Gazdaságos és egyszerű szerkezet-megerősítés

A szálerősítéses polimerek (FRP, Fiber Reinforced Polymers) az úgynevezett kompozitok közé tartoznak, melyekben különböző tulajdonságú anyagok kapcsolódnak egymáshoz. A kompozit termékmegoldások főleg a bennük lévő szén-, üveg- vagy aramidszálak igen nagy fajlagos szakítószilárdságának köszönhetően, rendkívüli teljesítményre képesek. Jelentős előnyük a nagy szilárdság, emellett a csekély súly, a korrózióval szembeni kiváló ellenállás, illetve az egyszerű beépítési technológia…

A cikket szerkesztette: Mapei Kft.

„A fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeinkkel, megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítsük az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában…és erre mindenkor készen állunk!”

A termékeinkkel készített burkolatokat, kivitelezést csak egyszer kell elkészíteni, és nem kell aggódnia a reklamációs problémák miatt. A Mapei biztonságot és garanciát jelent arra, hogy otthona, épülete szépségét hosszú távon, nyugodtan és gondmentesen élvezhesse. A Mapei anyagokkal készült felülettel elégedett lesz, azt nem kell 1-2 év múlva kicserélni, javítani. Nem kell aggódnia amiatt, hogy vajon mennyire lesz tartós az elkészült burkolat. Nem kell elviselni a visszabontással és újraépítéssel járó költségeket, koszt, időt. 

Ki szereti a reklamációkat, a költséges javítást, a felfordulást okozó visszabontást, az elvesztegetett időt?

Mindazt a felesleges energia-, pénz- és időráfordítást, ami elkerülhető, ha már első alkalommal Mapei segédanyagok kerülnek felhasználásra? 
Sok esetben sajnos a megrendelők nincsenek tisztában annak a jelentőségével, hogy milyen döntő szerepet játszik a megfelelő minőségű anyagok használata burkolata, az elkészült felület tartóssága, élettartama szempontjából, és csak azután ismerik fel ennek fontosságát, amikor már megtörtént a baj.

Válassza Ön is otthona felújításához, kivitelezéséhez a Mapei már elsőre végleges megoldásait!

Kapcsolat
Mapei Kft.

Az építőiparban az FRP anyagokat jellemzően szerkezetek megerősítésére használják. Bár az FRP technológia a földrengés biztos szerkezetépítésben is kiemelt szerepet játszik, alkalmazása igen gyakran indokolt meglévő és erősen károsodott, vagy új, funkcióváltás előtt álló vasbetonszerkezetek felújítása és megerősítése esetén is.

A Mapei termékválasztékában meghatározó a szénszál erősítésű lamella, a CARBOPLATE, valamint a különböző szálirányokban kialakított, egy-, két- és négyirányú szénszálas szövetek, a MAPEWRAP UNI-AX, a MAPEWRAP BI-AX, és a MAPEWRAP QUADRI-AX. Ezek a termékek különböző szélességben és rugalmassági modulusszal is kaphatók.

A CARBOPLATE ragasztásához az állékony konzisztenciájú ADESILEX PG 1 vagy ADESILEX PG 2 szerkezeti ragasztók használatosak.

A MAPEWRAP szöveteket a MAPEWRAP PRIMER 1 alapozóval, valamint megfelelő sorrendben a MAPEWRAP 11, 12, 21, és 31 állékony, illetve folyós konzisztenciájú, epoxi ragasztókkal kell a beton aljzathoz ragasztani. Emellett gyakran találkozhatunk még a szálerősítéses termékek lehorgonyzásához használatos, elemi szálakból összeállított ún. korbácsokkal/zsinórokkal, mint például a MAPEWRAP C FIOCCO.

Kép forrása: Mapei Youtube

Alkalmazási példák:

  • Vasbeton födém, vagy gerenda megerősítése CARBOPLATE lemezek, vagy MAPEWRAP szövetek felragasztásával a födém alsó síkján, illetve gerenda esetén azt a MAPEWRAP szövettel körbetekerve.
  • Ezekben az esetekben az említett FRP termékekkel a teherbíró szerkezeti elemhajlítási és/ vagy nyírási teherbírását növelhetjük meg
  • Gyakori alkalmazás még az oszlopok nyomással szembeni teherbírásának megnövelésére alkalmazott köpenyezés, amelyet a MAPEWRAP szövetek beépítésével végezhetünk el
  • Szeizmikus területeken az oszlopgerenda kapcsolatok megerősítésére szintén MAPEWRAP szöveteket használunk
  • Gyakori eset, hogy a szerkezeti megerősítés előtt a vasbetonszerkezetek helyreállítására is szükség van. A Mapei teljes megoldáshoz kínál széles választékban termékeket. Ajánljuk Önöknek a MAPEGROUT betonjavító habarcsokat, a MAPEFER 1K passziváló habarcsot és az EPOJET gyantát a repedések kijavításához Ugyanez igaz a megerősített vasbetonszerkezetek felületvédelmére is, melynek során szintén kiváló megoldást nyújtanak például a MAPELASTIC és az ELASTOCOLOR rendszerek. A Mapei termékek segítségével tehát a károsodott, illetve megerősítendő vasbetonszerkezetek helyreállítása a munka elejétől a végéig elvégezhető.

Kiegészítő szolgáltatásaink

Mivel szerkezeti elemek megerősítését végezzük, az FRP termékeket használatuk előtt statikus által méretezni kell. Az ehhez szükséges számításhoz a Mapei számolóprogramot biztosít, amelyet ingyenesen bocsát a statikusok részére. Szükség esetén a Mapei szakemberek további segítséget nyújtanak a megfelelő termék, illetve megoldás kiválasztásában.

Termékekről további információt a www.mapei.hu oldalon talál, vagy keresse Pozsgai Szilárd építéskémia termékfelelősünket.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...