A nyílászárók

A nyílászárók jelentősége igencsak felértékelődött az utóbbi időben. Míg korábban sokan szinte csak a szépség alapján választottak ajtót és ablakot, addig manapság nagy valószínűséggel az energetikai elvárások kerültek az első helyre…

Az ajtók és ablakok talán éppen ezért komoly jelentőségre tettek szert az elmúlt időben: igen jelentős részt képviselnek a ház költségvetésében. Már csak ezért is érdemes alaposan körüljárni a nyílászáró-választás kulisszatitkait – sokat lehet nyerni – vagy veszteni.

Minden ablak valójában egy RENDSZER, mely négy fő alkotóelemből áll össze (tok, szárny, üveg, vasalat). Az ablak, mint egész csak akkor lesz jó, ha valamennyi alkotóeleme egyformán jó, ez legjobban talán éppen a hőszigetelésnél érhető tetten.

Az ablakokkal kapcsolatos másik hőtechnikai dilemma a méret kérdése.

A nagy ablakfelületeken nyáron csak úgy ömlik be a napfény – és így a hőség. Ilyenkor azt kívánjuk, bárcsak minél kisebbek lennének ezek a „hőforrások”. Télen azonban nagyot változik a helyzet. Ilyenkor (ha süt a nap) minden csepp fénynek, minden csepp hőnek örülünk. A (nagy) ablakok azonban a falfelület hőtechnikailag leggyengébb pontjai: itt áramlik el a legtöbb veszteséghő.

Ez rávilágít arra, hogy a ház tervezése során mely kihívásoknak kell leginkább megfelelni az ablakok kapcsán:

  1. Amikor süt a nap, akkor az ablakokon nyáron csak annyi hő áramoljon be a szobába, amennyi azt még nem forrósítja fel nagyon – télen viszont annyi, hogy az érezhetően csökkentse a fűtési igényt. Ezt a célt szolgálják az árnyékolók. Amikor ki akarjuk zárni a napfényt, akkor le/behúzzuk a redőnyt/zsaluziát/naphálót/zsalugátert, amikor pedig be akarjuk engedni, akkor felhúzzuk/kinyitjuk ezeket.
  2. Amikor télen nem süt a nap, akkor az ablakok ne legyenek hőtechnikailag kirívóan gyenge pontjai a falnak a falazathoz képest. Ezért minél jobban hőszigetelt nyílászárót kell beszereltetni.

Nem érdemes azonban beérni ennyivel! A ház tervezése során érdemes kihasználni azt is, hogy nyáron a nap magasabban jár, mint télen. Okosan kitalált építészeti árnyékolással (például egy túllógatott eresszel) minden évszakban annyi fényt engedhetünk be a lakásba, mint amennyire éppen szükség van.

Az építészek, energetikusok által használt mai tervezőprogramok lehetővé teszik optimum megkeresését, ami azt mutatja meg, hogy a ház melyik oldalára milyen és mekkora ablakokat célszerű választani, illetve hogy magát az egész házat hogyan érdemes a legjobban tájolni.

Construma 2017 cikksorozatunkban az építkezésre készülő családok megismerkedhetnek az építkezés/felújítás legfontosabb tudnivalóival, hogy az így megszerzett tudásnak köszönhetően megfontolt döntéseket tudjanak hozni.

A cikksorozattal egy időben kiemelt, piacvezető márkákat képviselő partnereinkkel és vezető lakberendezőkkel készítettünk egy kiadványt (ide kattintva igényelheti előzetesen), mely közérthető formában gyűjti össze és rendszerezi azt a hatalmas információtömeget, amire szüksége lehet az építkezés/felújítás során!

Kattintson ide és igényelje Ön is a kiadványt előzetesen, melyet a Construmán személyesen és ingyenesen átvehet Tőlünk!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...