6 ragyogó tipp a lehangoló szürkeség ellen: vigyünk színeket, fényeket az otthonunkba!

A színek bizony egyre inkább hiányoznak nekünk, minél szürkébbé, borongósabbá válik az idő. Nem is csoda: hiszen a színek azon túl, hogy befolyásolják egy szoba, helyiség térérzetét, fókuszt teremtenek, miközben a hangulatunkra is rendkívül hatással vannak. Ám ehhez ügyesen kell kombinálnunk őket, hogy a végeredmény igazán szemet-lelket gyönyörködtető legyen. Ebben igyekszünk most segíteni…

FOTÓ: designgroup.co.com

Otthonunk színeit, legfőbb hangulati elemeit mindig a nagy felületek adják meg, vagyis a padló és a falak. Tehát, ha színekben gondolkodunk, akkor a falfestékek, csempe, járólapok, és a meleg burkolat tónusai lesznek kulcsfontosságúak, minden mást pedig majd ezekhez igazíthatunk. De hogyan színezzünk, fessünk jól? Íme, a téralakítás 5 alapvető módja – színekkel és fényekkel!

1. Színválasztásnál lássuk egységben a teljes enteriőrt!

Azaz, az átlátás nagyon fontos! Ne csak szobákban, helyiségekben gondolkodjunk, amikor színt választunk, hanem az egymásból nyíló helyiségek falszíneit, padlószíneit is komponáljuk meg, illesszük egymáshoz! Ez fontosabb, mint gondolnánk: és nem csak az összecsengő harmónia miatt. 

Az azonos árnyalattal tágíthatjuk a teret, a kontrasztokkal izgalmas összhatást teremthetünk. 

Fotó: Bricofamily

2. Festhetünk funkciók szerinti elválasztást is

Különösen az egybenyitott terek esetén, a nagy téren belül több kisebb funkciót különítünk el falfestéssel, a színek változásaival láttatva a különbözőséget. 

Egyszerű, de látványos térelválasztás, ha az eltérő funkcióknak különböző színeket adunk.

Fotó: Asianpaints.com

3. Ne feledkezzünk meg az arányokról…

…hiszen ezeket is előnyösen módosíthatjuk a színekkel, optikailag kedvezőbbé téve az olyan kedvezőtlen arányokat, egyenlőtlenségeket, mint a túlzottan keskeny terek, az aránytalanul kicsi vagy nagy belmagasság. Ha például túl nagy, akkor a padló színével érdemes megegyező színűre festenünk a falakat, ha kicsi, akkor a plafon mindenképpen legyen akár több árnyalattal is világosabb a padlónál és a falaknál is. 

Jó ötlet, ha magasabbra vágyunk: fessünk függőleges csíkokat a falra, vagy csíkos tapétával burkoljunk!

Fotó: festekes.hu

A mennyezet a legújabb trendek szerint az ötödik fal: a helyiség belmagasságától, benapozottságától függően akár egy sötét árnyalattal is kiemelhetjük, melyet a fehérre festett falak szépen kiegyensúlyoznak. 

4. Minták és árnyalatok, egyedi dekoráció

Választhatunk egy-egy vezető színt, mely a szőnyeg vagy a bútorok, dekorációs elemek árnyalatával megegyezik, harmonizál, akár ki is kevertetjük ennek színkódját. Bárhonnan is merítsünk ihletet, mindenképpen érdemes egy kisebb adagban, néhány próbacsíkban megnézni előbb, már száradás után, hogy milyen lesz majd a végleges árnyalat. 

A harmonikus megjelenéshez érdemes egymáshoz illő, azonos színcsaládból való tónusokat, pl. földszíneket kombinálnunk egymással. 

Vagy egy jó alapszínnel kiemelhetünk tárgyakat is, pl. egy drámai falszín kiváló hátteret biztosít egy egyedi bútornak, mint egy pazar bársonykanapé, vagy egy elegáns ülőgarnitúra. 

Fotó: Loyam

De mozgalmassá tehetünk egy teljes szobát az összes falával, ha azonos színeket kap pl. nappali, a hálószoba vagy a gyerekszoba.  A sokszínű falakhoz nem kell feltétlenül sokféle festék: egyetlen egy színből is, fehér hozzáadásával számos árnyalat kikeverhető, és ilyenkor még az az előny is megvan, hogy a tónusok biztosan harmonizálnak majd egymással. 

Ha pedig mégis vegyes színeket, vidám megoldásokat szeretnénk, akkor érdemes előtte megtervezni ezt: a Trilak online színtervezője erre kiváló lehetőséget kínál. 

Azt pedig, hogy miként kombináljuk össze a színkör egyes árnyalatait, érdemes tudatosan átgondolni – ehhez mi is írtunk már itt korábban egy kis színtani útmutatót. 

Fotó: purpur.me

5. Intsünk be a szürkeségnek: fessünk fényt!

Ezzel a remek módszerrel akár az év legszürkébb napjain is napfényesnek láthatjuk a belső tereket,, illetve a kis ablakokkal rendelkező, északi fekvésű, természetes napfényben kissé szegényes terek falaival is csodát tehet az alábbi trükk: fessünk a sárga árnyalataival. Akár az élénksárgában, akár csak a fehér színbe kevert cseppnyi pasztell vanília tónusban gondolkodjunk is, a fény érzése garantált! 

A sárga vidám árnyalatával tényleg napsütötte érzést hozhatunk a házba

Fotó: veranoest.com

6. Színezzünk valódi fényekkel!

Ha nem vagyunk elég bátrak a színesre festett falakhoz, akkor maradjunk a fehér falaknál – ez úgyis optikailag tágasabbá és ragyogóbbá teszi a tereket – és dobjuk fel színes ledfényekkel a helyiséget. Így akár egy gombnyomásra más – más színben tündökölhet a nappali, a konyha, vagy épp a háló. 

Fotó: Agentalexis.com

Az egyedileg akár okostelefonunkkal is vezérelhető EGLO Connect rendszerhez csupán egy applikációra lesz szükségünk, és máris 16 millió szín, és a fehér 50.000 árnyalata közül válogathatunk!

Fotó: EGLO Connect

2023. május 26.

Ezzel a természetes megoldással új szintre emelheted a teraszodat!

A fafelületek kezelése időigényes, ráadásul minden évben sort kell keríteni rá. Ha pedig teraszburkolatként használjuk őket, könnyen előfordul, hogy szálka kerül a lábunkba, komoly...

2023. április 12.

3 technológiai újítás, amelyekkel nemcsak könnyebbek, de higiénikusabbak is lesznek mindennapjaid!

A Hörmann fejlesztései könnyebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik a életet – idősebbek számára pedig különösen hasznosak.  Ha kényelmesebb otthonra vágyunk, akkor...

2023. április 11.

Így dobd fel az otthonodat spanyol stílusban – most akciós áron!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok akciója segít, hogy kifinomultan elegáns enteriőrt teremthessünk otthonunkban, és még pénzt is spórolhatunk. Egy nagy műgonddal kiválasztott burkolat...