Hidegburkolat fugázás nélkül? Ne!

Jónéhány gyártó megörvendeztet minket azzal, hogy lézervágott, fuga nélkül burkolható lapokat gyárt. Első hallásra nagyon jó ötletnek tűnik, hiszen meg lehet spórolni a fugázás költségeit és nem kell félni attól, hogy a fuga a későbbiekben foltos lesz, megrepedezik, kitörik. Van azonban valami, amit a gyártók nem mondanak el. Kicsit nézzünk mögé a tényeknek!

A cikket szerkesztette: Mapei Kft.

„A fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeinkkel, megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítsük az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában…és erre mindenkor készen állunk!”

A termékeinkkel készített burkolatokat, kivitelezést csak egyszer kell elkészíteni, és nem kell aggódnia a reklamációs problémák miatt. A Mapei biztonságot és garanciát jelent arra, hogy otthona, épülete szépségét hosszú távon, nyugodtan és gondmentesen élvezhesse. A Mapei anyagokkal készült felülettel elégedett lesz, azt nem kell 1-2 év múlva kicserélni, javítani. Nem kell aggódnia amiatt, hogy vajon mennyire lesz tartós az elkészült burkolat. Nem kell elviselni a visszabontással és újraépítéssel járó költségeket, koszt, időt. 

Ki szereti a reklamációkat, a költséges javítást, a felfordulást okozó visszabontást, az elvesztegetett időt?

Mindazt a felesleges energia-, pénz- és időráfordítást, ami elkerülhető, ha már első alkalommal Mapei segédanyagok kerülnek felhasználásra? 
Sok esetben sajnos a megrendelők nincsenek tisztában annak a jelentőségével, hogy milyen döntő szerepet játszik a megfelelő minőségű anyagok használata burkolata, az elkészült felület tartóssága, élettartama szempontjából, és csak azután ismerik fel ennek fontosságát, amikor már megtörtént a baj.

Válassza Ön is otthona felújításához, kivitelezéséhez a Mapei már elsőre végleges megoldásait!

Kapcsolat
Mapei Kft.

A fuga nélküli termékekről

Ezeknek a hidegburkolatoknak a legnagyobb előnyük, hogy a lézervágásnak köszönhetően rendkívül pontos méretekkel rendelkeznek. A derékszögek is precízek, hiszen számítógépek által vezérelt, ellenőrzött és folyamatosan javított vágási technológiával készülnek. Emiatt könnyű velük dolgozni, az eltérő méretű lapok is egyszerűen egymás mellé illeszthetők.

Azonban itt már jön az első csavar: a speciális gyártás miatt ezek a lapok drágábbak, így a fugázás költsége valójában nem is spórolható meg. A burkolás pedig nagyon nagy szakértelmet igényel, a lapok esetleges vágásához olyan gép szükséges, ami egyáltalán nem csorbítja a csempét a vágott részen. Ráadásul elég valószínű, hogy a burkolás díja is magasabb lesz, mint egyébként alapesetben lenne.

Ahhoz, hogy a kivitelezés sikeres legyen, tükörsima burkolandó felületet kell létrehozni a munka megkezdése előtt. Ez újabb kockázati tényező, ami ha nem teljesül, negatív kihatással lesz a végeredményre.

Forrás: Mapei

Milyen hátrányokra számíthatunk?

Könnyen belátható, hogy bármennyire szorosan egymás mellé kerülnek a lapok, és bármennyire is megközelíti az élük a mértani egyenest, tökéletes illeszkedést nem lehet elérni. Minimális, a szem számára láthatatlan rés marad a lapok között, ahová a víz, a szennyeződések nyugodtan beszivároghatnak. A víz egy idő után megpuhítja a csemperagasztót, ami a lapok leválásához vezet, kültéri burkolatok esetében pedig a megfagyó víz már az első télen tönkreteszi a szép burkolatot.

Ne feledjük azt sem, hogy minden épület mozog, még akkor is, ha nem élünk földrengések sújtotta övezetben. A lapok finoman elmozdulnak egymáshoz képest, ezért használunk flexibilis ragasztót, fugázót és szilikont. Ezekre az anyagokra a hőingadozások okozta hőtágulás miatt is szükség van.

Mivel a szennyeződések beszivároghatnak a fugázás nélkül feltett csempék közötti minimális résekbe, ezek a felületek nem tisztíthatók jól.

Mi a mi javaslatunk?

Minimális fugázásra szükség van ahhoz, hogy a burkolt felület praktikus, jól használható és tartós legyen. A lapok lerakhatók kicsi, akár 1 mm-es fugahézaggal. Ha a fuga színét harmonizáljuk a lapok színével (amit bátran megtehetünk, hála a színes fugáknak), a szem számára alig észrevehető a kegyes csalás: szépen összefüggő felületet kapunk.

A hidegburkolatok tartóssága sok esetben a burkolás minőségén múlik. A minőségi fugázás érdekében szaktanácsért forduljon a Mapei sokéves tapasztalattal és naprakész tudással rendelkező csapatához!

Ha viszont szívesen olvasna a felújítás témakörében egyéb információkat, tanácsot, tippet, megoldást, akkor nézze át a Mapei lakosságnak szóló kiadványait, hiszen legyen szó fürdőszobáról, teraszról, hőszigetelésről, vagy akár penészesedésről, nálunk biztosan talál letölthető anyagot!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...