A nyílászárók

A nyílászárók jelentősége igencsak felértékelődött az utóbbi időben. Míg korábban sokan szinte csak a szépség alapján választottak ajtót és ablakot, addig manapság nagy valószínűséggel az energetikai elvárások kerültek az első helyre…

A cikket szerkesztette: Internorm

Napjainkban is hódít még a minimalizmus: letisztult architektúra, hatalmas üvegfelületek, fehér-szürke színdominancia. Ehhez a stílushoz sajátos építtetői igények társulnak. Hogyan válasszunk nyílászárót, ami az elvárásoknak megfelel? Tudjuk-e mit várhatunk el komfortban, biztonságban, egyedi elképzeléseink megvalósításában?

Köztudott, hogy az egy családi házra fordítandó fűtési energia kb. 25–30%-a szó szerint ablakon kidobott pénz. A hatalmas üvegfalakkal rendelkező épületeknél ezért még fontosabb olyan ablakok, ajtók választása, hogy az épület energetikailag egyik leggyengébb láncszeméből energianyerő eszköz legyen.

Maximálisan minimalista dizájn

Az Internorm KF 405 műanyag/alumínium ablakát a minimalista stílushoz teremtették. Ráadásul az üvegszárnyas kivitelnek köszönhetően nemcsak több napfény jut be a szobába, de a fix és a nyíló szerkezetek kívülről teljesen egyformák.

A 21. század ablaka a dizájn és technológia szerelmeseinek

Akit a technika vívmánya nyűgöz le, annak a műanyag ablakok csúcsterméke, az Internorm KF 500 ablaka a megfelelő választás. Az Európában piacvezető osztrák gyártó ebbe az ablakba sűrítette 85 év gyártási tapasztalatát. A még több fényt biztosító üvegszárnytól és az ablakgyártásban kuriózumnak számító láthatatlan vasalattól a KF 500 ablak igazi dizájntermékké válik. De mi lehet a dizájnnál még fontosabb? A biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően ez a műanyag ablak szinte kiemelhetetlen – ezt több betörési próba is igazolja. A kérésre az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegő biztosítható a lakásban. És mindezt a tulajdonos akár a telefonjáról is vezérelheti.

Vigye haza a természetet!

Mindenkinek más elképzelése van a tökéletes otthonról. Egy dologban azonban egyetértünk: a nappaliban ragaszkodunk az óriási üvegfelületekhez, hogy minél szervesebben kapcsolódjon a belső tér a külső természettel. Ehhez igazán nagy-vonalú megoldás az emelő-toló ajtó. A hőszigetelt, lapos küszöbön laza mozdulattal kitolhatjuk a zsúrkocsit a teraszra, a hatalmas ajtószárny gyerekek által is könnyedén mozgatható. Aki már látott ilyet, az érti, miért rajongunk ezért az impozáns megoldásért! Valljuk meg, ez a kivitel a legdrágább verzió. Érdemes elgondolkodni, vajon tényleg mindenhova ezt kell választanunk? Jóval költséghatékonyabb megoldás, ha a fix üvegeket kombináljuk egy „akár kívül-belül síkban záródó‟ teraszajtóval.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró-bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 m2-es Internorm központi bemutatótermébe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!

Internorm

Az ajtók és ablakok talán éppen ezért komoly jelentőségre tettek szert az elmúlt időben: igen jelentős részt képviselnek a ház költségvetésében. Már csak ezért is érdemes alaposan körüljárni a nyílászáró-választás kulisszatitkait – sokat lehet nyerni – vagy veszteni.

Minden ablak valójában egy RENDSZER, mely négy fő alkotóelemből áll össze (tok, szárny, üveg, vasalat). Az ablak, mint egész csak akkor lesz jó, ha valamennyi alkotóeleme egyformán jó, ez legjobban talán éppen a hőszigetelésnél érhető tetten.

Az ablakokkal kapcsolatos másik hőtechnikai dilemma a méret kérdése.

A nagy ablakfelületeken nyáron csak úgy ömlik be a napfény – és így a hőség. Ilyenkor azt kívánjuk, bárcsak minél kisebbek lennének ezek a „hőforrások”. Télen azonban nagyot változik a helyzet. Ilyenkor (ha süt a nap) minden csepp fénynek, minden csepp hőnek örülünk. A (nagy) ablakok azonban a falfelület hőtechnikailag leggyengébb pontjai: itt áramlik el a legtöbb veszteséghő.

Ez rávilágít arra, hogy a ház tervezése során mely kihívásoknak kell leginkább megfelelni az ablakok kapcsán:

  1. Amikor süt a nap, akkor az ablakokon nyáron csak annyi hő áramoljon be a szobába, amennyi azt még nem forrósítja fel nagyon – télen viszont annyi, hogy az érezhetően csökkentse a fűtési igényt. Ezt a célt szolgálják az árnyékolók. Amikor ki akarjuk zárni a napfényt, akkor le/behúzzuk a redőnyt/zsaluziát/naphálót/zsalugátert, amikor pedig be akarjuk engedni, akkor felhúzzuk/kinyitjuk ezeket.
  2. Amikor télen nem süt a nap, akkor az ablakok ne legyenek hőtechnikailag kirívóan gyenge pontjai a falnak a falazathoz képest. Ezért minél jobban hőszigetelt nyílászárót kell beszereltetni.

Nem érdemes azonban beérni ennyivel! A ház tervezése során érdemes kihasználni azt is, hogy nyáron a nap magasabban jár, mint télen. Okosan kitalált építészeti árnyékolással (például egy túllógatott eresszel) minden évszakban annyi fényt engedhetünk be a lakásba, mint amennyire éppen szükség van.

Az építészek, energetikusok által használt mai tervezőprogramok lehetővé teszik optimum megkeresését, ami azt mutatja meg, hogy a ház melyik oldalára milyen és mekkora ablakokat célszerű választani, illetve hogy magát az egész házat hogyan érdemes a legjobban tájolni.

Construma 2017 cikksorozatunkban az építkezésre készülő családok megismerkedhetnek az építkezés/felújítás legfontosabb tudnivalóival, hogy az így megszerzett tudásnak köszönhetően megfontolt döntéseket tudjanak hozni.

A cikksorozattal egy időben kiemelt, piacvezető márkákat képviselő partnereinkkel és vezető lakberendezőkkel készítettünk egy kiadványt (ide kattintva igényelheti előzetesen), mely közérthető formában gyűjti össze és rendszerezi azt a hatalmas információtömeget, amire szüksége lehet az építkezés/felújítás során!

Kattintson ide és igényelje Ön is a kiadványt előzetesen, melyet a Construmán személyesen és ingyenesen átvehet Tőlünk!

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...