Gazdaságos és egyszerű szerkezet-megerősítés

A szálerősítéses polimerek (FRP, Fiber Reinforced Polymers) az úgynevezett kompozitok közé tartoznak, melyekben különböző tulajdonságú anyagok kapcsolódnak egymáshoz. A kompozit termékmegoldások főleg a bennük lévő szén-, üveg- vagy aramidszálak igen nagy fajlagos szakítószilárdságának köszönhetően, rendkívüli teljesítményre képesek. Jelentős előnyük a nagy szilárdság, emellett a csekély súly, a korrózióval szembeni kiváló ellenállás, illetve az egyszerű beépítési technológia…

A cikket szerkesztette: Mapei Kft.

„A fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeinkkel, megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítsük az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában…és erre mindenkor készen állunk!”

A termékeinkkel készített burkolatokat, kivitelezést csak egyszer kell elkészíteni, és nem kell aggódnia a reklamációs problémák miatt. A Mapei biztonságot és garanciát jelent arra, hogy otthona, épülete szépségét hosszú távon, nyugodtan és gondmentesen élvezhesse. A Mapei anyagokkal készült felülettel elégedett lesz, azt nem kell 1-2 év múlva kicserélni, javítani. Nem kell aggódnia amiatt, hogy vajon mennyire lesz tartós az elkészült burkolat. Nem kell elviselni a visszabontással és újraépítéssel járó költségeket, koszt, időt. 

Ki szereti a reklamációkat, a költséges javítást, a felfordulást okozó visszabontást, az elvesztegetett időt?

Mindazt a felesleges energia-, pénz- és időráfordítást, ami elkerülhető, ha már első alkalommal Mapei segédanyagok kerülnek felhasználásra? 
Sok esetben sajnos a megrendelők nincsenek tisztában annak a jelentőségével, hogy milyen döntő szerepet játszik a megfelelő minőségű anyagok használata burkolata, az elkészült felület tartóssága, élettartama szempontjából, és csak azután ismerik fel ennek fontosságát, amikor már megtörtént a baj.

Válassza Ön is otthona felújításához, kivitelezéséhez a Mapei már elsőre végleges megoldásait!

Kapcsolat
Mapei Kft.

Az építőiparban az FRP anyagokat jellemzően szerkezetek megerősítésére használják. Bár az FRP technológia a földrengés biztos szerkezetépítésben is kiemelt szerepet játszik, alkalmazása igen gyakran indokolt meglévő és erősen károsodott, vagy új, funkcióváltás előtt álló vasbetonszerkezetek felújítása és megerősítése esetén is.

A Mapei termékválasztékában meghatározó a szénszál erősítésű lamella, a CARBOPLATE, valamint a különböző szálirányokban kialakított, egy-, két- és négyirányú szénszálas szövetek, a MAPEWRAP UNI-AX, a MAPEWRAP BI-AX, és a MAPEWRAP QUADRI-AX. Ezek a termékek különböző szélességben és rugalmassági modulusszal is kaphatók.

A CARBOPLATE ragasztásához az állékony konzisztenciájú ADESILEX PG 1 vagy ADESILEX PG 2 szerkezeti ragasztók használatosak.

A MAPEWRAP szöveteket a MAPEWRAP PRIMER 1 alapozóval, valamint megfelelő sorrendben a MAPEWRAP 11, 12, 21, és 31 állékony, illetve folyós konzisztenciájú, epoxi ragasztókkal kell a beton aljzathoz ragasztani. Emellett gyakran találkozhatunk még a szálerősítéses termékek lehorgonyzásához használatos, elemi szálakból összeállított ún. korbácsokkal/zsinórokkal, mint például a MAPEWRAP C FIOCCO.

Kép forrása: Mapei Youtube

Alkalmazási példák:

  • Vasbeton födém, vagy gerenda megerősítése CARBOPLATE lemezek, vagy MAPEWRAP szövetek felragasztásával a födém alsó síkján, illetve gerenda esetén azt a MAPEWRAP szövettel körbetekerve.
  • Ezekben az esetekben az említett FRP termékekkel a teherbíró szerkezeti elemhajlítási és/ vagy nyírási teherbírását növelhetjük meg
  • Gyakori alkalmazás még az oszlopok nyomással szembeni teherbírásának megnövelésére alkalmazott köpenyezés, amelyet a MAPEWRAP szövetek beépítésével végezhetünk el
  • Szeizmikus területeken az oszlopgerenda kapcsolatok megerősítésére szintén MAPEWRAP szöveteket használunk
  • Gyakori eset, hogy a szerkezeti megerősítés előtt a vasbetonszerkezetek helyreállítására is szükség van. A Mapei teljes megoldáshoz kínál széles választékban termékeket. Ajánljuk Önöknek a MAPEGROUT betonjavító habarcsokat, a MAPEFER 1K passziváló habarcsot és az EPOJET gyantát a repedések kijavításához Ugyanez igaz a megerősített vasbetonszerkezetek felületvédelmére is, melynek során szintén kiváló megoldást nyújtanak például a MAPELASTIC és az ELASTOCOLOR rendszerek. A Mapei termékek segítségével tehát a károsodott, illetve megerősítendő vasbetonszerkezetek helyreállítása a munka elejétől a végéig elvégezhető.

Kiegészítő szolgáltatásaink

Mivel szerkezeti elemek megerősítését végezzük, az FRP termékeket használatuk előtt statikus által méretezni kell. Az ehhez szükséges számításhoz a Mapei számolóprogramot biztosít, amelyet ingyenesen bocsát a statikusok részére. Szükség esetén a Mapei szakemberek további segítséget nyújtanak a megfelelő termék, illetve megoldás kiválasztásában.

Termékekről további információt a www.mapei.hu oldalon talál, vagy keresse Pozsgai Szilárd építéskémia termékfelelősünket.

2021. április 14.

Ez hiányzik ahhoz, hogy tökéletes otthonod legyen!

Mitől lesz egy otthon tökéletes? Ez talán mindenkinek mást jelent, hiszen mindannyiunk ízlése eltér. És ez így is van jól. Akadnak azonban bizonyos pontok, kitételek, amelyeknek...

2021. április 09.

Erdei idill modern stílusban – csodálatos ez a kaliforniai faház!

Néha az ember szívesen elvonulna kicsit a városból. Kimenekülne a természetbe, a fák, növények, állatok közé, sétálna a madárcsicsergésben, élvezné a friss levegőt. Így volt...

2021. március 11.

A tiszta és stílusos konyha titka egyszerűbb, mint gondolnád!

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a konyha takarítása a legtöbbször nehéz, idegőrlő folyamat, amire csak nehezen szánja rá magát az ember. A főzés, ételkészítés során...