Zöld idill egy nagyvárosi tetőtérben

A Style&Draw pályázatának „A” kategóriájú, kisebb, tetőtéri lakás megtervezése ehhez egy igazi kihívás, azonban Vanda remekül megoldotta a természet becsempészését képzelt egyedülálló ügyfelének otthonába.

A 28 éves, jól fizető irodai munkát végző fiatal hölgy olykor otthonából is dolgozik, ebből adódóan sokat tartózkodik benn, így nem csoda, ha a természet közelségét igyekszik megteremteni közvetlen lakókörnyezetében.

Vanda frappáns válasza erre a friss és természetes anyaghasználat – ötvözve az egyszerűbb, puritánabb vonalvezetéssel, és persze, a sok világos és zöld árnyalat megjelenítése a belső illetve a külső, nyitott terek esetében éppúgy.

Vanda képzelt ügyfele ugyanakkor munkája mellett azért élénk társasági életet is él, szívesen hívja át a barátait egy kellemes kis borozgatásra, vagy közös főzőcskézésre.

Így Vanda a tervezés során a társasági élethez a nappali kialakításakor és a tér érzetének bővítését helyezte előtérbe, lebontotta az eredeti válaszfalakat, melynek eredményeképpen egy nagyobb, jobban kihasználható tér született, melynek központja lett a nappali és konyha publikus komplex térkapcsolata.

Amint belépünk a lakásba, azonnal ebbe a térbe érkezünk, melybe Vanda olyan egyedi bútorokat tervezett, melyek túl azon, hogy funkcionálisak, remek ülőhelyként  is szolgálnak majd a vendégek számára.

Ily módon mind a nappali bútor, mind pedig az „előszobabútor” egyszerre ülőbútorként is funkcionál. Ha pedig még mindezt egybenyitjuk a terasszal, – ahol szintén 6 férőhely biztosított a kerti bútorokkal – akkor a kinti és a benti férőhelyek együttesen már egy nagyobb társaságot is remekül kiszolgálnak.

A konyhában helyet kapott egy nagyobb méretű étkező asztal is, mely nem csupán étkezésre, hanem akár egy közös baráti társasjáték színhelyévé is előléphet, de színtere lehet az otthoni munkavégzésnek is, hiszen az ide besütő nap fénye kiváló megvilágításban részesíti.

A borrajongó fiatal hölgy és barátai számára Vanda még külön betervezett egy egyszerű, ám impozáns megjelenésű bortároló szekrényt is a konyha illetve az előtér közös terébe,

elhelyezkedését tekintve ez a bútordarab az előszoba meghatározó részévé vált.

A konyhában helyet kapott egy beépített mosógép is a szokásos konyhai gépek beépítésén túl – így a nyári hónapokban mindössze néhány lépésnyire könnyedén megoldhatjuk a teraszon is frissen mosott ruhák teregetését.

Egyedi és látványos megoldás még a nappaliban elhelyezett kaktusz – akvárium, mely saját világításával szintén a lakás egyik kiemelkedő dísze, kifejezi a megrendelő természetszeretetét, miközben kellemesen kifejezi, és oldja is egyúttal a teret.

A fürdőszobát is kicsit átalakította Vanda, aki az eredeti tervekhez képest a kis terű fürdőszoba helyett ide egy kicsivel nagyobb, tágasabb teret igyekezett a funkció számára kialakítani, ahol így helyet kaphatott itt egy nagyméretű zuhanyzó, több tárolási lehetőséggel a háztarsági szerek számára.

A lakás hátsó részében, az eddig is szobaként funkcionáló tereket összenyitottam – meséli a tervező – így kaptunk egy nagyobb területű hálószobát, ahol egy kisebb dolgozó sarok is elfért, további tárolási lehetőségekkel.

A lakás egészében egységes anyag és színhasználatra törekedtem, és egy olyan légkör megteremtésére, mely valóban a pihenést, a megnyugvást szolgálja egy fárasztó nap után, melyhez a természetközelség érzésének megteremtése is nagyban hozzájárul.

Vanda ezt élethűen megidézve, a tervezéskor tudatosan a semlegesebb színeket alkalmazta: a fehér letisztult, világos árnyalatait ötvözte a természetben gyakorta előforduló páfrányzölddel, melyet a természetes fahatású bútorokkal tett teljessé.

Természetesen a térben megjelenő burkolatok is követik ezt a tendenciát, s ugyan helyiségenként eltérő típusú a választott burkolat, színhasználatában azonban megegyezik, és szép, ritmikus harmóniát ad, ahogy a laminált fahatású, illetve a szürke kerámia burkolat váltogatja egymást az enteriőrben.

Vanda kiemelendőnek tartja az előszobába választott kerámiaburkolatot, (Porcelanosa Antique Grey) mely régies hatásával, izgalmas, kevert mintázatával tovább erősíti a természetközeli, régi borospincék hangulatát, amit az itt megjelenő, különleges fények még inkább fokoznak.

A textil kiegészítők is szépen harmonizálnak ezzel az összképpel, így egy kellemes, megnyugtató, ugyanakkor mégis friss, fiatalos összképet kaphatunk.

A tervezett tér és annak ily módon létrehozott hangulata megfelelő és kielégítő egy fiatal lány korai, megalapozó éveihez. Otthon, ahova mindig jó hazatérni, és a közvetlen közelbe hozott természettel feloldódni – akár egyedül, akár a barátaival egy gondterhelt, fárasztó nap után.

2021. április 09.

Erdei idill modern stílusban – csodálatos ez a kaliforniai faház!

Néha az ember szívesen elvonulna kicsit a városból. Kimenekülne a természetbe, a fák, növények, állatok közé, sétálna a madárcsicsergésben, élvezné a friss levegőt. Így volt...

2021. március 11.

A tiszta és stílusos konyha titka egyszerűbb, mint gondolnád!

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a konyha takarítása a legtöbbször nehéz, idegőrlő folyamat, amire csak nehezen szánja rá magát az ember. A főzés, ételkészítés során...

2021. február 11.

Ezért érdemes igénybe venned a lakásfelújítási támogatást!

A lakás felújítása nem egy olcsó mulatság. A költségek az egekbe rúghatnak – nemcsak egy méretes családi ház, de akár már egy kis lakás esetében is. Meg kell fizetnünk a...