ha valamilyen oknál fogva mégsem szeretnénk függönyt loft lakásunk ablakaira?

Akkor érdemes olyan kreatív megoldásokban gondolkodni, hogy legyen is függöny, meg ne is!

Ha azt szeretnénk, hogy ablakaink mindenképpen szabadon maradjanak, mert kevés a természetes fény helyiségben, akkor mit szólnánk például egy elfüggönyözött könyvespolchoz vagy tároló polchoz?  (Zárt szekrények híján ezzel is a letisztult, rendezett összhatást erősíthetjük.)

Vagy romantikus lelkületűeknek a Baldachinos ágy is egy remek, és egyáltalán nem szokványos megoldás a loft térbe – ám pont ettől lesz egyedi, különleges az otthonunk.

Aki pedig végképp nem kedveli a fodrokat és a lágy esésű textileket, annak egy lapfüggönyt vagy egy izgalmasan elrendezett római rólót ajánlunk.Maradt még kérdése, esetleg szakértővel szeretne tovább ötletelni?

VS Fürdőszoba ugyanis most már függönyrészleggel is kibővült: várjuk szeretettel komplett, megújult bemutatótermünkben Zuglóban, az Erzsébet királyné útja 125. szám alatt.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...